Διασκορπισμένοι στο Κιλκίς οι πρόσφυγες μετά την εκκένωση της Ειδομένης

Διασκορπισμένοι στο Κιλκίς οι πρόσφυγες μετά την εκκένωση της Ειδομένης

Καταφύγιο σε διάφορα σημεία στο Πολύκαστρο Κιλκίς, έχουν βρει χιλιάδες πρόσφυγες μετά την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης.

Πολλοί από τους πρόσφυγες οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη, αρνήθηκαν να μεταβούν σε νέους χώρους φιλοξενίας, ο οποίοι βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα δύο βενζινάδικα στο Πολύκαστρο και τον χώρο έξω από ένα ξενοδοχείο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Παράλληλα, πρόσφυγεςκαι μετανάστες, έχουν εντοπίσει πολλοί αγρότες της περιοχής να έχουν στήσει καταυλισμούς σε χωράφια και διάφορα άλλα σημεία, δίπλα στην Ειδομένη προσβλέποντας είτε στο άνοιγμα των συνόρων, είτε στο να τους δοθεί ευκαιρία να περάσουν παράνομα στα Σκόπια.

Την ίδια ώρα, στον καταυλισμό που έστησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μαζί με άλλες οργανώσεις δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης και από τις ΜΚΟ, οι οποίες αρχίζουν να απομακρύνουν τις σκηνές και τους οικίσκους τους.

«Έχουμε ξεκινήσει να ξεστήνουμε τις σκηνές και να αποσυναρμολογούμε τον εξοπλισμό μας ενώ παράλληλα, μαζεύουμε όσα αντικείμενα άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αφού καθαριστούν, όπως παιδικά καροτσάκια ή κουβέρτες» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Στέλλα Νάνου από την Ύπατη Αρμοστεία.

BabytrolleysIdomeni

«Στόχος μας είναι να μην πεταχθεί τίποτα που μπορεί να είναι χρήσιμο στην τοπική κοινωνία ή στους πρόσφυγες» ανέφερε, από την πλευρά της, η Βίκυ Μαρκολέφα από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία εκκένωσης γίνεται σταδιακά και θα πάρει κάποιες μέρες έως ότου να απομακρυνθεί και η τελευταία σκηνή.

Πάντως, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» συνεχίζουν να βρίσκονται στη γύρω περιοχή και κυρίως στους άτυπους καταυλισμούς που βρίσκονται στο Πολύκαστρο παρέχοντας τις υπηρεσίες τους όπου χρειάζεται. Στα συγκεκριμένα σημεία επιχειρούν και μέλη της Ύπατης Αρμοστείας ενώ, όπως ξεκαθάρισε η κ. Νάνου, γίνεται αξιολόγηση των αναγκών στους νέους χώρους φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Εξακολουθούμε βέβαια να ανταποκρινόμαστε στις άμεσες ανάγκες παρέχοντας, για παράδειγμα, υποστρώματα, είδη προσωπικής υγιεινής και κουνουπιέρες» συμπλήρωσε.

Τους 53.000 «αγγίζουν» οι «εγκλωβισμένοι»

Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, στην ελληνική επικράτειαβρίσκονται σήμερα 52.871 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 97 είναι νέες αφίξεις.

Στη βόρεια Ελλάδα καταγράφτηκαν 27.408, οι περισσότεροι στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (4.086) και στο Χέρσο του Κιλκίς (3.987).

Όσο αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 8.442, με τη Μυτιλήνη να φιλοξενεί 3.998 άτομα και τη Χίο 2.402, στην Αττική 14.527, εκ των οποίων 2.900 στην προβλήτα του Σκαραμαγκά, στην κεντρική Ελλάδα 2.205, με την πλειονότητα να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (792), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, μένουν 289 πρόσφυγες.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις προσφυγικές ροές