ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στο Ελληνικό: Η αστυνομία απομάκρυνε τους πρόσφυγες (vid+pics)

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στο Ελληνικό: Η αστυνομία απομάκρυνε τους πρόσφυγες (vid+pics)

Ομαλά και χωρίς αντιδράσεις ολοκληρώθηκε αργά το πρωί της Παρασκευής (02/06/2017) η μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκκένωση των περίπου 500 μεταναστών και προσφύγων από τις τρεις δομές του Ελληνικού, ενώ λίγο μετά τις 08:30 ξεκίνησε ηη επιβίβαση των πρώτων από αυτούςστα πούλμαν που έχει μισθώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Συγκεκριμένα, 168 άτομα επιβιβάστηκαν σε τέσσερα πούλμαν του ΔΟΜ προκειμένου να μεταφθερούν στη Θήβα και δύο αστικά λεωφορεία με κατεύθυνση το τμήμα αλλοδαπών για εξακρίβωση στοιχείων.

Στο χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θήβα. Η διαδικασία εκκένωσης συνεχίζεται στα γήπεδα χόκει και μπέιζμπολ.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ρεμπέκα Μάρει ανέφερε ότι η Οργάνωση προσέφερε τον τελευταίο χρόνο υποστήριξη στους πρόσφυγες σε θέματα ψυχικής και αναπαραγωγικής υγείας και «αυτή η διαδικασία εκκένωσης δεν μας βοηθάει να έχουμε συνέχεια στην περίθαλψη που προσφέρουμε. Ελπίζουμε αυτή η συνέχεια να υπάρξει».

Προτεραιότητα δόθηκε στις οικογένειες, οι οποίες κατά την καταγραφή που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον ΔΟΜ πήραν ένα σημείωμα με το νούμερο του κοντέινερ στο οποίο θα διαμείνουν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, το βράδυ της Πέμπτης (01/06)περίπου 25 οικογένειες που διαμένουν στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου αντέδρασαν για τη μεταφορά τους στη Θήβα, ζητώντας να πάνε σε διαμερίσματα. Ο ίδιος σχολίασε ότι η μεταφορά των μεμονωμένων προσφύγων στο Τμήμα Αλλοδαπών συνιστά σύλληψης.

Νωρίτερα η ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει την απομάκρυνση των δημοσιογράφων για να προχωρήσει στην επιχείρηση.

Το χρονικό της επιχείρησης

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (02/06) έκαναν την εμφάνισή τους οι δυνάμεις της Αστυνομίας στο πλαίσιο της απομάκρυνσης των προσφύγων και των μεταναστών από την περιοχή του Ελληνικού που παραμένουν εκεί τους τελευταίους μήνες.

Επί της ουσίας, η επιχείρηση είχε αρχίσει πριν από περίπου δέκα ημέρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Διεθνή Επιτροπή Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν στις 06:00 τις επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των περίπου 450 προσφύγων και μεταναστών.

Δείτε τι μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά ο δημοσιογράφος Λευτέρης Σουχάιμπ

Στο σημείο βρέθηκαν νωρίτερα πούλμαν, προκειμένου να παραλάβουν τους μετανάστες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο τελικός προορισμός για την πλειονότητα αυτών θα είναι το νέο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου).

Ωστόσο, άλλα 150 άτομα, άνδρες πρόσφυγες, μεταφέρονται στις Δομές Υποδοχής, στα Οινόφυτα και το Δερβένι, αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο Τμήμα Αλλοδαπών.

Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης (01/06) είχαν μοιραστεί στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των προσφύγων για τη μεταφορά τους.

Δείτε εδώ το βίντεο

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (2/6), όπως σας είχε ενημερώσει το Newsbomb.gr, υπήρχαν πληροφορίες για επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο: Έφτασε στο Ελληνικό η Αστυνομία - Πληροφορίες για απομάκρυνση των προσφύγων (pics)

Σχετικές ειδήσεις