ΠΑΙΔΕΙΑ

Αποβολή μαθητή στην Κατερίνη για τον εθνικό ύμνο

Αποβολή μαθητή στην Κατερίνη για τον εθνικό ύμνο

Σάλο έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κατερίνης η αποβολή μαθητή από το σχολείο του όταν ζήτησε από τον διευθυντή να γίνεται έπαρση της ελληνικής σημαίας και να ακούγεται ο Εθνικός ύμνος.

Ο Γιώργος Δεμερτζής υποστηρίζει ότι πήγε στον διευθυντή του σχολείου για να του ζητήσει να γίνεται έπαρση της σημαίας και να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος κάθε πρωί, αλλά ο διευθυντής του είπε ότι «υπάρχουν νόμοι».

Σύμφωνα με τον νόμο (Κ.Δ.Π. 223/97, παρ.33), η Ελληνική σημαία πρέπει να υψώνεται μία φορά την εβδομάδα και να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος. Σε κάθε δημόσιο σχολείο αναρτώνται καθημερινά τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή σημαία σε διαφορετικούς ιστούς. Μια φορά τη βδομάδα γίνεται επίσημα η έπαρση των σημαιών και ψάλλεται ο Εθνικός Ύμνος σε κοινή συγκέντρωση των παιδιών και με την παρουσία όλου του

διδακτικού προσωπικού).

«Ποιος νόμος μου απαγορεύει να τραγουδάω τον Εθνικό Ύμνο στη χώρα μου;» διερωτήθηκε ο μαθητής, που ισχυρίζεται ότι ο διευθυντής του έδωσε τρίημερη αποβολή λέγοντάς του «να μάθεις να αντιμιλάς στον διευθυντή σου».

Ο 21χρονος στη συνέχεια συγκάλεσε, λέει, το συμβούλιο των καθηγητών, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας καθηγητής τον αποκάλεσε «φασίστα, εθνικιστή και ακραίο».

Ο Γ. Δεμερτζής, μάζεψε υπογραφές, όπως του ζητήθηκε από τον διευθυντή, για να ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενά του, από τους 530 μαθητές του σχολείου υπέγραψαν οι 500, συμπεριλαμβανομένων και «όλων των αλλοδαπών».

Τι λέει η πλευρά του σχολείου

Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης κ. Κύριλλος Τσερμπάκ διαψεύδει ότι η αποβολή του μαθητή συνδέεται με το αίτημά του και υποστηρίζει ότι η ποινή που του επιβλήθηκε οφείλεται στην ανάρμοστη συμπεριφορά του και σε πράξεις που αντιβαίνουν στον εσωτερικό κανονισμό του σχολείου.

«Η σημαία είναι μονίμως αναρτημένη και ο εθνικός ύμνος ακούγεται στις εθνικές επετείους. Ο μαθητής διατύπωσε την άποψή του με ανάρμοστο τρόπο. Εξηγήσαμε ότι στα παιδιά ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι στη δικαιοδοσία των μαθητών, τους δώσαμε μία ώρα για να το συζητήσουν και ζητήσαμε να απευθυνθούν στο υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ια την αποβολή ήταν ομόφωνη και ουδεμία σχέση έχει με την αξίωση για έπαρση της σημαίας και ανάκρουση του εθνικού ύμνου», αναφέρει ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Σχετικές ειδήσεις