ΕΛΛΑΔΑ

Δραματικές εξελίξεις: Η Τουρκία «πνίγει» την Ελλάδα με πρόσφυγες και μετανάστες

Δραματικές εξελίξεις: Η Τουρκία «πνίγει» την Ελλάδα με πρόσφυγες και μετανάστες

Το 'πε και το 'κανε ο «σουλτάνος»... άνοιξε τα σύνορα και «πλημμυρίζει» με ανθρώπινες ψυχές Ελλάδα και Ευρώπη – Άμεσος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση

Συμπλοκές στην Πάτρα – Ξύλο στην Αθήνα – Βουλιάζουν τα νησιά μας - Βρώμικα παιχνίδια Ερντογάν που καταπατά τη συμφωνία με την Ευρώπη – Γεμίζουν ασφυκτικά οι δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα

Σε τροχιά μεγάλης κρίσης βρίσκεται ξανά το προσφυγικό - μεταναστευτικό στην Ελλάδα, με τις ροές να αυξάνονται κατά πολύ τόσο από τα νησιά όσο και από τον Εβρο.

Την τελευταία εβδομάδα σχεδόν 2.000 άτομα πέρασαν τα σύνορα παράνομα στον Εβρο, ενώ από την αρχή του μήνα έως και τις 16 Απριλίου ήδη είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) άλλοι 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην ενδοχώρα, δομές που είχαν κλείσει εδώ και ένα χρόνο ξανανοίγουν η μία μετά την άλλη, προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους μεταφέρονται από τα νησιά αλλά και εκείνους που καταθέτουν αίτημα ασύλου μετά την είσοδό τους από τον Εβρο.

Στη Μόρια της Μυτιλήνης, την προηγούμενη Παρασκευή «φιλοξενούνταν» 6.600 άτομα, με τη χωρητικότητα ωστόσο του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot) να αντέχει οριακά τις 3.000.

Σε ολόκληρο το νησί υπολογίζεται ότι παραμένουν 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Η ένταση αυξάνεται συνεχώς: Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας περίπου 200 Αφγανοί έχουν στήσει σκηνές, πραγματοποιώντας κατάληψη στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης, ζητώντας να φύγουν για την ενδοχώρα, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της πόλης που βλέπουν ακόμα μια χρονιά να... καταστρέφεται τουριστικά το νησί τους, πριν καν αρχίσει η τουριστική περίοδος.

Επεισόδια και συμπλοκές στην Πάτρα

Επί ποδός είναι η αστυνομία και το λιμενικό στην αχαϊκή πρωτεύουσα καθώς, μετανάστες έσπασαν τον φράχτη του λιμανιού και κινήθηκαν στο σημείο που βρίσκονται τα φορτηγά που περιμένουν τον απόπλου των πλοίων.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν άμεσα για να εξομαλυνθούν τα πράγματα , ωστόσο η κατάσταση στην πόλη είναι απελπιστική.

Τρόμος και στην Αθήνα

Ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας η κατάσταση με τους μετανάστες έχει ξεφύγει! Από τα Πατήσια μέχρι την Ομόνοια η περιοχή θυμίζει άλλο κράτος... με εκατοντάδες μετανάστες να προκαλούν φόβο στους κατοίκους που έχουν απομείνει, μιας και δεν λείπουν καθημερινά οι περιπτώσεις ληστειών, εμπορίας ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, ακόμα και απόπειρας βιασμών.

Πρωτοφανείς εικόνες στο κέντρο της πόλης, με μετανάστες να κρατούν μαχαίρια και λοστούς.

Έτοιμα να «εκραγούν» τα νησιά του Β. Αιγαίου

Τραγική είναι η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τους μετανάστες που περνούν στη χώρα μας να τετραπλασιάζονται μέσα σε λίγες μέρες και τις δομές φιλοξενίας να ασφυκτιούν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε δομές με δυνατότητα απορρόφησης το πολύ 5.500 ατόμων συγκεντρώνονται περισσότεροι από 13.000.

moria

Είναι προφανές πως όλοι αυτοί δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, την ώρα που χιλιάδες αιτήσεις ασύλου μένουν σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου:

«Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σήμερα βρίσκονται 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας που δεν ξεπερνούν σε χωρητικότητα τις 5.500. Μόνο τις τελευταίες 25 μέρες έχουν έρθει στο σύνολό τους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 2.536 μετανάστες και πρόσφυγες, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 610.
Η Μυτιλήνη έχει 8.095 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 3.050. Πέρυσι ήταν 6.500 φέτος 13.000 συνολικά σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου».

Όπως ανέφερε η κυρία Καλογήρου χρειάζονται τουλάχιστον 35 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

«Πάγια θέση όλων μας ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου», τόνισε.

Η κυρία Καλογήρου ανέφερε: «Στη Λέσβο σήμερα υπηρετούν 45 άνθρωποι συνολικά στην υπηρεσία ασύλου. Από αυτούς αμιγώς εξετάζουν αιτήσεις ασύλου οι 18. Από αυτούς τους 18, οι συμβάσεις των 9 λήγουν στις επόμενες έξι μέρες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυνατότητα να εξετάσουν 12 αιτήσεις ανά μέρα. Σήμερα στη Λέσβο ήρθαν 137 άτομα.Άρα χρειάζονται δύο εβδομάδες για να εξεταστούν μόνο οι αιτήσεις αυτών που ήρθαν σήμερα. Οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν είναι χιλιάδες. Το επίσημο στοιχείο είναι ότι το 2018 κατά το πρώτο τρίμηνο έχουν κατατεθεί στη Λέσβο μόνο 4.400 αιτήσεις ασύλου».

Όπως δήλωσε θα χρειαστούν 36 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις που εκκρεμούν τώρα.

«Όσες νομοθετήσεις και αν γίνουν θα μείνουν στα χαρτιά αν δεν συνοδευτούν με την ανάλογη ενίσχυση των υπηρεσιών που εξετάζουν το άσυλο τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό».

Η κυρία Δήμητρα Σπαθαρίδου από τη Διεθνή Αμνηστία μίλησε για τις τραγικές εικόνες από τη Σάμο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές και υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές.

«Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές. Στη Σάμο η περιοχή είναι γεμάτη αρουραίους. Είδαμε δεκάδες άντρες με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα λόγω του γεωγραφικού περιορισμού.

samos

Είδαμε ντόπιους που έχουν δώσει όλη τους την ψυχή για να σώσουν ζωές ,ανθρώπους που έχουν δείξει την ανθρωπιά τους ανοίγοντας τα σπίτια του να βλέπουν τα νησιά τους να κινδυνεύουν λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Οι συνθήκες διαμονής αποτελούν ανοικτή πληγή στα ανθρωπινά δικαιώματα. Κάθε μέρα οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση, μας καταγγέλλουν εκπρόσωποι οργανώσεων στους καταυλισμούς της Λέσβου και της Σάμου. Τα νησιά έχουν μετατραπεί από χώρους αλληλεγγύης σε σύγχρονες φυλακές. Οι συνθήκες διαμονής στα νησιά των αιτούντων άσυλο αποτελούν πληγή στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελοπουλος δήλωσε: «Με τεράστιο κόπο στεκόμαστε όρθιοι. Η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Η αστυνομία μας λέει δεν έχουμε δυνάμεις, δεν έχουμε κόσμο, δεν έχουμε βάρδιες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή.

Δεν μπορεί η κατάσταση να προχωρήσει έτσι, υπάρχει μία προφανής πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο για να λειτουργήσει προϋποθέτει την οργάνωση της πολιτείας, τη λήξη των τεχνικών δυσκολιών. Τα ασυνόδευτα παιδιά στη Σάμο είναι 58 αυτή τη στιγμή πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα γιατί τα νησιά δεν μπορούν να προσφέρουν πια υπηρεσίες».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα γιγαντωθεί στον Έβρο:

«Φαίνεται ήδη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ο τρόπος κατεύθυνσης από την γείτονα χώρα και θα αντιμετωπίσουμε πολύ φοβάμαι μία κατάσταση ανεξέλεγκτη που θα ξεπερνάει κατά πολύ σε ημερήσια βάση τα 340 άτομα. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τα σύνορα. Είναι η μόνη λύση αυτή; Οχι. Και εγώ αν ήμουν πρόσφυγας θα περίμενα ένα χρόνο στα σύνορα για να περάσω. Απλά θα δοθεί ο χρόνος να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να διεκπεραιώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αιτήσεις».

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η Τουρκία πνίγει την Ελλάδα με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους είναι αδύνατον να βοηθήσουμε. Τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα, η ανασφάλεια κυριεύει τον πολίτη και δυστυχώς οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δραματικές…

Σχετικές ειδήσεις