ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή είναι η καλλιέργεια που προσφέρει έως 12.000 ευρώ το στρέμμα!

Αυτή είναι η καλλιέργεια που προσφέρει έως 12.000 ευρώ το στρέμμα!

Δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για να ξεκινήσει κάποιος την καλλιέργεια

Κερδίζει διαρκώς έδαφος η καλλιέργεια της παουλόβνιας, που θεωρείται μία από τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα και έχει να κάνει με την παραγωγή ενός πανάκριβου ξύλου το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα.

Η ακαθάριστη πρόσοδος από την ξυλεία της παουλόβνιας είναι από 3.200 ευρώ έως και 12.000 ευρώ ανά έτος και στρέμμα, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από την πώληση των καυσόξυλων.

Η παουλόβνια είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.

Όπως επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, η ταχύτητα αναπτύξεως αυτού του φυτού είναι εντυπωσιακή, καθώς από τη στιγμή που θα φυτευτεί, μπορεί μέσα σε έξι μήνες να γίνει ένα δέντρο με ύψος 3-3,5 μέτρα, με διάμετρο κορμού 8-10 εκατοστά και φύλλα με διάμετρο 70-80 εκατοστά.

paulonia

Τα φυτά της παουλόβνιας πρέπει να καλλιεργούνται σε εδάφη που είναι βαθιά, ώστε να αναπτύξουν το πλούσιο ριζικό τους σύστημα και να έχουν καλή στράγγιση και να μη κατακλύζονται από τα νερά. Ο υπόγειος ορίζοντας του νερού του εδάφους πρέπει να ευρίσκεται τουλάχιστον 60-70 cm κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα εδάφη που έχουν μία ελαφρά κλίση είναι κατάλληλα. Η παουλόβνια καλλιεργείται για το ξύλο της, το οποίο στο διεθνές εμπόριο έχει την ονομασία «ΚΙΡΙ». Το ξύλο της παουλόβνιας έχει εξαιρετικές ιδιότητες, όπως:

• η ελαφρότητα του ξύλου αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι χίλιες σανίδες της ζυγίζουν 630 κιλά, ενώ της βελανιδιάς 1.600 και για αυτό είναι εξαιρετικό για την οικοδομική στην κατασκευή στεγών, δοκαριών κ.λπ.

• η ανθεκτικότητά του είναι τέτοια, ώστε ανέχεται το κάρφωμα και δεν σχίζεται κατά την επεξεργασία, ενώ μπορεί να βαφεί χωρίς προβλήματα

• η ελαφρότητά του λόγω του χαμηλού ειδικού βάρους που έχει

• η σταθερότητα της κατεργασίας του

• η εύκολη αποξήρανσή του

• η χαμηλή του θερμική αγωγιμότητα το καθιστούν κατάλληλο για μονώσεις σε ψυγεία, κυψέλες κ.λπ. Στην Ιαπωνία και την Κίνα χρησιμοποιείται για κατασκευή μουσικών οργάνων

• δεν σαπίζει εύκολα

• χρησιμοποιείται στην παραγωγή εκλεκτής ποιότητας κόντρα πλακέ

• χρησιμοποιείται στην παραγωγή ξυλοκάρβουνου.

Η παουλόβνια μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα και να αποτελέσει μία πηγή σημαντικού εισοδήματος λαμβάνοντας υπόψη ότι: Ενα δέντρο σε ηλικία 8-10 ετών μπορεί να δώσει 1,0 κυβικό μέτρο ξυλείας και 100 κιλών καυσόξυλων από τους πλάγιους βλαστούς.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σε ένα στρέμμα φυτεύονται 80 δέντρα, τότε από ένα στρέμμα λαμβάνουμε περίπου 80 κυβικά μέτρα ξυλείας σε 8-10 χρόνια. Η τιμή του ξύλου στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλή. Οι τιμές ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου κυμαίνονται από 400 έως 1.500 ευρώ το κυβικό.

Δηλαδή η ακαθάριστη πρόσοδος από την ξυλεία της παουλόβνιας είναι από 3.200 ευρώ έως και 12.000 ευρώ ανά έτος και στρέμμα, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, χωρίς να υπολογίσουμε και την ακαθάριστη πρόσοδο από την πώληση των καυσόξυλων και τη δεύτερη καλλιέργεια από τα κηπευτικά ή τα αρωματικά φυτά που θα καλλιεργήσουμε, στα ενδιάμεσα των γραμμών φυτεύσεως της παουλόβνιας.

Με πληροφορίες από: Ημερησία

Σχετικές ειδήσεις