ΕΛΛΑΔΑ

Τούντας στο Newsbomb.gr: Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλα επαγγέλματα

Τούντας υποχρεωτικός εμβολιασμός
ΙΝΤΙΜΕ

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, μίλησε στο Newsbomb.gr, τονίζοντας ότι πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ενώ προτείνει και αυστηροποίηση των μέτρων και για τις μετακινήσεις.

Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την μετάλλαξη Δέλτα και τους εμβολιασμούς μίλησε στο newsbomb.gr ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε νέα έξαρση του επιδημικού κύματος λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς και λόγω της πρόωρης χαλάρωσης κάποιων μέτρων, σε συνδυασμό με τον εφησυχασμό από πλευράς των πολιτών», σημείωσε ο κ. Τούντας.

Ερωτηθείς για το αν ο εφησυχασμός και η διασπορά οφείλεται και στους νέους, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σχολίασε πως «το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο οφείλεται κυρίως στους νέους και λόγω της αυξημένης κινητικότητας τους και για το ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ασυμπωματικοί, συνεπώς εκθέτουν περισσότερους» από τον περίγυρο τους και από τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Παράλληλα, ο κ. Τούντας σημείωσε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα εμβολιασμών».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις μετακινήσεις, υπογράμμισε πως «ότι ισχύει για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα με τα πλοία – δηλαδή μετακίνηση με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ – το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για τις μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς όπως το μετρό ή τα λεωφορεία, όπως επίσης και στις διανομαρχικές».

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση των self test με rapid test, καθώς, όπως εξήγησε, «τα self test είναι χρήσιμα όταν είναι θετικά» αλλά πολλές φορές βγαίνουν ψευδώς αρνητικά, καθιστώντας τα μη αξιόπιστα.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο κ. Τούντας επισήμανε ότι «πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί από 12 ετών όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, πχ στις ΗΠΑ».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί, όχι μόνο στους εργαζόμενους των μονάδων φροντίδας, αλλά και στους υγειονομικούς, στους εργαζόμενους της εστίασης και του τουρισμού, στους εργαζόμενους στα γκισέ των σούπερ μάρκετ».

Και πρόσθεσε ότι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «πρέπει να υπάρξει κεντρικά η απόφαση για τις κατηγορίες επαγγελμάτων» και όχι να εξαρτάται από την εκάστοτε επιχείρηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Τα νέα μέτρα φέρνουν προβληματισμό στον κλάδο - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Δαβερώνης