ΕΛΛΑΔΑ

Ανεμοστρόβιλος «σήκωσε» την Καλαμάτα και τη Σκάλα Λακωνίας (photos - videos)

Ανεμοστρόβιλος «σήκωσε» την Καλαμάτα και τη Σκάλα Λακωνίας (photos - videos)

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στην περιφέρεια της Καλαμάτας από το καταστροφικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου και τις πρωινές καταιγίδες. Αναποδογυρισμένααυτοκίνητα, κομμένοι στύλοι της ΔΕΗ, ξεριζωμένα δέντρα, συνθέτουν την εικόνα των περιοχών που έπληξε ο ανεμοστρόβιλος.

Πρωτοφανείς είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος, ο οποίος «χτύπησε» λίγο πριν τις 7 το πρωί της Δευτέρας (21/7). Στην περιοχή της Νέας Εισόδου παρέσυρε ακόμα και νταλίκα, αναποδογυρίζοντάς την ενώ κατέστρεψε αυτοκίνητα, ξερίζωσε δέντρα, έσπασε τζαμαρίες και κατέστρεψε ακόμα και μνήματα στο νεκροταφείο Ασπροχώματος.

anemostrovilos4

Από θαύμα δεν έχει προκληθεί κάποιος τραυματισμός καθώς η μανία της φύσης ήταν μεγάλη.

Οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες και κτήματα είναι τεράστιες καθώς ο ανεμοστρόβιλος «ήταν ένας πραγματικός πρωινός διάβολος», όπως τον χαρακτήρισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Νίκας.

«Ζητάμε βοήθεια από το Κράτος, ζητάμε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή μας θεομηνιόπληκτη» είπε ο κ. Νίκας, που εκτιμά πως οι ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα είναι τέτοιες που σε πολλές περιπτώσεις δεν αποκαθίστανται. «Μιλάμε για ολική καταστροφή και απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας» συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας προβαίνουν ήδη στην καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις και γεωτεχνικοί της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις αγροτικές καλλιέργειες.

«Ζητάμε η πολιτεία να κηρύξει την περιοχή πληγείσα και να συνδράμει τους επαγγελματίες εκείνους που υπέστησαν σημαντικές ζημιές, σε πολλές περιπτώσεις και ολική καταστροφή» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Στη Σκάλα Μεσσηνίας, και συγκεκριμένα στον αστικό ιστό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτακάκος, έχουν προκληθεί εκτεταμένες καταστροφές σε περισσότερες από εκατό επιχειρήσεις, ενώ πολλά είναι τα σπίτια των οποίων έχουν ξηλωθεί οι σκεπές κι έχουν διαλυθεί στο εσωτερικό.

Σε ότι αφορά τους τραυματίες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, -εκτός από έναν που είναι σοβαρότερα, χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του- ήταν ελαφρά τραυματισμένοι και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επιπλέον ο κ. Παναγιωτακάκος ανέφερε ότι έχει καταστραφεί ένας καταυλισμός Ρομά στην περιοχή, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές σε καλλιέργειες, όπου έχουν ξηλωθεί αρκετά στρέμματα με θερμοκήπια κι έχουν ξεριζωθεί ολόκληροι μπαξέδες με πορτοκαλιές.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως η κατάσταση είναι απελπιστική και υπάρχει διακοπή ρεύματος στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αφού έχουν πέσει κι άλλου έχουν κοπεί στη μέση κολώνες της ΔΕΗ και συνεργεία της επιχείρησης έχουν φτάσει και προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Ακόμα και η κυκλοφορία μέσα στην πόλη σε κάποιους δρόμους είναι δύσκολη από τα αυτοκίνητα που έχει μετακινήσει ο ανεμοστρόβιλος, τα δένδρα που έχει κόψει και τις στέγες πολλών σπιτιών που έχει ξηλώσει και εκσφενδονίσει.

Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία του δήμου Ευρώτα και της αντιπεριφέρειας Λακωνίας και μαζί με την Πυροσβεστική, όπου έχει φτάσει από νωρίς με δυνάμεις από τις υπηρεσίες του Γυθείου, της Αρεόπολης και της Σπάρτης, παρεμβαίνουν προκειμένου να καταγράψουν, αλλά και να αποκαταστήσουν ζημιές που έχουν προκληθεί και βέβαια να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες πολίτες.

Μαρτυρίες κατοίκων του Ασπροχώματος Καλαμάτας για το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου

Δηλώσεις του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή

Πηγές φωτογραφιών και video: apela.gr και tharrosnews.gr

Προβλήματα και στην Πάτρα

Πλημμύρες σε υπόγεια και προβλήματα στη κυκλοφορία των οχημάτων, έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 100 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών.

Παράλληλα, με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Όθωνος Αμαλίας και μάλιστα πολλοί οδηγοί αναγκάστηκαν να εισέλθουν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, προκειμένου να διασχίσουν το κέντρο της Πάτρας. Επί τόπου βρίσκονται συνεργεία του δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία.

Επίσης, προβλήματα έχουν προκληθεί και σε άλλους δρόμους της Πάτρας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, πλημμύρισε το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου, που βρίσκεται στη λιμενική ζώνη και σήμερα θα παραμείνει κλειστό.

Σχετικές ειδήσεις