ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στην Ειδομένη: Πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στα σύνορα

Ένταση στην Ειδομένη: Πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στα σύνορα

Πολύ μεγάλος αριθμόςπροσφύγωνέχει καταλάβει το μεσημέρι της Δευτέρας (29/02) τις σιδηροδρομικές γραμμές της Ειδομένης και άρχισε να πετά πέτρες προς τους σκοπιανούς αστυνομικούς.

Οι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη εδώ και αρκετές ημέρες καθώς τα Σκόπια ανοιγοκλείνουν τα σύνορα αφήνοντας να περνούν ελάχιστοι κάθε φορά, στο έδαφός τους, ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

prosfiges5

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι περισσότεροι απ' αυτούς μάζεψαν νωρίτερα τα λιγοστά υπάρχοντά τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης με τα Σκόπια.

Ορισμένοι από αυτούς κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τους επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση. Κατάφεραν δε, να ρίξουν ένα κομμάτι του φράχτη.

Τα πνεύματα «άναψαν» και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της γείτονος απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας μ' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

Ηρέμησαν τα πνεύματα

Οι πρόσφυγες πλέον πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη ενώ οι αρχές των Σκοπίων επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Από την ένταση που προηγήθηκε, προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα.

Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, ενώ από τα πενήντα άτομα που επρόκειτο να περάσουν στα Σκόπια, όταν άνοιξε νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη, τελικά πέρασαν μόνο δέκα, λόγω της έντασης που οδήγησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης.