ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Χιόνια και στην Αττική σε λίγες ώρες - Πού θα το… στρώσει! (ΧΑΡΤΕΣ)

Καιρός: Χιόνια και στην Αττική σε λίγες ώρες - Πού θα το… στρώσει! (ΧΑΡΤΕΣ)

Καιρός: Ο Ηφαιστίωνας δεν μας έχει δείξει ακόμα τα… δόντια του και τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και της αυριανής ημέρας.

Αυτό αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία δίνει τα πιο έντονα φαινόμενα στο τελείωμά της.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, τα χιόνια θα φτάσουν στα βόρεια προάστια, όπου και θα υπάρχει χιονόστρωση σε ορισμένα σημεία.

Από το Μαρούσι, την Κηφισιά και βορειότερα, θα υπάρχει αρκετό χιόνι.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, θα έχουμε ισχυρό παγετό σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς θα πέσει ο υδράργυρος μέχρι και τους -10 βαθμούς στα βορειότερα τμήματα κάτι που σημαίνει ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όσον αφορά στο εθνικό οδικό δίκτυο και στην πολύπαθη ευρύτερη περιοχή των Αφιδνών και της Μαλακάσας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πιθανότατα θα πρέπει οι οδηγοί να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει ότι αυτά τα κύματα κακοκαιρίας κορυφώνουν τη δράση τους στο τελείωμά τους, γι’ αυτό και τονίζει την πιθανότητα να υπάρξει χιονόπτωση και για πιο κεντρικές περιοχές της Αττικής τη νύχτα και το ξημέρωμα της Τρίτης.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Η κακοκαιρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη! ΅

Η εμπειρία δείχνει ότι αυτά τα κύματα κακοκαιρίας κορυφώνουν την δράση τους στο τελείωμά τους....

Θυμίζω το 2002 ίδιες ημέρες που χιόνιζε στην Αττική ασταμάτητα για 48 ώρες όταν λίγο βορειότερα είχε λιακάδα κι ενώ οι προγνώσεις κάνανε λόγο για αίθριο καιρό. Τότε είχαμε μια ανάλογη πορεία της κακοκαιρίας όπου στην αρχή περιμέναμε τα χιόνια και ήρθαν στο τέλος.

Επισυνάπτω χάρτες σύμφωνα με τους οποίους θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα βόρεια της Αττικής θα επηρεαστούν από πυκνό χιόνι....

Πιθανότητα για χιονόπτωση υπάρχει και για πιο κεντρικές περιοχές της Αττικής τη νύχτα και το ξημέρωμα αύριο.

Το "ταμείο" γίνεται πάντα στο τέλος…».

Δείτε τους χάρτες στην παρακάτω gallery:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Την ίδια ώρα, για ραγδαία επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις:

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

β. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

2. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.
β. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

3. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:
α. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και
β. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

4. Τον παγετό
που θα σημειωθεί:
α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες
β. Την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και
την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Θεοφάνεια με χιόνια και καταιγίδες

Για την ημέρα των Θεοφανείων προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια.

Λευκό τοπίο την Τρίτη

Για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια. Σταδιακά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Πού χρειάζονται αλυσίδες (ΛΙΣΤΑ)

Σχετικές ειδήσεις