ΕΛΛΑΔΑ

Αυγερινός: Να μην συνηγορήσει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στο νομικό και ηθικό ανοσιούργημα

Αυγερινός: Να μην συνηγορήσει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στο νομικό και ηθικό ανοσιούργημα

Ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός, με νέα του επιστολή απευθύνεται στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ) και την καλεί να μην νομιμοποιήσει την εκλογική διαδικασία του Ιουνίου.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή

«ΠΡΟΣ:
ΑΞΙΟΤΙΜΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Κ.Δ.Σ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΑΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ.

Aξιότιμοι κύριοι,

Όπως σας είναι γνωστό, οι πριν από το έτος 2013 Διοικήσεις του ΕΕΣ, με Πρόεδρο του ΚΔΣ πάντοτε τον Α. Μαρτίνη, (πρώην προσωρινά κρατούμενο για αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με τη θητεία του στον ΕΕΣ και στο Νοσοκομείο ''ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ'') , και εναλλαγή κατά κανόνα των ίδιων προσώπων στις θέσεις των μελών του ΚΔΣ, είχαν φέρει το σωματείο σε διοικητικό, οικονομικό και διαχειριστικό αδιέξοδο και επί πλέον αρνιόταν κάθε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία κυρίως στα θέματα της τροποποίησης του απηρχαιωμένου καταστατικού, όπως είχαν πράξει όλοι οι Ευρωπαϊκοί Σύλλογοι, αλλά και διενέργειας εκλογών με το τροποποιημένο Καταστατικό.

Ο Α. Μαρτίνης και οι συνεργάτες του στο ΚΔΣ αρνιόταν συστηματικά να παράσχουν τα οικονομικά και άλλα στοιχεία, όπως είχαν υποχρέωση βάσει των καταστατικών υποχρεώσεών τους και αδιαφορούσαν για την καταβολή στη Διεθνή Ομοσπονδία της καταστατικής συνεισφοράς, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμη και αυτή η συμμετοχή του ΕΕΣ στη Διεθνή Ομοσπονδία, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της από 31-1-2013 επιστολής της Ομοσπονδίας σας προσωπικά προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό (τότε Α. Σαμαρά) και τον Υπουργό Εξωτερικών (τότε Δ. Αβραμόπουλο). Υπό το βάρος όλων αυτών ο Α. Μαρτίνης αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και μαζί του παραιτήθηκε και ένας αριθμός μελών του ΚΔΣ. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να ορισθεί προσωρινό ΚΔΣ αρχικά με την 855/21-10-2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, και στη συνέχεια με άλλες δικαστικές αποφάσεις λόγω προσφυγής στα δικαστήρια ορισμένων ομάδων που ανέπτυσσαν κυρίως στο παρελθόν δραστηριότητα στα διοικητικά και οικονομικά πράγματα του ΕΕΣ, εκμεταλλευόμενες κυρίως τις αδυναμίες του υπάρχοντος καταστατικού.

Η πλειοψηφία των διορισμένων με δικαστικές αποφάσεις μελών του προσωρινού Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ παρά τις αντιξοότητες (οικονομικές, διοικητικές, συνεχείς προσφυγές στα Δικαστήρια κ.λπ.), κυρίως υπό την προεδρία του Α. Αυγερινού προσπάθησε να ανταποκριθεί στις επιταγές των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και τις αποφάσεις της ΔΟΕΣ, πράγμα το οποίο επέτυχε, με την επιτυχή τροποποίηση του Καταστατικού από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου και την νομότυπη έγκρισή του από τη Δικαστική Αρχή, την προκήρυξη εκλογών για την εκλογή τακτικής διοίκησης και προ παντός συνέβαλε στη διατήρηση και εφαρμογή των αρχών του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κρατώντας με τη συμμετοχή και την αμέριστη προσφορά όλων των ερυθροσταυριτών όρθιο τον ΕΕΣ μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης της χώρας μας. Έργο που έτυχε της καθολικής αναγνώρισης από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και από τους πολίτες της χώρας μας.

Όμως, η πορεία προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκλογών ανακόπηκε με δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, όπως είχαμε την τιμή να σας ενημερώσουμε και εγγράφως αλλά και με την παρουσία μας ενώπιον των αρμοδίων οργάνων σας. Στην προσπάθειά μας να φέρουμε σε πέρας το έργο που μας είχε ανατεθεί τηρήσαμε πάντοτε όσα κατά καιρούς είχαν συμφωνηθεί μαζί σας με αποκορύφωμα τη συμμετοχή μας, παρά τις επιφυλάξεις μας, στη ''διαδικασία διαμεσολάβησης με σκοπό να επιτευχθεί εξωδικαστική επίλυση των διαφορών που αφορούν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό'' και τη διαβεβαίωση των εκπροσώπων μας ότι η απόφαση που θα εκδοθεί επί της κυρίας αγωγής ακύρωσης του Καταστατικού θα τηρηθεί από όλα τα συμμετέχοντα μέλη ως προς το βασικό ζήτημα της διενέργειας των εκλογών με το παλαιό ή το ισχύον νέο Καταστατικό.

Με αγωνία για την τύχη του ΕΕΣ, πικρία και αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι, ενώ το τότε προσωρινό ΚΔΣ τήρησε με ευλάβεια όσα είχαν συμφωνηθεί και όσα διαλαμβανόταν στο πόρισμα της Επιτροπής σας και είχε δρομολογήσει την προσφυγή στις εκλογές, σε αντίθεση με τα άλλα «Μέρη» που είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία Διαμεσολάβησης, εσείς δια των εκπροσώπων σας και με τη γενική στάση σας όχι μόνο δεν επιδείξατε το ανάλογο ενδιαφέρον για την τήρηση όσων είχαν αποφασισθεί, αλλά ενισχύσατε με την εν γένει στάση των οργάνων σας την από μακρού χρόνου επιδίωξη εκείνων που αποδείχθηκε ότι μόνη τους φιλοδοξία ήταν πάντοτε η άσκηση εξουσίας στον ΕΕΣ για προσωπικούς λόγους.

Έτσι, διάφοροι διεκδικητές της εξουσίας στον ΕΕΣ, μεταξύ των οποίων και μέλη, τα οποία συμπορεύθηκαν απόλυτα με τον Α. Μαρτίνη, εμφανίσθηκαν να διεκδικούν την εξουσία διαβάλλοντας με την ανοχή σας το υπάρχον ΚΔΣ και συμβάλλοντας στην επαναφορά στον ΕΕΣ στην κατάσταση προ του 2013.

Πράγματι μετά από αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και άλλων υποψηφίων, για διορισμό στην προσωρινή Διοίκηση, διορίσθηκε νέο προσωρινό ΚΔΣ στον ΕΕΣ. Το Συμβούλιο αυτό παραβίασε κατάφωρα την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (CMC) και κυρίως την ανάληψη της υποχρέωσης να σταματήσουν οι προσφυγές στα Δικαστήρια, να συσταθεί η προτεινόμενη από την CMC Επιτροπή για τον έλεγχο, την ακριβή τήρηση του Καταστατικού και την εφαρμογή στις προσεχείς εκλογές του μητρώου των μελών του ΕΕΣ με βάση τα πορίσματα της Επιτροπής αυτής.

Το διορισθέν προσωρινό ΚΔΣ, με προσωρινό πρόεδρο τον Α. Αλεξανδρή, ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με αντικατάσταση των Διοικήσεων των τοπικών και άλλων Οργάνων του ΕΕΣ και τοποθέτησε μέλη προσκείμενα στους ίδιους ή στο προ του 2013 καθεστώς Διοίκησης, για τις τοποθετήσεις δε αυτές οι σχηματισθείσες μέσα στο ΚΔΣ ομάδες διαφώνησαν μεταξύ τους και ήλθαν σε ρήξη επειδή η καθεμία ήθελε να διορισθούν οι δικοί της, αδιαφορώντας, όπως ήταν επόμενο, για το συμφέρον του Σωματείου. Έτσι, καθαιρέθηκε με πρόταση μομφής, ο Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Εξάλλου, το νέο αυτό Συμβούλιο, στην προσπάθειά του να επαναφέρει στη Διοίκηση του ΕΕΣ το αποπεμφθέν με προτροπή της Ομοσπονδίας καθεστώς Μαρτίνη, αγνόησε παντελώς την απόφαση της CMC σχετικά με τον έλεγχο του μητρώου των μελών, αλλά και την ύπαρξη του νέου Καταστατικού, το οποίο και εσείς είχατε εγκρίνει και με απόφαση του Δικαστηρίου δημοσιεύθηκε με τον προβλεπόμενο τύπο και απέκτησε νόμιμη ισχύ. Το ΚΔΣ, όμως, αντί να πράξει αυτά, προκήρυξε εκλογές με βάση το απαρχαιωμένο Καταστατικό και με συμμετοχή μελών τα οποία είχαν εγγραφεί μέχρι το 2013, δηλαδή των μελών επί καθεστώτος Μαρτίνη, αποκλείοντας έτσι μέλη που είχαν εγγραφεί , νομίμως, μετά το 2013 είτε με βάση το παλαιό είτε με το νέο, κι αυτό εντελώς παράνομα κατά παράβαση βασικών διατάξεων του Συντάγματος και του νόμου.

Καθίσταται λοιπόν φανερό, από τις εκτεθείσες παράνομες ενέργειες του προσωρινού ΚΔΣ, ότι η αλλαγή της Διοίκησης του Σωματείου αποσκοπούσε στην επαναφορά στη Διοίκηση του ΕΕΣ εκείνων που το είχαν φέρει σε διοικητικό, οικονομικό και διαχειριστικό αδιέξοδο, δηλαδή επαναφορά στο καθεστώς Μαρτίνη, αφού, σύμφωνα με απόφασή του Συμβουλίου, θα ψηφίσουν στις εκλογές που προκήρυξαν μόνον όσοι είχαν εγγραφεί ως μέλη από τη Διοίκηση εκείνη. Απόδειξη αυτού είναι και το γεγονός ότι ο Α. Μαρτίνης δηλώνει ότι στις προκηρυχθείσες εκλογές θα είναι υποψήφιος.

Πιστεύουμε ότι η Ομοσπονδία δεν θα συνηγορήσει σε αυτό το νομικό και ηθικό ανοσιούργημα και θα αντιδράσει αναλόγως, εκτός αν ήθελε θεωρήσει ότι η επαναφορά των φίλων του Α. Μαρτίνη, μέσω των εκλογών, θα εξυπηρετήσει, όπως έπραξε και στο παρελθόν, τα συμφέροντα του Ερυθρού Σταυρού, και ότι τότε είχε σφάλλει, όταν απειλούσε την Ελληνική Κυβέρνηση με αποβολή του ΕΕΣ από την Ομοσπονδία αν δεν φροντίσει να διορθώσει όσα καταμαρτυρούσε η ίδια η Ομοσπονδία εναντίον του Α. Μαρτίνη. Είναι βέβαιο ότι αν δεν αντιδράσετε στην επιχειρούμενη παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος θα σας βαρύνει η υποψία ότι συνηγορήσατε σε αυτό και τότε θα βρεθούν ενδεχομένως άλλοι να προασπίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντα του ΕΕΣ.

Με εκτίμηση,

Για τα μέλη του πρώην Κ.Δ.Σ Ο τ. Πρόεδρος, Dr Aντώνιος Αυγερινός».

Σχετικές ειδήσεις