ΕΛΛΑΔΑ

Παπάδες κατά ενιαίου μισθολογίου

Παπάδες κατά ενιαίου μισθολογίου

Μετά τους ιδιοκτήτες γραφείων τελετών οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αύξηση τελών κυκλοφορίας των νεκροφόρων, σειρά πήραν οι κληρικοί ζητώντας να ακυρωθεί η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία έγιναν περικοπές στις αποδοχές τους.

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 65 κληρικοί (εφημέριοι, διάκονοι και ιεροκήρυκες), οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στο δημόσιο τομέα (εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. κ.λπ.), καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων «Κωνσταντίνος ο εξ Οικονόμων» ζητούν την ακύρωση της επίμαχης εγκυκλίου (εκδόθηκε κατ' επιταγή του ενιαίου μισθολογίου), ως παράνομης και αντισυνταγματικής.

Σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο (Ν. 4024/2011) οι ιερείς που κατέχουν ταυτόχρονα και δεύτερη θέση στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης και το 30% των αποδοχών της δεύτερης θέσης στην οποία απασχολούνται. Μέχρι σήμερα ελάμβαναν πλήρεις αποδοχές από την υπαλληλική τους θέση, ενώ από την ιερατική θέση ελάμβαναν μόνο το βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα με βάση την ιερατική τους υπηρεσία.

Κατά του κληρικούς, όμως, εξαιτίας της επίμαχης εγκυκλίου εισάγεται αδικαιολόγητα δυσμενής διάκριση σε βάρος τους, αφού ενώ «στην έννοια των «αποδοχών» (σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 14 Ν. 4024/2011) περιλαμβάνονται τόσο ο βασικός μισθός, όσο και τα επιδόματα (οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών κ.λπ.), η προσβαλλόμενη εγκύκλιος αναφέρεται σε περικοπή «των αποδοχών» της μίας θέσεως αορίστως με το αποτέλεσμα εκκαθαριστές να προβαίνουν αυθαιρέτως στον περιορισμό της έννοιας «αποδοχές» στον βασικό μισθό, στερώντας τους με τον τρόπο αυτό το ποσοστό του 30% επί των επιδομάτων».

Ακόμη, επικαλούνται τη νομολογία του ΣτΕ που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους έχει κρίνει ότι η καταβολή μόνο του βασικού μισθού στους κληρικούς είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ σημειώνουν ότι δεν εμπίπτουν οι κληρικοί στην απαγορευτική περί διπλοθεσίας διάταξη του άρθρου 104 του Συντάγματος.

Οι εφημέριοι επισημαίνουν επίσης ότι, αν και μισθοδοτούνται από το δημόσιο, δεν αποκτούν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, αλλά ούτε και την ιδιότητα υπαλλήλου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, παρότι η Εκκλησία και τα νομικά της πρόσωπα είναι δημοσίου δικαίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, προέχουν τα θρησκευτικά καθήκοντα των εφημέριων και δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθούν διοικητικοί υπάλληλοι, αναφέρουν στην αίτηση ακύρωσης.