ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2023: Πού αναμένεται άνοδος και πού πτώση - Οι πρώτες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Βάσεις 2023: Πού αναμένεται άνοδος και πού πτώση - Οι πρώτες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2023: Λίγο μετά τις εκλογές, και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων. Τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν και τις βάσεις εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές.

Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις των Παvελλαδικώv για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων της χώρας τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 χωρίς να επηρεαστούν καθόλου από την προεκλογική περίοδο και, κυρίως, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετώπισαν οι μαθητές Α' και Β' Λυκείου με την Τράπεζα Θεμάτων.

Σειρά έχει τώρα η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών η οποία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και ομαλά σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα. Η ανακοίνωση, δε, των βαθμολογιών πρόκειται να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2023, και λίγο πριν τα τέλη Ιουνίου, ενώ οι βάσεις περί τα τέλη Ιουλίου έως τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, δηλαδή, νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φετινά θέματα δε διέφεραν αναφορικά με το βαθμό δυσκολίας με τα περσινά, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι καμία σημαντική μεταβολή δεν αναμένεται στις βαθμολογίες.

Έτσι, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν θα μεταβληθεί σημαντικά, αλλά αντιθέτως θα είναι κοντά στα περσινά επίπεδα, δεδομένου ότι επηρεάζεται από την επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου.

Παρ' όλ' αυτά, η ΕΒΕ θα αποκλείσει περισσότερους 20.000 υποψηφίους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να την αποκτήσουν και δε θα είναι σε θέση να συμπληρώσουν ούτε και το Μηχανογραφικό. Τούτο δε μας εκπλήσσει διότι αυτό συνέβαινε και τις προηγούμενες χρονιές.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη χρονιά η ΕΒΕ για το 1ο Πεδίο ήταν 9,08, για το δεύτερο 9,50, για το τρίτο 9,62. Για το 4ο Πεδίο η ΕΒΕ διαμορφώθηκε στις 8,36 μονάδες, δηλαδή τη χαμηλότερη.

Η πρώτη εκτίμηση για το πως θα διαμορφωθεί η ΕΒΕ μπορεί να προκύψει αφού λάβουμε υπόψη μας το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα: σταθερότητα αναμένεται στο πρώτο και το δεύτερο πεδίο, ενώ στο τρίτο πεδίο μικρή πτώση στις υψηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές του τέταρτου πεδίου.

Πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2023

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ως εξής:

  • Στο 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών Επιστημών) δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το σχεδόν ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά.
  • Στο 2ο πεδίο (Θετικών Επιστημών) δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Στο 3ο Πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής), όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων που διεκδικούν μια θέση στις Ιατρικές και άλλες υψηλόβαθμες Σχολές, αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αλλά όχι μακριά από τα περσινά επίπεδα. Αιτία είναι η δυσκολία στο μάθημα της Βιολογίας.
  • Στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), αναμένονται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδος στις υψηλές.