ΕΛΛΑΔΑ

Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα - «Ψαλίδι» 10-18% στις συντάξεις

Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα - «Ψαλίδι» 10-18% στις συντάξεις

Σαρωτικές αλλαγές σε 15 Ασφαλιστικά Ταμεία – Πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι

Το επίδομα συζύγου φεύγει οριστικά από τις νέες συντάξεις, ενώ κόβονται και τα επιδόματα τέκνων

Τέλος στα οικογενειακά επιδόματα, συζύγου και παιδιών, που χορηγούν 15 ταμεία βάζει το νέο ασφαλιστικό για τους νέους συνταξιούχους, επιφέροντας έτσι κατ’ έμμεσο τρόπο επιπλέον μείωση στις συντάξεις από 10% ως 18%.

Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από τις νέες συντάξεις είναι βέβαιο ότι θα περάσει και στους παλαιούς συνταξιούχους, καθώς θα χαρακτηριστούν ως προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων που θα γίνει μέσα στο 2017 και πιθανότατα να είναι τα πρώτα που θα αφαιρεθούν από τις παλιές συντάξεις.

Ξεχάστε όσα ξέρατε...

Στη λίστα που έχει το υπουργείο Εργασίας με τα επιδόματα που καταργούνται, περιλαμβάνονται όλα τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή το ΙΚΑ, η ΔΕΗ, το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ταμεία Τραπεζών και Τύπου. Για το Δημόσιο ισχύουν οι ίδιες διατάξεις, δηλαδή όλες οι προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών που χορηγούνται στις συντάξεις καταργούνται για όσους βγαίνουν από 13/5/2016 και μετά.

Οι κρυφές αυτές μειώσεις θα φανούν όχι στις προσωρινές αλλά στις οριστικές συντάξεις που θα αρχίσουν να εκδίδονται από το 2017, καθώς τότε αναμένεται και η εγκύκλιος για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Το επίδομα συζύγου φεύγει οριστικά από τις νέες συντάξεις, ενώ τα επιδόματα τέκνων παύουν να καταβάλλονται από τα Ταμεία, με σταθερό ποσό ή ποσοστό επί της σύνταξης όπως παλιά.

Η καταργηθείσα παροχή αντικαθίσταται από το επίδομα παιδιού που χορηγεί ο ΟΓΑ, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ μικρότερα ποσά.

Για παράδειγμα, ένας παλιός συνταξιούχος των 1.200 ευρώ παίρνει 5% επίδομα παιδιού, (60 ευρώ το μήνα). Με αίτηση εξόδου από 13/5/2016 το 5% καταργείται. Για να δοθεί επίδομα για ένα παιδί, (ως 18 ή 24 ετών) ο/η συνταξιούχος θα απευθύνεται στον ΟΓΑ για να πάρει 40 ευρώ το μήνα, εφόσον το εισόδημα της οικογένειας είναι κάτω από 10.000 ευρώ.
Πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι

Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι νέοι συνταξιούχοι δεν θα παίρνουν όπως οι παλιοί τα εξής επιδόματα:

ΙΚΑ: Απώλεια 50 ευρώ από το επίδομα συζύγου και 86,72 ως 173,45 από το επίδομα τέκνων.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Απώλεια 35 ευρώ από το επίδομα συζύγου και ως 170 από το επίδομα τέκνων. Αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση από 13/05/2016 και μετά.

ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ: Απώλεια νέων συντάξεων κατά 10% από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου και από 5% ως 10% μείωση σύνταξης από την κατάργηση προσαυξήσεων λόγω παιδιών, ως τα 18 ή ως τα 25, αν σπουδάζουν.

ΤΑΜΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Απώλεια από 58,69 ευρώ ή του 10% της σύνταξης από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου και επιπρόσθετη μείωση από 29,35% ως το 5% της σύνταξης από την κατάργηση του επιδόματος τέκνων.

ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ 1/1/1993: Δεν λαμβάνουν επίδομα συζύγου αλλά μόνο τέκνων που ήταν ως 40 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις