ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσμα γρίπης των πτηνών στις Πρέσπες – Συμβουλές και συστάσεις προς τους πολίτες

Κρούσμα γρίπης των πτηνών στις Πρέσπες – Συμβουλές και συστάσεις προς τους πολίτες
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες για τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκαν στη χώρα μας πρόσφατα, εξ αυτών εντοπίστηκε και έναμολυσμένο με τον ιό άγριο πτηνό στις Πρέσπες. Ο Θεόφιλος Καντζόγλου, προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης σε συνέντευξή του σύστησε στους πολίτες και ειδικά τους εκτροφείς να παίρνουν μέτρα προφύλαξης για να μη μεταδοθεί ο ιός.

«Τα προφυλακτικά μέτρα είναι συστάσεις για τους εκτροφείς οικόσιτων ή συστηματικών πτηνών. Στο νομό Κοζάνης δύο είναι οι μονάδες εκτροφής συστηματικών πτηνών , σε μεγάλους αριθμούς. Η επιδημία της γρίπης της πτηνών είχε ξαναέρθει στη χώρα πριν μια δεκαετία και τώρα υπάρχει αναζωπύρωσή της. Υπάρχουν κρούσματα στην Ευρώπη, στη γειτονική Βουλγαρία καθώς και στον Έβρο, στην Αρκαδία και πρόσφατα και στις Πρέσπες σε άγριο πτηνό, μια χήνα, η οποία στάλθηκε στο εργαστήριο και βρέθηκε ότι νοσούσε από τη γρίπη. Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες και οι κάτοχοι πτηνών, οικόσιτων ή πιο συστηματικών, είναι ότι πρέπει να πτηνά που εκτρέφονται να μην έρθουν σε επαφή με άγρια πτηνά, γιατί αυτά μεταδίδουν τη νόσο. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει οικόσιτη περιφραγμένη εκτροφή, στα κοτέτσια και από πάνω με πυκνό πλέγμα. Κατά το δυνατόν, οι δεξαμενές που ποτίζονται τα πτηνά, να είναι καλυμμένες» σημείωσε ο ίδιος.

Για τον άνθρωπο αυτός ο τύπος του ιού δεν μεταδίδεται, αλλά δεν αποκλείεται. «Ο φόβος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μη βρεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι δύο τύποι του ιού της γρίπης και των πτηνών και η συνέχεια γίνει μετάλλαξη, και ο άνθρωπος θα είναι εντελώς απροστάτευτος», σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως ο ιός των πτηνών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση κοτόπουλου . Παράλληλα συνέστησε προς όποιον παρατηρεί κάτι ασυνήθιστο σε οικόσιτα πτηνά, ή πολλούς αιφνίδιους θανάτους, να ειδοποιήσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία όπως και σε περίπτωση που εντοπίσει άγριο πτηνό νεκρό, κυρίως σε υδροβιότοπους.

Περιστατικά βουκέλωσης

Εντωμεταξύ σε μια περιοχή στο νομό Κοζάνης βρέθηκε βουκέλωση σε μια μονάδα με βοοειδη. Η βουκέλωση δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο από τον μελιταίο πυρετό κινδυνεύουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τα ζώα.

Προσωπικό κάτω από τα όρια

Εντωμεταξύ στην κτηνιατρική υπηρεσία Κοζάνης το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι μάλιστα κάτω από τα όρια. Υπάρχουν μόλις τρεις κτηνίατροι στο νομό Κοζάνης ,ενώ υπάρχουν πέντε κτηνιατρεία σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Σέρβια, Τσοτύλι, Σιάτιστα . Από τα πέντε, στα τρία δεν υπάρχουν κτηνίατροι. Δύο κτηνίατροι πάνε στην Κοζάνη και ένας στην Πτολεμαΐδα, ενώ οι εργασίες είναι τόσες πολλές που δεν μπορούν να τις διαχειριστούν.

«Ο νομός Κοζάνης είναι ο πιο υποστελεχωμένος σε σχέση με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου και τόσο μεγάλη έκταση γεωγραφική», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: seleo

Σχετικές ειδήσεις