ΕΛΛΑΔΑ

Στέλιος Πέτσας: Η κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμες δουλειές

Στέλιος Πέτσας: Η κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμες δουλειές

Για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία μίλησε στο Newsbomb.gr o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας

Το τρίπτυχο με το οποίο εμπιστεύθηκαν και επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πολίτες είναι λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές και ασφάλεια για όλους ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στο Newsbomb.gr, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις, όπως αυτές στα εξωτερικά σύνορα και η επιδημιολογική κρίση, κατάφερε στα δύο από τα τρία βασικά ζητήματα να έχει αποδώσει το καλύτερό δυνατό, πράγμα που το πιστώνουν οι πολίτες σε αυτή, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις από όλες τις εταιρείες ερευνών.

Σε ό,τι αφορά στους φόρους ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως από την πρώτη και παρά τις διπλές κρίσεις που αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωσή τους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση ουσιαστικά της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στο θέμα της ασφάλειας για όλους ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν διάφορα επίπεδα. Στο μέτωπο της ασφάλειας από εξωτερικές απειλές, η κυβέρνηση έδειξε πως μπορεί να προφυλάξει τα σύνορα από ασύμμετρες απειλές, όπως αυτή που δέχτηκε από την Τουρκία στις Καστανιές του Εβρου το Μάρτιο του 2020. Για τη μικρο-εγκληματικότητα επεσήμανε πως βάσει των στοιχείων έχει υπάρξει μείωση, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες, όπως είπε έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχει εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας.

Για τις προοπτικές της οικονομίας τόνισε πως λόγω της πανδημίας και προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία, η οικονομία πέρασε σε ύφεση. Και συνέχισε: «Όμως τώρα, ξεπερνώντας την πανδημία, είμαστε έτοιμοι να αντιστρέψουμε την ύφεση και όλα τα δείχνουν πως θα πετύχουμε σημαντική ανάκαμψη και επομένως περισσότερες και βιώσιμες δουλειές».

Αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας, αυτό θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας πως η αναπλήρωση των εισοδημάτων όσων είχαν ανάγκη κατά το lockdown προήλθε από τον προϋπολογισμό αλλά και τον εξωτερικό δανεισμό, δύο πηγές που δεν είναι ανεξάντλητες και στις οποίες πρέπει να προστρέχουμε με φειδώ και με σύνεση.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και πως τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δε σημαίνει απαραίτητα πίεση στο Σύστημα Υγείας «επομένως αυτό θα είναι πρόβλημα για τους ανεμβολίαστους».

Για την ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων για τις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε σημείωσε πως ο Ιούλιος και Αύγουστος είναι δυο μήνες κρίσιμοι και «όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί».

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο τοπικών lockdown λέγοντας ότι «πάνω από όλα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας». Κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού συμβατό με το τείχος ανοσίας.

Αναφορικά με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται στην ταχύτητα των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι τοπικοί φορείς μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και μέσα από την στενή επαφή που έχουν με τους πολίτες να πείσουν τους επιφυλακτικούς να εμβολιαστούν.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στο Newsbomb.gr

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία