ΕΛΛΑΔΑ

Frontex: Κατά 90% μειώθηκαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο

Frontex: Κατά 90% μειώθηκαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο

Τεράστια είναι η μείωση στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Frontex.

Με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας να βρίσκεται σε ισχύ, μέσα στον Απρίλιο έφθασαν στην Ελλάδα 2.700 άνθρωποι από τις ακτές της Τουρκίας, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Συρία, το Πακιστάν, τον Αφγανιστάν και το Ιράκ, 90% δηλαδή λιγότεροι, σε σχέση με τον Μάρτιο.

Βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, περιλαμβανομένων και των Σύριων, που περνούν παράνομα στην Ελλάδα διά θαλάσσης, θα στέλνονται πίσω.

Στην Ιταλία, 8.370 μετανάστες έφθασαν μέσω της μακρύτερης και πιο επικίνδυνης διαδρομής από τη βόρεια Αφρική. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την Ερυθραία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

Η Frontex ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι μετανάστες στρέφονται από τη διαδρομή μέσω Ελλάδας στη διαδρομή μέσω κεντρικής Μεσογείου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στην Ιταλία τον Απρίλιο ήταν μειωμένος κατά 13% σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 50% μειωμένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015.

Στους 54.703 οι «εγκλωβισμένοι» στη χώρα

Παράλληλα, 54.703 μετανάστες και πρόσφυγες καταμετρήθηκαν στις 8 το πρωί της Παρασκευής (13/05) σε ολόκληρη τη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 118 νέες αφίξεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων εξακολουθεί να βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα (29.294), ενώ 14.437 άτομα φιλοξενούνται σε δομές της Αττικής, εκ των οποίων 1.446 στο λιμάνι του Πειραιά.

Πάντως, σύμφωνα με τη σημερινή καταμέτρηση του Λιμενικού Σώματος, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στις εγκαταστάσεις του, φτάνουν τις 1.407. Συγκεκριμένα, 707 άτομα βρίσκονται στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1 και 700 στην Πέτρινη Αποθήκη.

Χθες σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων (580 άτομα) μετακινήθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Δεν αποκλείεται και σήμερα να υπάρξει μετακίνηση προς άλλα κέντρα φιλοξενίας.

Εν τω μεταξύ, το πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά, το πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 33 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Σχετικές ειδήσεις