ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Δημητρόπουλος: Αποκαλύπτει τα «μυστικά» της Φιλαρμονικής Γαστουρίου «Ομόνοια»

Νίκος Δημητρόπουλος: Αποκαλύπτει τα «μυστικά» της Φιλαρμονικής Γαστουρίου «Ομόνοια»

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα «Ομόνοια» Γαστουρίου Κέρκυρας, μαζί με τη Γλυκερία και τον Γιάννη Κότσιρα, θα συναντηθούν αύριο (24/5/2017) για την 153η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων, στο Παλλάς.

Με αφορμή την μεγάλη συναυλία που οργανώνεται στο Παλλάς, ο κύριος εμπνευστής διαφόρων παραγωγών που σχετίζονται με την Φιλαρμονική Γαστουρίου και την ανάδειξη της επτανησιακής μουσικής παράδοσης, ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, Νίκος Δημητρόπουλος, μιλά στο Newsbomb.gr για την προσφορά και δυναμική της Φιλαρμονικής Γαστουρίου «ΟΜΟΝΟΙΑ»,το «μουσικό σώμα» της, αλλά και μοναδικές της συνεργασίες.

23 γλυκερια

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1898, είναι εκ των αρχαιότερων φιλαρμονικών της Ελλάδος και το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, εγκρίνεται και υπογράφεται στις 19 Απριλίου του 1898 από το Βασιλέα Γεώργιο Α΄ και τον υπουργό των εσωτερικών Γεώργιο Κόρπα. Λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή, προσφέροντας δωρεάν μουσική παιδεία στα παιδιά του νησιού, πολλά από τα οποία διακρίθηκαν και διακρίνονται σε όλα τα μουσικά σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κρατικές και συμφωνικές ορχήστρες, καθώς και στον ευρύτερο μουσικό τομέα.

23 ΦΩΤΟ 2

Συνέντευξη του διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Γαστουρίου, Νίκος Δημητρόπουλος

- Πόσα χρόνια λειτουργεί η Φιλαρμονική Γαστουρίου; Έχει ανταπόκριση και συμμετοχή από την τοπική κοινότητα;

Η φιλαρμονική «Ομόνοια» Γαστουρίου ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1898, είναι εκ των αρχαιότερων φιλαρμονικών της Ελλάδος με συνεχή παρουσία στα μουσικά δρώμενα του νησιού. Λειτουργεί μέχρι σήμερα προσφέροντας δωρεάν μουσική παιδεία στα παιδιά του νησιού και πολλά από αυτά διακρίνονται σε όλα τα μουσικά σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κρατικές και συμφωνικές ορχήστρες και σε πολλά μουσικά σύνολα. Ενδεικτικό της ανταπόκρισης και συμμετοχής από τη τοπική κοινωνία είναι ότι το μουσικό σώμα αποτελείται από 117 μουσικούς ενώ από το περασμένο έτος έχει ιδρυθεί πολυπληθές τμήμα ενηλίκων!

23 ΦΩΤΟ 3

- Ποια είναι η φιλοσοφία της Φιλαρμονικής; Εστιάζει ειδικά στην κλασική μουσική;
Η κλασσική μουσική αποτελεί την βάση της εκπαίδευσης και έχει κυρίαρχη θέση στο ρεπερτόριό μας, όμως συνειδητά τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια εστιάζουμε στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, ακόμα και ροκ κάποιες φορές, ώστε να εξιτάρουμε κυρίως τα νέα παιδιά φέρνοντάς τα κοντά στην φιλαρμονική, αλλά και δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το καλό ελληνικό τραγούδι, με τους σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές που έχουν αναδειχτεί ιδίως από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά.


-Η κρίση έχει επηρεάσει τη συμμετοχή μαθητών στη Φιλαρμονική;

Καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Η προσέλευση των παιδιών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί , κυρίως χάρη στις συνεργασίες που έχουμε με γνωστούς καλλιτέχνες . Επιπλέον θα ήθελα να τονίσω ότι η φιλαρμονική παρέχει δωρεάν εκπαίδευση, όργανα και ένδυση και αποτελεί ιδανικό διέξοδο για παιδιά που λόγω κρίσης περιορίζονται στις επιλογές του. Από αυτή την άποψη επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι του 2017;
Υπάρχουν προγραμματισμένες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις στο νησί της Κέρκυρας στις οποίες λαμβάνουμε μέρος κάθε χρόνο. Εκτός από αυτές, θα παρουσιάσουμε αυτό το πρόγραμμα με τη Γλυκερία και το Γιάννη Κότσιρα στα Γιάννενα και στη Κέρκυρα, υπάρχουν ακόμα 2-3 μέρη που ίσως καταφέρουμε να παίξουμε με το ίδιο σχήμα, ενώ προς το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για μια πολύ ιδιαίτερη για τη Κέρκυρα μουσική συνεργασία.

23 ΦΩΤΟ 5 copy

Σήμερα το μουσικό σώμα αποτελείται από 117 μουσικούς, ενώ στις σχολές της Φιλαρμονικής φοιτούν 40 μαθητές που επί καθημερινής βάσης μυούνται στην επιστήμη και τη τέχνη της μουσικής, ενώ από το περασμένο έτος έχει ιδρυθεί και πολυπληθές τμήμα ενηλίκων. Έχει συμπράξει με Μαρινέλλα, Γαλάνη, Πρωτοψάλτη, Φραγκούλη, Ρέμο, Αρβανιτάκη, Μποφίλιου, Ζορμπαλά, Θεοδωρίδου, Μακεδόνα, Ζουγανέλη κ.α, ενώ έχει αναγορεύσει, έπειτα από συνεργασία μαζί τους, σε επίτιμους αρχιμουσικούς της φιλαρμονικής τους μουσικοσυνθέτες: Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Διονύση Σαββόπουλο.

Έχει δεκάδες εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, στην Αυστρία και είναι η μοναδική φιλαρμονική της Ελλάδος που έχει εμφανιστεί σε θέατρο στο Broadway και συγκεκριμένα στο φημισμένο town hall της Νέας Υόρκης πετυχαίνοντας παράλληλα και ένα μοναδικό επίτευγμα αφού μέσα σε 6 μήνες (Μάρτιος 2016 και Οκτώβριος 2016) εμφανίστηκε 2 φόρες σε sold out παραστάσεις με τη Νατάσα Θεοδωρίδου και τον Αντώνη Ρέμο, με εξαιρετικές κριτικές από όλα σχεδόν τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Νέας Υόρκης που κατέταξαν την φιλαρμονική «Ομόνοια» σε μια από τις κορυφαίες μη Αμερικανικές φιλαρμονικές ορχήστρες που πέρασαν ποτέ από το Βroadway!

Σημείωση: Με αφορμή την 153η επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, συγκεντρώνει στην σκηνή του Παλλάς την Φιλαρμονική Γαστουρίου «Ομόνοια» και την Χορωδία Αχαράβης, μαζί με τους σπουδαίους ερμηνευτές Γλυκερία και Γιάννη Κότσιρα, όπου όλοι μαζί θα παρουσιάσουν αύριο 24/5/2017, ένα μοναδικό θέαμα με όμορφες επτανησιακές μελωδίες.

Σχετικές ειδήσεις