ΕΛΛΑΔΑ

«Όσο η διάσωση ισοδυναμεί με πρόσβαση στην Ευρώπη δεν θα σταματήσει η εισροή ανθρώπων στην Ελλάδα»

«Όσο η διάσωση ισοδυναμεί με πρόσβαση στην Ευρώπη δεν θα σταματήσει η εισροή ανθρώπων στην Ελλάδα»

Όσο η θαλάσσια διάσωση θα ισοδυναμεί με πρόσβαση στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να σταματήσει η εισροή ανθρώπων στην Ελλάδα και την Ιταλία, προειδοποίησε σε δηλώσεις του, πριν από το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ζητώντας ταυτόχρονα να υπάρξουν «αλλαγή σκέψης» στην προσφυγική κρίση και «προυποθέσεις για ταχεία επαναπροώθηση».

«Έχουμε εδώ την παράδοξη κατάσταση, άνθρωποι που δεν έχουν λόγο για να τους χορηγηθεί άσυλο, να μην μπορούν να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσης τους. Χρειάζεται μία σαφής αλλαγή σκέψης, καθώς και προϋποθέσεις για ταχεία επαναπροώθηση», τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Κατά την άποψή του, η επέκταση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής Frontex είναι «ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα περαιτέρω βήματα για να μπορούν να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην χθεσινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 34.657 αιτήσεις για άσυλο στην Αυστρία, ωστόσο καθοριστικός για το ανώτατο όριο χορήγησης ασύλου, το οποίο το 2016 ανέρχεται σε 37.500, είναι ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν δεκτές και αυτές ανέρχονταν σε 28.298, υπολείπονται δηλαδή κατά περισσότερες από 9.000 έως το τέλος της χρονιάς.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 8.603 αιτήσεις ασύλου που έχουν μεταφερθεί από την περασμένη χρονιά, ούτως ώστε να υπάρχει αρκετή ακόμη απόσταση από το ανώτατο όριο των 37.500, ενώ, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, εφέτος έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 7.826 πρόσφυγες, και ως εκ τούτου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου το ανώτατο αυτό όριο έχει καλυφθεί κατά 75%.

Σχετικές ειδήσεις