ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου Live: Επεισόδια και μολότοφ στα Εξάρχεια

Επέτειος Γρηγορόπουλου Live: Επεισόδια και μολότοφ στα Εξάρχεια

Επέτειος Γρηγορόπουλου - Εδώ όλες οι ειδήσεις:Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για μια ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας - Σκηνικό πολέμου στα Εξάρχεια με πύρινα οδοφράγματα σε Στουρνάρη και Μπενάκη - Πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες κατά των ΜΑΤ που απαντούν με χρήση χημικών - Κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα από ταράτσες πολυκατοικιών - Προσαγωγές και συλλήψεις από την Αστυνομία - Επεισόδια και μολότοφ σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο - Τραυματίστηκε αστυνομικός

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου - Λευτέρης Σουχάιμπ

Εκτονώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων που ξεκίνησαν λίγη ώρα προού ολοκληρωθεί η πορεία στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την τακτική που ακολούθησε η Αστυνομία, την οποία καταγγέλλει για επιχειρησιακή ανεπάρκεια.

Ολόκληρη η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη για τα επεισόδια στα Εξάρχεια είναι η εξής:

«Παρακολουθώ με αγανάκτηση να μετατρέπονται τα Εξάρχεια για μια ακόμα φορά σε πεδίο μάχης . Είναι απαράδεκτο ο σχεδιασμός της Αστυνομίας να αγνοεί ότι στα Εξάρχεια ζουν κάτοικοι οι οποίοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλον πολίτη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της για τον εγκλωβισμό των κατοίκων των Εξαρχείων σε έναν ασφυκτικό κλοιό τυφλής βίας από τη μία, και επιχειρησιακής ανεπάρκειας από την άλλη».

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος διακομίσθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο αστυνομικός φέρει έγκαυμα στο χέρι.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές και έξι συλλήψεις για τα σοβαρά επεισόδια, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της προσαγωγής που έγινε στην οδό Μπουμπουλίνας:

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική για αρκετές ώρες, ενώ η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θυμίζει… πεδίο μάχης.

Οι αντιεξουσιαστές έστησαν οδοφράγματα σε διάφορους δρόμους των Εξαρχείων, με επίκεντρο την οδό Σολωμού.

Ομάδες αντιεξουσιαστών πετούσαν συνεχώς, βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες «απαντούσαν» με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης την ίδια στιγμή που τα ελικόπτερα της Αστυνομίας πετούσαν συνεχώς πάνω από την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιεξουσιαστές είχαν ανέβει στις ταράτσες πολυκατοικιών και πετούσαν εκτός από μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, όπως φωτοβολίδες.

Δείτε χαρακτηριστικά το βίντεο που ακολουθεί:

Οι κουκουλοφόροι έχουν στήσει οδοφράγματα στην οδό Μπενάκη, ενώ έβαλαν φωτιά σε ένα ΙΧ στην περιοχή.

Στην πλατεία των Εξαρχείων ξηλώσαν πλάκες από τα πεζοδρόμια.

Επεισόδια και στην Θεσσαλονίκη

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το ΑΠΘ, όπου ομάδα αντεξουσιαστών κατευθύνθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που ξεκίνησε από την Καμάρα.

Μπροστά από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ τα μέλη της ομάδας των αντεξουσιαστών αποσπάστηκαν από την πορεία και άρχισαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες, βόμβες μλότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια να υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στους χώρους του ΑΠΘ. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Εγνατία, Αγγελάκη και Εθνικής Αμύνης.

Νωρίτερα, μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και στη διάρκειά της σημειώθηκε μικροένταση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Αριστοτέλους και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ στην οδό Ιασωνίδου ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν μικροφθορές σε σταθμευμένο όχημα και έγραψαν συνθήματα με σπρέϊ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το thestival.gr

oasth
kados

Επεισόδια και μολότοφ στο κέντρο του Ηρακλείου

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου μετά την ολοκλήρωση της πορείας που διοργανώθηκε στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μια ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Λιοντάρια και ακολούθησε πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα στενά του κέντρου, ενώ οι διαδηλωτές απωθηθήκαν από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι νεαροί πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και τους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου.

Εξ άλλου σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε και σε προσαγωγές.

Πεδίο μάχης από τους αντεξουσιαστές το κέντρο του Βόλου

Σκηνικό πολέμου, έστησαν απόψε, οι αντιεξουσιαστές και μετέτρεψαν το κέντρο του Βόλου σε πεδίο μάχης, στις συνεχείς συγκρούσεις τους με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Εκατοντάδες μολότοφ, που προφανώς ήταν κρυμμένες μέσα στο Πανεπιστήμιο και με συνεχή πετροπόλεμο, μετέτρεψαν την λεωφόρο Δημητριάδος σε φλεγόμενο δρόμο, όταν με αλλεπάλληλες εφόδους εναντίον των αστυνομικών, προσπάθησαν οι αντιεξουσιαστές να ελέγξουν την Ιάσονος και την γύρω από το Πανεπιστήμιο περιοχή.

Οι αστυνομικοί με κλοιό και χρήση κροτίδων κρότου - λάμψης, απέτρεψαν την εξ εφόδου ανακατάληψη του Πανεπιστημίου και οι 400 περίπου αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν προσόψεις δεκάδων καταστημάτων, τραπεζών, και προξένησαν ζημιές στο μέγαρο του ΟΤΕ, στην οδό Ιωλκού.

Συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής του Βόλου και δημοσιογράφων, φώναζαν στην πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, που εκείνη την ώρα έσφυζε από κόσμο…

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν έως τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Πορεία από αντιεξουσιαστές και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η πορεία συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν σημειώθηκαν επεισόδια ενώ η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Τα μπλοκ των συλλογικοτήτων και οργανώσεων ξεκίνησαν από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα και ολοκλήρωσαν την πορεία στην Ομόνοια.

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό

Άνοιξαν λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της πορείας οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα», που είχαν κλείσει με εντολή της ΕΛ.ΑΣ λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Λάρισα: Χωρίς εντάσεις η πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις λίγο μετά τις 20:15 η πορεία στη Λάρισα, με αφορμή την συμπλήρωση οκτώ χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς - ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ.λ) - αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, φώναξαν συνθήματα κατά των πολιτικών της κυβέρνησης, των αστυνομικών δυνάμεων και εναντίον του φασισμού.

Στη πορεία υπήρχαν διακριτά μπλοκ, και οι διαδηλωτές με πανό πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης.

Πορεία στην Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο και πορεία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε μετά τις 3 το απόγευμα μπροστά από την Καμάρα, συμμετείχαν πολιτικά κόμματα της αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, κ.α. και στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκρότησαν πορεία, μέσω της οδού Εγνατία και με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία και παρακολουθούν από απόσταση την εξέλιξη του συλλαλητηρίου.

Δείτε βίντεο από το thestival.gr:

Πορεία μαθητών και φοιτητών στην μνήμη του Γρηγορόπουλου

Έπειτα από μια μεγάλη διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας και περνώντας έξω από τη Βουλή, η πορεία φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και συλλογικοτήτων έφτασε στις 14:36 ξανά στα Προπύλαια, όπου και τερματίστηκε. Η πορεία ολοκληρώθηκε σε ήρεμο κλίμα με τους φοιτητές και τους μαθητές να περιορίζονται σε συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης και κατά του φασισμού και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

poreia grhgoropoulou5

Νωρίτερα, διακόπηκε σταδιακά από τις 13:20 η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της πορείας προς τη Βουλή που πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες. Κλειστές ήταν η Πανεπιστημίου, η λεωφόρος Αμαλίας και οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα.

mat syntagma5
poreia grhgoropoulou

Μικροένταση επικράτησε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στα Προπύλαια, όπου μαθητές και φοιτητές ήταν συγκεντρωμένοι.

epeteios grhgoropoulou entash

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων ανέβηκε στην οδό Ακαδημίας και πέταξε πέτρες, νεράτζια και κάδους εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο. Η ένταση κράτησε λίγη ώρα... Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (6/12) συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια εκατοντάδες μαθητές, για να τιμήσουν την μνήμη, για την συμπλήρωση των 8 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

epeteios grhgoropoulou propulaia4

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Επίσης εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Δείτε τις φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια της Ασφάλειας έχουν ήδη αρχίσει ελέγχους και συλλογή πληροφοριών, ειδικά μετά την ανεύρεση, την Κυριακή (4/12), 149 έτοιμων βομβών μολότοφ στα Εξάρχεια.

Οι μολότοφ βρέθηκαν σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας στην οδό Ναυάρχου Νοταρά 12, μέσα σε μια βαλίτσα. Κάτοικοι της περιοχής κάλεσαν την Πυροσβεστική, επειδή τους μύριζε έντονα βενζίνη και οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί βρήκαν τη βαλίτσα με το εκρηκτικό περιεχόμενο και ενημέρωσαν την Αστυνομία που την παρέλαβε.

Οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας εκτιμούν ότι άγνωστα άτομα, τοποθέτησαν στο σημείο τις μολότοφ, προκειμένου να τις έχουν εύκαιρες σε περίπτωση επεισοδίων και να μην τις μεταφέρουν μαζί τους, καθώς όπως κάθε χρόνο θα υπάρξουν προληπτικοί έλεγχοι από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τέτοιοι έλεγχοι αναμένονται από απόψε, ενώ έχουν ενταθεί οι έρευνες και για τυχόν άλλες κρυψώνες με αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συμπλοκές με αστυνομικές δυνάμεις.

«Οχυρό» το κέντρο της Αθήνας - Οι αρχές φοβούνται επεισόδια

Σε «φρούριο» έχει μετατραπεί γι ακόμη μία φορά η Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, όπως αυτά που ξέσπασαν στην επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου.

Από την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και η αντιτρομοκρατική, η ασφάλεια και οι ομάδες ΔΙΑΣ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας, ξεπερνούν τις 3.000, ενώ από αέρος θα περιπολεί και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για τις πορείες στη μνήμη του Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους επιτελείς της Ελ.ΑΣ. έχει δοθεί εντολή για μηδενική ανοχή, σε περίπτωση που κουκουλοφόροι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια, αλλά και αυτοσυγκράτηση σε μία προσπάθεια οι διαδηλώσεις να ολοκληρωθούν ειρηνικά.

Οι αστυνομικοί πάντως έχουν λάβει εντολή να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τυχόν βανδαλισμούς και καταστροφές σε καταστήματα, ενώ σε περίπτωση που ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια, το σχέδιο περιλαμβάνει την απομόνωση των αντιεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων.

Σε αστυνομικό κλοιό οι πορείες στα Προπύλαια

Ισχυρές δυνάμεις βρέθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια όπου μαθητές και φοιτητές βρέθηκαν στην πορεία για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, ενώ ισχυρά μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν και στις πέντε το απόγευμα στο ίδιο σημείο, όπου θα συγκεντρωθούν αριστεριστές και αντιεξουσιαστές.

Άνδρες της κρατικής ασφάλειας συνέλλεγαν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών, ενώ σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται πιθανοί στόχοι επιθέσεων όπως υπουργεία, τράπεζες και πρεσβείες.

Η τροχαία από νωρίς το πρωί της Τρίτης (6/12) πραγματοποιεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ θα υπάρξει απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Ανάλογα αυξημένα μέτρα ου ασφαλείας έχουν προγραμματιστεί και για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

6 Δεκεμβρίου 2008: Η μαύρη επέτειος

Η δολοφονία του νεαρού μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.

alexis grigoropoulos

Το περιστατικό της δολοφονίας

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περί την 9 μμ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

grhgoropoulos arxeio 1

Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο

Η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσουν την οργή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα ταυτόχρονα, προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς. Οι εκδηλώσεις βίας μετατοπίστηκαν από το Πολυτεχνείο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο άτυχος νεαρός και όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την επομένη ημέρα από το περιστατικό, διοργανώθηκαν πορείες πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη γενικότερη στάση του κρατικού μηχανισμού και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από συσσώρευση παρόμοιων περιστατικών και καταγγελιών αστυνομικής βίας.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας

Οι πορείες έλαβαν χώρα, παράλληλα με τις επιθέσεις διαφόρων επιθετικών ομάδων, οι οποίες συνέχισαν τις εκδηλώσεις βίας με αυξανόμενη ένταση. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν καταστροφές σε πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες.

Το ίδιο βράδυ διοργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από κόμματα της αντιπολίτευσης, αριστερές οργανώσεις και φοιτητικούς συλλόγους, στα Προπύλαια και την Ομόνοια. Η αστυνομία διατηρούσε ισχυρές δυνάμεις γύρω από τη Βουλή των Ελλήνων και το Μέγαρο Μαξίμου. Η πορεία δεν πέρασε μπροστά από τη Βουλή, και μέσω του κάτω μέρους της πλατείας Συντάγματος ακολούθησε τη Φιλελλήνων και ολοκληρώθηκε μπροστά στον Εθνικό Κήπο. παράλληλα με αυτή κινήθηκαν ομάδες που προξένησαν καταστροφές σε καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών. Αργότερα οι καταστροφές επεκτάθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού. Συγκρούσεις εκδηλώθηκαν επίσης στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, γύρω από τα Εξάρχεια καθώς και στον Πειραιά.

Τις ίδιες ώρες διοργανώθηκαν παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Κρήτη και άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από επεισόδια. Το βράδυ πυρπολήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Συκεών, ενώ τραυματίστηκε βαριά αστυνομικός φρουρός.

Επίσης υπέβαλε την παραίτησή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Χρήστος Κίττας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πυρπόληση κτηρίων του πανεπιστημίου Αθηνών. Από τη φωτιά απειλήθηκε το κτήριο «Κωστής Παλαμάς», που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα και που φιλοξενούσε το εντευκτήριο των καθηγητών καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό, και το κτήριο της Βιβλιοθήκης Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής που βρισκόταν απέναντι και το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Αντίθετα η φωτιά στο «Κωστής Παλαμάς» αντιμετωπίστηκε εγκαίρως χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρύτανης ανακάλεσε την παραίτησή του.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Σχετικές ειδήσεις