ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα στο Κορδελιό: Αναβάλλονται γάμοι και βαφτίσια λόγω εξουδετέρωσης της βόμβας!

Βόμβα στο Κορδελιό: Αναβάλλονται γάμοι και βαφτίσια λόγω εξουδετέρωσης της βόμβας!

Η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα προληπτική μετακίνηση 72.000 ατόμων τις ώρες εξουδετέρωσης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - η οποία εντοπίστηκε σε πρατήριο καυσίμων του Κορδελιού - έχει ως... παράπλευρη απώλεια την αναβολή των γάμων και βαφτίσεων που επρόκειτο να γίνουν την Κυριακή 12/02/2017 σε ιερούς ναούς της ζώνης επικινδυνότητας στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία και των προϊσταμένων των ναών της περιοχής, αποφασίστηκε να αναβληθούν ή - σε όσες περιπτώσεις είναι δυνατόν - να μεταφερθούν για το Σάββατο 11/02/2017 όλα τα εκκλησιαστικά μυστήρια που ήταν προγραμματισμένα να τελεσθούν στους ναούς οι οποίοι βρίσκονται μέσα στην ακτίνα εκκένωσης των 1,9 χιλιομέτρων.

kordelio 1

Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κορδελιού, τον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Διαλογή, τον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου, τον Ιερό Ναό Παλαιοημερολογητών Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, τον Ιερό Ναό Κοσμά Αιτωλού στον Εύοσμο, τον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών και τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

ai giorgis

Αρχικά, μάλιστα, υπήρξε η σκέψη να μην τελεσθεί στους συγκεκριμένους ναούς ούτε καν η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία αφού θεωρήθηκε ότι θα ήταν δύσκολο στη συνέχεια να γίνει η έγκαιρη απομάκρυνση των πιστών.

kordelio 2

«Υστερα, όμως, από πρόταση του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, η θεία λειτουργία θα γίνει τελικά, από τις 6 έως τις 9 το πρωί, οπότε θα υπάρχει ο χρόνος να μετακινηθούν οι πιστοί με λεωφορεία που θα τους περιμένουν έξω από τους Ιερούς Ναούς», μας ενημερώνει ο εφήμεριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, πατήρ Αναστάσης: «Ευτυχώς βέβαια, γιατί η μοναδική Κυριακή που δεν τελείται πρωινή λειτουργία είναι η Κυριακή του Πάσχα».

kordelio 3

Επίσης θα τελεσθούν τα προγραμματισμένα μνημόσυνα, όχι όμως οι δεξιώσεις που συνήθως ακολουθούν.

Πώς και από ποιους θα γίνει η εξουδετέρωση της βόμβας

Περίπου 72.000 κάτοικοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου.

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», δήλωσε ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι Αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της Αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης.

Στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς έχουν εξουδετερώσει περισσότερα από 23.000 βλήματα, διαφόρων διαμετρημάτων, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Το Τάγμα επιχειρεί επίσης και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες Αεροπορίας στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση αεροδιαδρόμου.

Σχετικές ειδήσεις