ΕΛΛΑΔΑ

Βροχές και καταιγίδες δημιούργησαν προβλήματα σε Αττική και Ηλεία (photos-video)

Βροχές και καταιγίδες δημιούργησαν προβλήματα σε Αττική και Ηλεία (photos-video)

Oι πρώτες δυνατές βροχές δημιούργησαν τα γνωστά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην περιοχή της Ηλείας και συγκεκριμένα στην πόλη της Βάρδας όπου πολλά σπίτια πλημμύρισαν. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Αττική.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

Στην Αττική λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης έχει προκληθεί κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους περισσότερους δρόμους, με τα προβλήματα να εστιάζονται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Σύμφωνα με την Τροχαία, με υπομονή πρέπει να «οπλιστούν» οι οδηγοί που κινούνται αυτή την ώρα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα, στη Λ. Κηφισίας, στη Λ. Μεσογείων και στη Λ. Ποσειδώνος.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί στην Αττική 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια σε Ελευσίνα, Μενίδι, Σαλαμίνα, Πεντέλη και Καλλιθέα.

Νωρίτερα στην Ελευσίνα, χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από ΙΧ αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στη συμβολή των οδών Ωκεανίδου και Δημοκριτών, λόγω πλημμύρας στους δρόμους της περιοχής.

Στην Ηλεία, η τοπική Πυροσβεστική λόγω του όγκου των αιτημάτων για απάντληση υδάτων, χρειάστηκε να καλέσει ενισχύσεις από τις γύρω περιοχές προκειμένου να ανταποκριθεί. Το αποχετευτικό σύστημα της Βάρδας είναι ούτως ή άλλως προβληματικό καθώς λένε οι κάτοικοι, οπότε κάθε φορά που υπάρχει νεροποντή σημειώνονται προβλήματα.

Ειδικότερα, λόγω του όγκου του νερού έχουν πλημυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ έχουν παρασυρθεί σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στην περιοχή βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου μαζί με συνεργεία του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, αλλά και άνδρες της Πυροσβεστικής, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα εκτεταμένα προβλήματα που έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας.

«Βασικό μας μέλημα αυτή την στιγμή είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τις πλημμύρες, που έπληξαν κυρίως την Βάρδα» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέπεται τις πληγείσες περιοχές.

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό η τοπική παραγωγή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, συνεργεία της περιφέρειας επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Βουπρασίας, αφού λόγω των πλημμυρών, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Επίσης, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην περιοχή, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και για να παρέμβουν, σε περίπτωση που σημειωθούν και πάλι έντονες βροχοπτώσεις.

Εκτός από τη Βάρδα, μεγάλες ζημιές σημειώνονται και σε Βουπράσιο και Ψάρι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα patrisnews.com, έχουν αναφερθεί εκτροπές οχημάτων σε πολλές περιοχές, καθώς η ισχυρή νεροποντή έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια. Συγκεκριμένα στην Πατρών - Πύργου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία ενώ στο ύψος του Βουπρασίου έχει διακοπεί.

Ακόμη, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, με δυνάμεις από γειτονικές περιοχές.

«Ο δήμος μας βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι καταιγίδες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας, Χρήστος Νικολάου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στις περιοχές Σαγέικα, Λιμνοχώρι, Καλαμάκι και Λακκόπετρα, λόγω των πλημμυρών από την υπερχείλιση χειμάρρων, αλλά δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές.

Τι νυχτερινές ώρες σημειώθηκε κατολίσθηση στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Αθηνών στο ύψος της Παναγοπούλας. Επί τόπου έσπευσαν οχήματα της Αστυνομίας προκειμένου να κατευθύνουν την κίνηση των οχημάτων.

Σε ποιες περιοχές «χτυπούν» τα φαινόμενα

Κακοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα Πέμπτη (22/1) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά, στην Αττική νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη. Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές, αρχικά στη δυτική-κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς βορειοδυτικούς με ένταση 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ
θερμοκρασία: από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.
άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες όπου πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρές.
άνεμοι: νότιοι 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
θερμοκρασία: από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.
άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, θα επικρατήσει κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους 7 - 9 μποφόρ και πιθανόν τοπικά χαλαζοπτώσεις.

Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν την ανατολική και νησιωτική χώρα. Θα επικρατήσουν βόρειοι θυελλώδεις άνεμοι και θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Φωτογραφίες: Dimitris Valogiannis

Σχετικές ειδήσεις