ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Συνεχίζεται η επέλαση της «Ιοκάστης» - Καταιγίδες και χιόνια «σφυροκοπούν» τη χώρα

Καιρός: Συνεχίζεται η επέλαση της «Ιοκάστης» - Καταιγίδες και χιόνια «σφυροκοπούν» τη χώρα

Καιρός:Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ - «Σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά του το βαρομετρικό χαμηλό – Στα λευκά η μισή Ελλάδα – «Άνοιξαν» οι ουρανοί στην υπόλοιπη χώρα – Αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ώρες

Μπορεί να είχαμε καιρό να δούμε κακοκαιρία, ωστόσο, η Ιοκάστη ήρθε με… άγριες διαθέσεις με τα καιρικά φαινόμενα των τελυεταίων ημερών να δημιουργούν προβλήματα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίστούν και σήμερα Κυριακή, τουλάχιστον έως και τις μεσημεριανές ώρες όταν και θα αρχίσουν να εξασθενούν σταδιακά και από τα βορειοδυτικά.

Ο καιρός σήμερα, 14 Φεβρουαρίου

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 9 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 5 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία μέχρι τις πρωινές ώρες και στην ανατολική Μακεδονία - Θράκη μέχρι το μεσημέρι.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής - ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (με υψόμετρο από τα 700-800 μέτρα). Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 3 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι το μεσημέρι στη δυτική Στερεά και πιθανόν στο Ιόνιο και την Ήπειρο ενώ μέχρι το βράδυ και κατά διαστήματα στη δυτική Πελοπόννησο.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς (με υψόμετρο από τα 600-700 μέτρα). Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα είναι κατά διαστήματα ισχυρά στην ανατολική Πελοπόννησο ενώ είναι πιθανό μέχρι τις πρωινές ώρες να είναι κατά τόπους ισχυρά στη Θεσσαλία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Εξασθένηση από το απογευμα.

Θερμοκρασία: από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές με βαθμιαία εξασθένηση το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από 14 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα… λευκά η μισή Ελλάδα – Ισχυρές καταιγίδες στην υπόλοιπη

Προβλήματα προκάλεσαν σε αρκετές περιοχές τα έντονα φαινόμενα το Σάββατο με τα περισσότερα να εντοπίζονται στους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Κορίνθου, ωστόσο η πολιτική προστασία δίνει μάχη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Έως και μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές στα ορεινά του νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. «Από το περασμένο βράδυ συνδράμουν 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στην αντιμετώπιση της επέλασης του χιονιά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε Ήπειρο, δυτική Μακεδονία, Φθιώτιδα και Ευρυτανία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μέχρι στιγμής.

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τα παράλια της Λάρισας αφού η συνεχής βροχόπτωση πέραν των ρεμάτων που ήδη έχουν πλημμυρίσει κυρίως στην περιοχή της Βελίκας, το βράδυ του Σαββάτου έσπασε το «ζαρζανέτ» στην κρεμαστή γέφυρα του Αγιοκάμπου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και να διακοπεί η κυκλοφορία από και προς Σωτηρίτσα και Βελίκα από την παραλιακή οδό!

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισε ρέμα στην περιοχή της Σωτηρίτσας (γνωστό ως «ρέμα του ΟΤΕ»), με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του να παρασύρουν αυτοκίνητο που κινούνταν στην παραλιακή οδό και να το φθάσουν μέχρι τη θάλασσα! Περαστικοί που είδαν το πρωτοφανές συμβάν έσπευσαν για βοήθεια και έβγαλαν από το αυτοκίνητο τον οδηγό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αγιάς.

Ο καιρός τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου

Λίγες παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα περιοριστούν στις ανατολικότερες περιοχές αναμένονται τη Δευτέρα (12/2), σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά ενώ παγετός θα δημιουργηθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Oδηγίες προστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, από σήμερα Σάββατο (10/2), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Σχετικές ειδήσεις