ΕΛΛΑΔΑ

Αμετακίνητοι οι αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα - Ποια μπλόκα κλείνουν σήμερα

Αμετακίνητοι οι αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα - Ποια μπλόκα κλείνουν σήμερα

Κλιμακώνεται η κόντρα αγροτών - κυβέρνησης την ώρα που πολλά μπλόκα παραμένουν κλειστάκαι ετοιμάζεται «απόβαση» τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή (12/02).

Την ώρα που η Αστυνομία σχεδιάζει μέτρα προκειμένου να αποκλείσει τα τρακτέρ εκτός των πυλών της πρωτεύουσας, οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για σχέδιο συκοφάντησης και παρεμπόδισης του αγώνα τους ενώ εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι από ποτέ να κατέβουν στην Αθήνα και να διεκδικήσουν την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Απαντώντας στην κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας δηλώνουν «ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα και επισημαίνει:

«Εμείς, κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι καιθα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με το λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».

Μεταξύ των αγροτών αρχίζουν να γίνονται σαφείς δύο γραμμές. Η μία -που εκφράζεται κυρίως από το μπλόκο της Νίκαιας και τα 68 μπλόκα που συντάσσονται- θέτει ως προαπαιτούμενο του όποιου διαλόγου την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Η δεύτερη, που εκφράζεται από το μπλόκο των Τεμπών και των Μικροθηβών, λέει «ναι» στο διάλογο στη βάση των προτάσεων που περιλαμβάνονται σε επιστολή τεσσάρων σελίδων με αποδέκτη τον πρωθυπουργό. Οι αγρότες των Τεμπών περιμένουν επίσημη πρόσκληση για διάλογο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Παναγιώτης Καλογιάννης, προσθέτοντας ότι αυτή η συνάντηση δεν μπορεί να γίνει πριν την ερχόμενη Δευτέρα.

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσκληση για διάλογο που απηύθηνε ο πρωθυπουργός προς τους αγρότες, κατά τη διάρκεια της σημερινής εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καλογιάννης ανέφερε: «Εδώ και μία ώρα τα αιτήματα των μπλόκων Τεμπών και Μικροθηβών- τα οποία τελικά συνυπέγραψαν 25 μπλόκα- βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού και οι αγρότες επιθυμούν τον διάλογο με βάση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει».

Όπως παρατήρησε, σε κάποια από τα ζητήματα ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να απαντήσει και δημοσίως, γιατί τα αιτήματα που του υποβλήθηκαν είναι συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, συνάντηση δεν μπορεί να υπάρξει πριν την Δευτέρα, όσο οι συνάδελφοι αγρότες θα βρίσκονται στο Σύνταγμα. «Μπορεί να μη συμφωνούμε με τον τρόπο που διαμαρτύρονται, αλλά είμαστε συνάδελφοι, έχουμε τα ίδια προβλήματα και είμαστε μαζί με τους αγρότες που θα διαμαρτυρηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης.

Κλειστά τα Τέμπη

Την ίδια ώρα, τα Τέμπη παραμένουν κλειστά επ' αόριστον ενώ από το βράδυ άνοιξε το τελωνείο του Προμαχώνα.

Παράλληλα, οι αγρότες του Έβρου προχώρησαν χθες (9/2) στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου ενώ σήμερα θα κλείσουν και τον συνοριακό σταθμό Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ αποκόπτοντας ολοκληρωτικά την οδική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών είναι σε διαδικασία συλλογής υπογραφών και από άλλα μπλόκα επί του κειμένου που συνέταξαν μαζί με το μπλόκο των Μικροθηβών και περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζουν, τεκμηριωμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Ήδη έχουν συνυπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο πάνω από 20 μπλόκα και αναμένεται να αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και προς την Βουλή και στους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων.

Οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Αιτωλοακαρνανία - Πελοπόννησος

Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, θα προχωρήσουν από τις 2 το μεσημέρι οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε ότι αφορά τους σημερινούς αποκλεισμούς δρόμων στην Αιτωλοακαρνανία, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα κλείσει η εθνική οδός Αμφιλοχίας - Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας.

Επίσης, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιτέας, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναύπακτου. Ακόμη, από τις 5 το απόγευμα, έως τις 8 το βράδυ, θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Παράλληλα, αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται στα μπλόκα των εθνικών οδών, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στην Κορινθία, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της νέας εθνικής οδού και το απόγευμα σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται πως όταν είναι κλειστή και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, οι αγρότες της Αρκαδίας θα κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 7 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα απόψε και για όσο είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα τους σε Δαλαμανάρα και Κουτσοπόδι και οργανώνονται για την άνοδό τους στην Αθήνα.

Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν, από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Επίσης, από τις 7 το βράδυ έως τις 10 το βράδυ, αγρότες θα κλείσουν η εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ τα μέλη συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας, θα αποκλείσουν από τις 7 το βράδυ και για τρεις ώρες την παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στην γέφυρα του Μεγανίτη.

Στην Ηλεία, αγρότες προγραμματίζουν να κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο του Κουρτεσίου. Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς «αν υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες δεν θα κλείσουμε τον δρόμο, διότι για εμάς προέχει η ασφάλεια οδηγών και επιβατών, καθώς και των συναδέλφων μας που βρίσκονται στο μπλόκο». Ακόμη, οι αγρότες προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί συλλαλητήριο στον Πύργο.

Αποκλεισμό της ΔΟΥ Σπάρτης πραγματοποιούν, από νωρίς το πρωί σήμερα, οι αγρότες της Λακωνίας, οι οποίοι με αγροτικά αυτοκίνητα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, ενώ δεν επέτρεψαν την είσοδο στο προσωπικό.

Οι αγρότες που έφραξαν την είσοδο της ΔΟΥ με μπάλες από σανό, από τα ξημερώματα, θα παραμείνουν έως τη λήξη ωραρίου της υπηρεσίας, ώστε να μη λειτουργήσει για το κοινό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Κρήτη

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, για τρίτη ημέρα, η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού, από αγρότες που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επίσης, από το πρωί, αγρότες βρίσκονται στην περιοχή της Σταυρακιανής Καμάρας, στον δρόμο Ηρακλείου-Μεσαράς, οι οποίοι έχουν στήσει ακόμη ένα μπλόκο. Σύμφωνα με απόφαση των προέδρων των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών των χωριών της ευρύτερης περιοχής, η οποία ελήφθη χθες, οι αγρότες θα παραμείνουν στην Σταυρακιανή Καμάρα έως και αύριο, ενώ αγρότες παραμένουν και στο μπλόκο του κόμβου των Πραιτωρίων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μετάβαση των αγροτών από το Ηράκλειο και το Λασίθι στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Αύριο το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσουν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν για μία ημέρα.

Τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) καθώς και υποκαταστήματα τραπεζών απέκλεισαν και σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Ρέθυμνο, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Οι αγρότες, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης επιλέγοντας ως δρώμενο συμβολική αναπαράσταση κηδείας, κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου τοποθέτησαν τέσσερα στεφάνια. Πλέον, έχουν «μεταφέρει» τον αγώνα τους στην πόλη του Ρεθύμνου και ο κόμβος Ατσιποπούλου είναι ανοικτός.

Στα Χανιά, νωρίς το πρωί, αγρότες-μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας ύψωσαν ένα μεγάλο πανό στην κεντρική είσοδο της αγοράς, με το οποίο καλούσαν τους πολίτες να δώσουν και αυτοί το «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Λίγο μετά τις 10:30 κατέβασαν το πανό και παραμένουν στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, κλείνοντας για λίγα λεπτά, το μεσημέρι και το απόγευμα, την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου.

Στο μπλόκο του Κλαδισού εξακολουθούν να παραμένουν άλλοι αγρότες, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται από παράπλευρους δρόμους.

Για αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, οι αγρότες έχουν δώσει ραντεβού στις 19:00 στο λιμάνι της Σούδας, προκειμένου να ταξιδέψουν για τον Πειραιά. Ο αριθμός των αγροτών και των αγροτικών οχημάτων που θα επιβιβαστούν στο πλοίο θα γίνει γνωστός λίγο πριν τον απόπλου.

Σχετικές ειδήσεις