Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στο Μενίδι: Δείτε το χάρτη της εγκληματικότητας (pics&vids)

Ξανθίππη Γιαννάκου Ξανθίππη Γιαννάκου

Ένα από τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων είναι η συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα στις γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο. Απ' άκρη σε άκρη, στην ελληνική επικράτεια οι πολίτες βιώνουν τα αποτελέσματα παραβατικών πράξεων: άγριες ληστείες, ξυλοδαρμοί, ανομία, ναρκωτικά. Το Newsbomb.gr καταγράφει με αποκλειστικές εικόνες και βίντεο το χάρτη της εγκληματικότητας σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής. Μενίδι - Αχαρνές. Μια πόλη «αιχμάλωτη» της εγκληματικότητας… Μία πόλη σχεδόν 130.000 κατοίκων, απλωμένη σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αττικής, τους πρόποδες της Πάρνηθας, με αρχαιολογικό και θρησκευτικό πλούτο, η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι στο μυαλό πολλών, συνώνυμη με το έγκλημα.

ΑΓΡΙΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ, ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ - ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κάμερα - Μοντάζ: Γιώργος Αποστολόπουλος

Παρότι είναι φοβισμένοι και κουρασμένοι από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους, οι κάτοικοι των Αχαρνών σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι «φυσικά και δεν ισχύει αυτό».

Άλλωστε, το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί σε αυτές τις περιοχές αναγκάζει τους κατοίκους να λαμβάνουν μόνοι τους μέτρα αυτοπροστασίας, αφού το κράτος και η πολιτεία αδυνατούν να τους προστατεύσουν.

Βλέπετε, οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι «απασχολημένες» με τη φύλαξη άλλων στόχων...

Οι Αχαρνές ή αλλιώς το Μενίδι έχει πολλά να δώσει. Έχει ιστορία 5.000 ετών, με –μεταξύ άλλων- αρχαίο θέατρο και περισσότερες από 25 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Αλλά όπως τονίζουν οι κάτοικοι στο Newsbomb.gr, «έχει αφεθεί στη μοίρα του». Μια μοίρα που το θέλει να έχει γίνει καταφύγιο του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών και όχι μόνο.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι από το 2004, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Πολιτεία αποφάσισε την «αποκέντρωση της εγκληματικότητας» προς την περιοχή τους.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Πλέον καθημερινά, 1.000 τοξικομανείς από την Αττική, την Κορινθία, την Εύβοια και τη Βοιωτία, φτάνουν ακόμα και με λεωφορεία και προαστιακό εκεί για να προμηθευτούν ναρκωτικά. Η αχανής έκταση του δήμου Αχαρνών, τους βοηθά να βρίσκουν αλλά και να κάνουν χρήση εκεί, μακριά από περίεργα βλέμματα.

«Θα πάρουμε τα όπλα»

«Είμαστε φυλακή στο ίδιο μας το σπίτι», τονίζει στο Newsbomb.gr, ο Σπύρος Καπετάνιος, πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου «Χαραυγή», ο οποίος έχει μετατρέψει το σπίτι του σε «φρούριο» καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε οικισμό όπου γίνεται εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών.

Δείτε το βίντεο στην αρχή του άρθρου

«Δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ, είναι πολλά τα λεφτά», μας λέει η κυρία Χριστίνα σύζυγος του Σπύρου Καπετάνιου. «Αν πουλιόταν το σπίτι, θα έφευγα. Δεν μπορώ ούτε να φιλοξενήσω τα εγγόνια μου για να παίξουν στην αυλή», συμπληρώνει, με ένα πικρό χαμόγελο.

Ο «χάρτης» της εγκληματικότητας

Πέντε «εστίες» εγκληματικότητας σχεδόν περικυκλώνουν το Μενίδι. Ο δημοσιογράφος του Star, Γιάννης Σωτηρόπουλος, γέννημα – θρέμμα της περιοχής και με πάρα πολλές ώρες εμπειρίας στο ρεπορτάζ, περιηγήθηκε μαζί μας στις γειτονιές αυτές.

«Τα λεφτά είναι πολλά και τα οικονομικά συμφέροντα μεγάλα», προσθέτει ο Γιάννης Σωτηρόπουλος. «Σκεφτείτε ότι φτάνουν εδώ καθημερινά 1.000 τοξικομανείς. Επί 10 με 20 ευρώ η δόση και επί 365 μέρες το χρόνο... μπορείτε να καταλάβετε για τι ποσά μιλάμε», συμπληρώνει.

«Γίνεται κουκούλωμα, υπάρχει σκοπιμότητα»

Οι προσπάθειες των κατοίκων αλλά και του Δήμου Αχαρνών, να πείσουν την κεντρική εξουσία να ασχοληθεί με το πρόβλημα είναι πολλές και έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου πρόληψης παραβατικότητας και εγκληματικότητας, Παναγιώτης Πολυμενέας, μας μετέφερε την πλευρά του Δήμου.

Τόσο ο Δήμος όσο και οι κάτοικοι έχουν στείλει επιστολές στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Υγείας και Οικονομικών, ζητώντας άμεσα μέτρα.

Οι ίδιοι τονίζουν στο Newsbomb.gr ότι ουσιαστική απάντηση με μέτρα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, δεν έχουν υπάρξει. Κι ακόμα περιμένουν, ζώντας μέρα με τη μέρα μέσα στο φόβο...

Φωτογραφίες: Αρχείο Γιάννη Σωτηρόπουλου, Newsbomb.gr