ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2015: Οι εκτιμήσεις για το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Βάσεις 2015: Οι εκτιμήσεις για το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τοNewsbomb.grθα μεταδώσει πρώτο τα αποτελέσματα τωνΒάσεων 2015-Η μεγάλη μέρα για τους υποψηφίους που πήραν μέρος στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζει - Πού θα δείτε τιςβάσεις.

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το Newsbomb.gr θα σας ενημερώσει με απόλυτη ακρίβεια για τις Βάσεις όλων των σχολών, όπως αυτές θα μεταδοθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Οι βάσεις θα αναρτηθούν στα σχολεία αλλά και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2015

Πτώση από 200 έως και 1.500 μόρια

Μετά την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεων πέρσι, οι φετινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα «χαμηλά» των δημοφιλών σχολών, με την Ιατρική Αθηνών να χάνει το «θρόνο» των 19.000 μορίων. Αντίστοιχα, οι πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας θα χάσουν μέχρι και 800 μόρια, ενώ ακόμα και η Νομική Αθήνας φαίνεται να επιστρέφει στη βάση του 2013, με απώλεια 200 μορίων, ίσως και περισσότερο.

Αν και στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ανά σχολή δεν αποτυπώνεται μεγάλη πτώση βάσεων στα περιφερειακά Ιδρύματα, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η απώλεια ακόμα και 1.000 με 1.500 μορίων είναι πολύ πιθανή, λόγω των μετεγγραφών και των capital controls, δύο παραμέτρων που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν.

Στην πτωτική πορεία των βάσεων αναμένεται να “αντισταθούν” τα Μουσικά Τμήματα, τα Τμήματα των Ξένων Φιλολογιών (Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής), αλλά και τα τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα τα Αγγλικά, τα οποία αναμένεται να συγκρατήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους, με μικρές αυξομειώσεις.

Την ίδια ώρα, 25.000 υποψήφιοι, περίπου ο ένας στους τρεις που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, κατέγραψαν βαθμολογίες κάτω από τη βάση και εκ των πραγμάτων θα «αναγκάσουν» δεκάδες τμήματα να ανοίξουν τις πύλες εισαγωγής τους με 4.000-9.000 μόρια.

Οι εκτιμήσεις στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο πτώση θα έχουν όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα συμπαρασύρουν και τα μεσαίας βαθμολογικής απαιτητικότητας τμήματα τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας.

Η μεγάλη σχετικά μείωση των αριστούχων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, που τροφοδοτεί το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και η μεγάλη μείωση των αριστούχων στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας θα ρίξουν συνολικά σχεδόν τις βάσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα (κυρίως στα υψηλόβαθμα και τα μεσαία).

Γενική εκτίμηση

Αν και οι βάσεις εισαγωγής θα έχουν συνολικά πτωτική πορεία, έντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Οι σχολές και τα Τμήματα της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, των Μηχανικών Η/Υ, των Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, της Νομικής μαζί με τις στρατιωτικές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων, Ικάρων, Ψυχολόγων, Οικονομικό, Στρατολογικό) και τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι και φέτος απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους.