ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: Στην Ελλάδα 180.000 πρόσφυγες σε περίπτωση που «ναυαγήσει» η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας

Μουζάλας: Στην Ελλάδα 180.000 πρόσφυγες σε περίπτωση που «ναυαγήσει» η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας

Με ένα πελώριο προσφυγικό «κύμα» θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα σε περίπτωση που η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας «ναυαγήσει», προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Η κυβένρηση δεν γνωρίζει που βρίσκονται 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες εντός της ελληνικής επικράτειας

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λε Κλερκ, η Ελλάδα αναμένεται να δεχτεί τουλάχιστον 180.000 πρόσφυγες σε περίπτωση που η συμφωνία ακυρωθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε στην συνέχεια απολογισμό προκαταγραφής των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα μιλώντας για το μελλοντικό σχέδιο της κυβέρνησης για την δημιουργία νέων μικρών κέντρων μεταναστών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν γνωρίζει που βρίσκονται 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς δεν έχουν περάσει από την διαδικασία προκαταγραφής.

Ο ίδιος τέλος τόνισε πως ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ελλάδα να έχουν δικαιώματα παιδείας, εργασίας, στέγασης και υγείας.

Αναλυτικά η προκαταγραφή προσφύγων και μεταναστών για το διάστημα 9 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου:

  • έχουν προκαταγραφεί 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες
  • από αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% είναι γυναίκες
  • υπάρχουν επίσης 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στους καταυλισμούς
  • σχεδόν μια στις δύο οικογένειες (το 48%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην προκαταγραφή έχουν από δύο παιδιά και πάνω

Σχετικές ειδήσεις