ΠΑΙΔΕΙΑ

Έρχονται τα βραβεία Education Leaders Awards 2018

Έρχονται τα βραβεία Education Leaders Awards 2018

Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται φέτος η βράβευση της αριστείας στο χώρο της εκπαίδευσης από τα Education Leaders Awards, μια πρωτοβουλία της εταιρείας Boussias Communications που ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές και η καινοτομία στο χώρο της εκπαίδευσης.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Παιδείας.

Κατά την παρουσίαση της φετινής διοργάνωσης, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ειδικά για τα βραβεία ότι «η εκπαίδευση είναι η μήτρα κάθε καινοτομίας, κάθε νέας ιδέας, κάθε αλλαγής στην κοινωνία. Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία των Education Leaders Awards είναι πολύ σημαντική, διότι δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν οι καλύτερες πρακτικές. Η συμμετοχή στην κριτική επιτροπή ανθρώπων με πολύ μεγάλη εμπειρία από όλους τους χώρους της εκπαίδευσης είναι επίσης σημαντική. Τα βραβεία υπηρετούν δυο στόχους: πρώτον, η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή ανθρώπων από το χώρο της εκπαίδευσης που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές ιδέες, άρα να υπάρχει ανταλλαγή ιδεών σε μια πλατφόρμα και δεύτερον να υπάρξει η διάκριση και η αριστεία, άρα να δημιουργηθούν τα πρότυπα εκείνα, που ουσιαστικά δίνουν στους ανθρώπους την ενθάρρυνση να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι».

Επίσης, ρωτήθηκε και για το θέμα των εξεταστικών διαδικασιών στην Εκπαίδευση και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και απάντησε ότι «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα μπορέσουν να αλλάξουν ριζικά ως θεσμός, μόνο όταν υπάρξει μια σοβαρή διαδικασία αξιολόγησης στα σχολεία αλλά και τα πανεπιστήμια».

Στόχος της διοργάνωσης φέτος θα είναι η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για την αριστεία, ώστε να ανοίξει ένας διαδικτυακός «διάλογος» όπου θα μπορούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την αριστεία και την καινοτομία να ανταλλάξουν απόψεις, να εμπνευστούν ο ένας από το παράδειγμα του άλλου, να αλληλεπιδράσουν, να βρουν την ιδέα που θα τους κάνει και πάλι να ξεχωρίσουν. Εκεί θα προστεθούν οι φετινοί βραβευθέντες της διοργάνωσης και εκεί θα μπορούν να ανατρέξουν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας μας για να μοιραστούν ιδέες και καλές πρακτικές.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί την ημέρα της βράβευσης των νικητών στις 18 Μαΐου, μεγάλη έρευνα της Global link για τις απόψεις των εκπαιδευτικών σήμερα στα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα με κυρίαρχο εκείνο της αξιολόγησης.

Ολόκληρη η έρευνα της Global Link για την εκπαίδευση (Απρίλιος 2017) διατίθεται στο παρακάτω link:

http://www.educationleadersawards.gr/_pdf/education_through_the_eyes_of_teachers.pdf

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την επιλογή των νικητών της φετινής διαδικασίας θα βρίσκεται σε εξέλιξη online ως τις 23 Μαρτίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.educationleadersawards.gr.

Τα βραβεία εξαρχής είχαν ως στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των βέλτιστων πρακτικών στην εκπαίδευση, από κάθε βαθμίδα και κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας. Αυτό επετεύχθη τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη διοργάνωση, κατά τις οποίες η κριτική επιτροπή αξιολόγησε εκατοντάδες υποψηφιότητες, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προερχόμενες από νηπιαγωγεία μέχρι πανεπιστήμια και με γεωγραφική διασπορά από τις Σέρρες, την Φλώρινα, τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χανιά και τη Ρόδο.

Φέτος στην κριτική επιτροπή θα συμμετάσχουν έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, που δέχτηκαν να την πλαισιώσουν στο έργο της και άλλοι εμπειρογνώμονες με αναγνωρισμένη, σημαντική συνεισφορά στα εκπαιδευτικά πράγματα τα χώρας.

Στην τρίτη τους προσπάθεια, τα βραβεία Education Leaders Awards επιχειρούν να καταστούν ένας θεσμός-αναφορά για την αριστεία στην εκπαίδευση, ένα όχημα μεταφοράς τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από σχολείο σε σχολείο και από σχολή σε σχολή, καθώς και ένα βάθρο ανάδειξης των καλύτερων πρακτικών, σε τομείς όπως η ψηφιακή εκπαίδευση, η καινοτομία στη διδασκαλία, η μαθησιακή εμπειρία, οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και οι κτιριακές υποδομές, η υγεία και η ασφάλεια των διδασκόντων και των διδασκομένων, η διασύνδεση με την αγορά εργασίας και η νεανική επιχειρηματικότητα.

Υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού διακρίνονται στις παρακάτω ομάδες:

1. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιδιωτικά & Δημόσια Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια & Λύκεια

2. ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΕΙ, ΤΕΙ, Μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημίων & Κολλεγίων

3. ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κολλέγια, Ιδιωτικά & Δημόσια ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

4. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φροντιστήρια

5. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πάροχοι Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών & Λύσεων, Προγράμματα Εκπαίδευσης Εργαζομένων, Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής.

Μέλη

  • Γιάννης Βαφειαδάκης, Πρόεδρος ΟΕΦΕ – Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος
  • Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), Συνεργαζόμενος Ερευνητής Harvard Medical School
  • Βασίλειος Δασκαλάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων
  • Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN)
  • Δημήτριος Δούσιος, Lecturer in Entrepreneurship Course Director MSc Enterprise & Business Creation, University of East Anglia Norwich Business School
  • Σωκράτης Κάτσικας, Πρύτανης Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου / Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων,Πανεπιστήμιο Πειραιά
  • Παναγιώτης Κετικίδης, BSc, MSc, Ph.D, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής International Faculty of the University of Sheffield, CITY College, Πρόεδρος του Ερευνητικού κέντρου Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης (SEERC)
  • Βάσω Κόλλια, Πολιτικός Επιστήμων, Πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων
  • Georgios Kordelas, Architect, MA, Project Director, Meininger Hotels
  • Βασίλης Κουλαϊδής, Ομότιμος καθηγητής πρ. Γενικός Γραμματέας Υπ. Παιδείας
  • Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων
  • Αθανάσιος Κυριαζής, Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Aσφαλιστικής Eπιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
  • Έφη Μπάσδρα, πρώην Πρόεδρος ΙΚΥ - Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ελένη Μπούντα, Δρ Ιστορίας / Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Μάρνυ Παπαματθαίου, Δημοσιογράφος εκπαιδευτικού ρεπορτάζ
  • Αγγελική Πουλυμενάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Διοικητική των Πληροφοριακών Συστημάτων, ειδικότητα e-learning, ΟΠΑ
  • Νικόλαος Σταυρακάκης, Καθηγητής ΕΜΠ - Πρόεδρος ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α - Πρωτοβουλία για την Παιδεία και την Ανάπτυξη
  • Φαίδων Στράτος, Πρόεδρος ΙΕΠΑΣ – Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας
  • Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθέτης, Εκπαιδευτικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
  • Αργύρης Τζικόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΝ/JA Greece - Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece
  • Νίκος Φαλδαμής, Πρόεδρος HEPIS - Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής