ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους δήμους - Χάος με τα σκουπίδια

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους δήμους - Χάος με τα σκουπίδια

Απόφαση να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα στους ΟΤΑ έλαβε η ΠΟΕ – ΟΤΑ μέχρι και την Πέμπτη (29/06), ενώ λίγο νωρίτερα η ΠΟΠ-ΟΤΑ είχε αποφασίσει αναστολή της αποχής

Απορρίπτουν την πρόταση Σκουρλέτη - Παραμένουν στους δρόμους τα σκουπίδια - Αναστολή της απεργίας αποφάσισε η ΠΟΠ – ΟΤΑ

Οι εργαζόμενοι δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκο Τράκα να επισημαίνει ότι «η νομοθετική ρύθμιση απέχει από αυτά που λέμε εμείς» και «στέλνει 10.000 εργαζόμενους στο σπίτι».

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν κλιμάκωση των αντιδράσεων τους ενάντια στην λύση που προωθεί η Κυβέρνηση μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους καθαριότητας.

Έτσι, εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με «βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.).

Επίσης, για αύριο Δευτέρα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Παρουσιάζουν δική τους πρόταση

Παράλληλα οι συνδικαλιστές ζητούν να μην κατατεθεί η ρύθμιση Σκουρλέτη και θα παρουσιάσουν το αργότερο έως αύριο τη δική τους πρόταση.

Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους - παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Αναστολή κινητοποιήσεων από ΠΟΠ - ΟΤΑ

Την αναστολή των κινητοποιήσεων στους δήμους όλης της χώρας αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ).

Το προεδρείο της ΠΟΠ - ΟΤΑ έλαβε την παραπάνω απόφαση κατόπιν των δεσμεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και για την κατάθεση ρύθμισης, η οποία θα αφορά τη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων έως την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Αφόρητη η κατάσταση σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

Δραματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους περισσότερους των μεγάλων πόλεων της χώρας αφού τα απορρίμματα σχηματίζουν «βουνά» και πλέον στοιβάζονται σε πεζοδρόμια και δρόμους.

Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι προέρχονται τόσο από την ανάπτυξη μικροοργανισμών λόγω της υψηλής θερμοκρασίας όσο και από τα έντομα και τρωκτικά που είναι και αυτά φορείς νοσημάτων.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι τιμές του όζοντος σε πολλές περιοχές της Αττικής ξεπέρασαν το όριο ενημέρωσης, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έτσι, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Σχετικές ειδήσεις