ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Η πύρινη λαίλαπα σαρώνει τα πάντα για τρίτη μέρα και απειλεί τη Λίμνη Ευβοίας

Φωτιά Εύβοια: Η πύρινη λαίλαπα σαρώνει τα πάντα για τρίτη μέρα και απειλεί τη Λίμνη Ευβοίας

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται το δύσκολο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στην Βόρεια Εύβοια το οποίο έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Τη νύχτα που πέρασε δεν κινδύνευσε η πόλη, καθώς είχαν πέσει οι άνεμοι και υπήρξε τεράστια κινητοποίηση χερσαίων δυνάμεων, στο πλευρό των οποίων βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες εθελοντές.

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας (01/08), πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που μαίνεται σε δασική έκταση βόρεια της Λίμνης.

Προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης - που συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας - έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων είναι να μην πνεύσουν βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα κατευθύνει τις φλόγες προς την πόλη.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο (30/07), στις 12:00 το μεσημέρι, σε δασική έκταση στη Φαράκλα Ευβοίας. Η φωτιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, της πυκνής βλάστησης, της τεράστιας ποσότητας καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της. Οι περιοχές στις οποίες η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα είναι από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στο σημείο έναρξής της.

Στην περιοχή επιχειρούν περίπου 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα καθώς και 74 άτομα που αποτελούν το πεζοπόρο τμήμα που έχει ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.

Στο λιμάνι της Λίμνης βρίσκεται και ένα φέρι μποτ ώστε να επιβιβαστούν οι κάτοικοι σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το χωριό.

Παράλληλα από τη μανία της φωτιάς δεν γλύτωσε μια ξενοδοχειακή μονάδα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ένα εξοχικό σπίτι, ενώ μία ταβέρνα έχει υποστεί υλικές ζημιές.

Στην Λίμνη Ευβοίας θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα (1/8) και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
«Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε την Κυριακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια.

Στην περιοχή βρίσκεται ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Τσέλιγκας ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης έχει στείλει τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό.

Τεράστια η οικολογική καταστροφή - Άμεσα οι αποζημιώσεις στους καλλιεργητές ρητίνης

Η φωτιά είχε τέθει υπό έλεγχο για κάποιες ώρες το πρωι της Κυριακής χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης , και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή. Οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα χθες το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι δηλαδή, δυστυχώς είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η προστασία του δασικού χώρου, όταν έχουμε από τη μία μεριά την πυρόφιλη βλάστηση και από την άλλη δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πολλά προβλήματα» είπε ο υπουργός.

Κάηκαν 20.000 – 22.000 στρέμματα

Πιστεύουμε συνέχισε ο κ. Αποστόλου ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση από δω και πέρα. «Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

Μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πως μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

Για τα αίτια

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά , γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά».

Σχετικές ειδήσεις