ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών 2017: Καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους - Σήμερα η συνάντηση με Δραγασάκη

Μπλόκα αγροτών 2017: Καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους - Σήμερα η συνάντηση με Δραγασάκη

Ειδήσεις για αγρότες: Το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουνοι αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ενώ ραντεβού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έχουν οι αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας.

Εύρεια σύσκεψη θα έχει σήμερα Τετάρτη (15/02) αντιπροσωπεία αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία, με κυβερνητικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα, στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην Οδό Ζαλοκώστα, και εκτός από τον κ. Δραγασάκη, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο αν. υπουργός Ενέργειας Σ. Φάμελλος ο υφ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.

Οι σημερινοί αποκλεισμοί

Έληξε στις 14.00 ώρα ο συμβολικός δίωρος αποκλεισμός που πραγματοποίησαν και στα δύο ρεύματα στον κόμβο Δερβενίου επί της Eθνικής Oδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, αγρότες και κτηνοτρόφοι, παρατάσσοντας και πάλι τα τρακτέρ τους αριστερά και δεξιά του οδοστρώματος.

«Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έγινε ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους μας που θα έχουν συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα», είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

agrotes2

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο στο Δερβένι απαρτίζεται από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Λιτής, Μελισσοχωρίου, Λαγκαδά, Ασσήρου και Δρυμού και στήθηκε στις 30/01.

Χθες, αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, διοργάνωσαν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, διεκδικώντας κυρίως αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

Αγρότες από διάφορα μπλόκα ανά την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Βάθη και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες μάλιστα προχώρησαν και σε μία συγκινητική κίνηση. Συγκεκριμένα είχαν φέρει μαζί τους ένα φορτηγό γεμάτο με ενάμισι τόνο λάχανα, κι ενώ αρχικά είχαν σκοπό να τα πετάξουν μπροστά στη Βουλή, ωστόσο, άλλαξαν γνώμη και τα μοίρασαν στον κόσμο.

unnamed 7

Σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μπούτας, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «πραγματοποιούμε το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο και καλούμε όλο το λαό της Αθήνας που υποφέρει από αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας δείξει αλληλεγγύη. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Το «παρών» στο συλλαλητήριο των αγροτών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρώην Γ.Γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.

«Οι αγρότες εδώ σήμερα από την Αθήνα», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «στέλνουν ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα καταδίκης αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, καταδίκης συνολικά της ΕΕ, ενάντια σε όλους αυτούς που τους ξεκληρίζουν από το βιος τους, από τη γη τους. Κλιμακώνουν τον αγώνα τους σε συμμαχία και ενότητα με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων. Η νίκη θα είναι δική τους. Ενωμένοι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να νικήσουμε».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του, αφού χαιρέτισε το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «καλούμε τους αγρότες να σταματήσουν τις στείρες διαιρέσεις και να ενωθούν ως μια γροθιά μαζί με τους εργαζόμενους μισθωτούς και τις μικρομεσαίες επαγγελματικές τάξεις, σε ένα μεγάλο μέτωπο για την δημοκρατική ανατροπή στη χώρα, για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και λιτότητα, που θα στηρίζει το αγροτικό νοικοκυριό, την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής και την πρωτογενή ανάπτυξη».

Στο συλλαλητήριο δεν συμμετείχαν οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία.

agrotes athina12 1
agrotes athina1 1
agrotes athina5 1

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Μανώλης Καρκαβάτσος:

agrotes athina14 1
agrotes athina2731 1

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των κύριων αιτημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Εκτός από τους αγρότες, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.

Διαβάστε ΕΔΩ για τις επόμενες κινήσεις των αγροτώ της βόρειας Ελλάδας

Σχετικές ειδήσεις