ΕΛΛΑΔΑ

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Λάρισας

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Λάρισας

Αλλάζουν τακτική και συνήθειες οι Λαρισαίοι αγρότες προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις εντός του Φθινοπώρου!

Τα παραπάνω άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος πλαισιωμένος από μία σειρά αγροτών και εκπροσώπων αγροτικών φορέων το μεσημέρι της Πέμπτης (31/8), περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και ανακοίνωσε ευρεία σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Πάρτε για παράδειγμα τα ροδάκινα που πουλήθηκαν φέτος για 15 και 20 λεπτά και έφθασαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο 1,5 ευρώ. Υπάρχει παντού ένα καρτέλ, μία χούφτα μεσαζόντων… Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε οι αγρότες. Έχουν αλλάξει οι εποχές, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε αλλά και δεν μπορούμε να σκύψουμε το κεφάλι…» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρούδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αγιώτης αγροτοσυνδικαλιστής ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μίας ευρείας σύσκεψης την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, όπου θα επιχειρηθεί μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης, ενώ θα γίνει και ο προγραμματισμός για το προσεχές διάστημα.

Κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, πρόθεση των Λαρισαίων αγροτών είναι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μέσα στο Φθινόπωρο.

marouydas2

Διαμαρτυρία την Παρασκευή (1/9) στην Αγιά για τον παγετό

Αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ εξάλλου, συναντήθηκε με στελέχη του ΕΛΓΑ για το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών από τον παγετό.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «από την συνάντηση αναδείχθηκε το πρόβλημα ότι εκατοντάδες παραγωγοί μήλων της Αγιάς δεν θα πάρουν αποζημίωση από τον παγετό παρά την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η παραγωγή τους.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που θα μείνουν χωρίς αποζημίωση και πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης, κάλυψης των οικογενειακών αναγκών σε συνάρτηση με την βαριά φοροληστεία, τις εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ τα κάθε είδους χαράτσια.

Στην συνάντηση φάνηκε ξεκάθαρα ο εμπαιγμός του ΕΛΓΑ απέναντι στους αγρότες αφού ανακοινώθηκε στην αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ ότι:

Οι παραγωγοί που δήλωσαν ζημιές για τον λεγόμενο δακτύλιο στα μήλα θα αποζημιωθούν μόνο για τα μήλα που παρουσιάζουν δακτύλιο και όχι συνολικά για την απώλεια της παραγωγής τους από τον παγετό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς αγρότης της Αγιάς δεν θα αποζημιωθεί για το «δακτυλίδι» πάγου στα μήλα και δεν δέχεται ο ΕΛΓΑ ότι το δακτυλίδι αποτελεί και ένδειξη συνολικότερου παγετού στο χωράφι.

Για να υπάρξει αποζημίωση σε αυτή την περίπτωση πρέπει το χωράφι να εμφανίζει ποσοστό πάνω από 20% μήλα με δακτύλιο παγετού.

Ο ΕΛΓΑ καταχρηστικά αποφάσισε ότι η περιοχή της Αγιάς έχει συνολικά μειωμένη παραγωγή που όμως δεν αποδέχεται ότι οφείλεται στον παγετό. Παρόλα αυτά θα το λάβουν υπόψη στην εκτίμηση της ζημιάς για τον παγετό. Αυτό σημαίνει ότι συνάδελφοι που έχουν υποστεί ζημιά αποκλειστικά από τον παγετό και τα δέντρα τους για παράδειγμα είχαν 50 κιλά μήλα παραγωγή στην εκτίμηση για τον παγετό δεν θα αποζημιωθούν για 50 κιλά το δένδρο αλλά με ανώτερο όριο την μέση παραγωγή κιλών που θα βάλει ο ΕΛΓΑ σε κάθε δένδρο για την Αγιά και δεν διευκρινίστηκε πόσο θα είναι. Το ίδιο ισχύει για τις αποζημιώσεις παραγωγών απο την χαλαζόπτωση, θα εκτιμηθούν με βάση την μέση παραγωγή κιλών και οχι τα πραγματικά κιλά που θα έχει πάνω το δένδρο.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καταγγέλλουν τον εμπαιγμό απο τον ΕΛΓΑ που θα αφήσει χωρίς αποζημίωση και χωρίς εισόδημα εκατοντάδες αγρότες της περιοχής. Καλούν τους συναδέλφους αγρότες σε μαζική σύσκεψη αύριο Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο εστιατόριο του ΧΑΤΖΑΚΟΥ ΡΟΥΛΗ στην κεντρική πλατεία της Αγιάς για να γίνει ενημέρωση και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης μας.

Απαιτούμε άμεσες αποζημιώσεις σε ΟΛΟΥΣ τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά απο τον παγετό και την χαλαζόπτωση.

Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε Δημόσιο ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% απο όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Αγιάς».

Πηγή: onlarissa.gr

Σχετικές ειδήσεις