ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Καννών: Ειδικό βραβείο στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου

Φεστιβάλ Καννών: Ειδικό βραβείο στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου

Άλλος ένας θρίαμβος για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής για τον «Αστακό» του.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, δρέπει τους καρπούς των κόπων του: Δικαιώνοντας τις προβλέψεις, απέσπασε άλλη μία σημαντική διάκριση, κερδίζοντας το Ειδικό βραβείο της επιτροπής του 68ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών.

Το σενάριο του "Αστακού" συνυπογράφουν (όπως, άλλωστε, και τον "Κυνόδοντα" και τις "Άλπεις") ο Λάνθιμος και ο μόνιμος συνεργάτης του, Ευθύμης Φιλίππου, τον οποίο ευχαρίστηκε θερμά στην τελετή.

Lanthimos

Η ταινία "Αστακός" έκανε παγκόσμια πρώτη στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ των Καννών και πρόκειται για μία συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας.

Dheepan
director cast and sophie marceau 1 762x428
The Lobster - Séance photo avec l'équipe du film

Τον Χρυσό Φοίνικα κέρδισε η ταινία "Dheepan" του Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ.

Η ταινία καταγράφει τη διαδρομή προσφύγων από τη Σρι Λάνκα στη Γαλλία. Οι άνθρωποι καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη λαίλαπα του πολέμου, για να καταλήξουν στη βία ενός προαστίου του Παρισιού.

Το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ κέρδισε η ταινία "Son of Saul" (Ο γιός του Σαούλ) του Ούγγρου Λάζλο Νέμες.

Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Ταϊβανέζος Χου Χσιάο-Χσιέν για την ταινία "The Assassin" (Ο δολοφόνος).

Mεγάλος χαμένος της βραδιάς ήταν η πολυσυζητημένη «Νεότητα» του Σορεντίνο, που έφυγε με άδεια τα χέρια.

Dheepan - Best of Montée des Marches du film

Ο Γάλλος Βενσάν Λεντόν κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ταινία "La Loi du Marche" (Ο νόμος της αγοράς), στην οποία υποδύεται έναν άνδρα ο οποίος χάνει τη δουλειά του και υποχρεώνεται να πιάσει δουλειά σ' ένα σουπερ μάρκετ.

"Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που κερδίζω βραβείο", είπε ο Λεντόν. "Το αφιερώνω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούνται ότι δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις και έχουν λίγο εγκαταλειφθεί ως πολίτες".

Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού μοιράσθηκαν η Αμερικανίδα Ρούνεϊ Μάρα για τον ρόλο της στην ταινία "Carol" του Τον Χέινς και η Γαλλίδα Εμανουέλ Μπερκό για τον ρόλο της στην ταινία "Mon Roi" (Ο βασιλιάς μου) της γαλλίδας σκηνοθέτη Μαϊουέν Μπεσκό.