ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση: Τα νέα μέτρα φέρνουν προβληματισμό στον κλάδο - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Δαβερώνης

Εστίαση: Τα νέα μέτρα φέρνουν προβληματισμό στον κλάδο - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Δαβερώνης
Intime News

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr για τα νέα μέτρα που τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, τονίζοντας πως ο κλάδος θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί, πλην όμως θα πληγεί και πάλι ανεπανόρθωτα καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να μην υιοθετήσει τις προτάσεις του και να… πετάξει το μπαλάκι για την πίεση προς τον εμβολιασμό στους επιχειρηματίες.

Από το πρωί της Παρασκευής (16.07) τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Στους κλειστούς χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι πολίτες, ενώ σε όλους τους χώρους οι πελάτες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά καθήμενοι. Μέσα από την εφαρμογή Covid Free GR, θα γίνεται ο έλεγχος με ευθύνη των επιχειρήσεων, κάτι που ήδη έχει επιφέρει αντιδράσεις από τους επαγγελματίες της εστίασης και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr και τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια έτσι ώστε να βοηθήσει ο κλάδος της εστίασης την προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας, πλην όμως η κατάσταση περιγράφεται με μελανά χρώματα. Όπως εξήγησε ο κ. Δαβερώνης, η εστίαση θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες αφού δεν μπορεί νομικά να κάνει «έλεγχο» στους πολίτες και να απαγορεύει την είσοδο στα καταστήματα, ενώ παράλληλα δεν έχει κανένας εργοδότης τη δικαιοδοσία να πιέσει τον υπάλληλό του να εμβολιαστεί αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, η κυβέρνηση έριξε το… μπαλάκι της πίεσης για εμβολιασμό στην εστίαση, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των πολιτών για ψυχαγωγία, χωρίς, όμως, να υπολογίσει τις συνέπειες – που όπως είπε πολύ σύντομα θα φανούν και θα είναι οδυνηρές για τον κλάδο – αλλά ούτε και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από πλευράς των επαγγελματιών σε υπουργεία και φορείς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνηςrpn.gr

«Η εστίαση μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες»

«Θα κάνουμε όποια προσπάθεια χρειαστεί για να περιορίσουμε την πανδημία, ο κλάδος έβαλε πλάτη μένοντας κλειστά τουλάχιστον επτά μήνες και είναι σε υπολειτουργία τουλάχιστον 18 μήνες», ανέφερε αρχικά ο κ. Δαβερώνης και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις όποιες οδηγίες της κυβέρνησης. Θα λειτουργήσουμε τα καταστήματα τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο».

«Από εκεί και πέρα, όμως, ο κλάδος έχει έρθει σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη, έχε μπει σε περιπέτειες. Η επισκεψιμότητα των πελάτων θα είναι περιορισμένη από εδώ και πέρα. Όταν ανοίγει ένας επιχειρηματίας ένα μαγαζί, θέλει το σύνολο των ανθρώπων μιας περιοχής. Άρα εδώ, επειδή οι εμβολιασμοί δεν προχωράνε και η κυβέρνηση έχει ρίξει το μπαλάκι στην εστίαση για να πιέσει, εξυπακούεται ότι θα είναι μικρότερη η προσέλευση πελατών», τόνισε στη συνέχεια.

«Κάναμε προτάσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς στον πελάτη»

Ο κ. Δαβερώνης στάθηκε και στο γεγονός ότι από πλευράς του κλάδου κατατέθηκαν προτάσεις, όμως, δεν έγιναν δεκτές και έτσι η εστίαση θα μπει σε ένα καθεστώς απαγορεύσεων. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός να κάνουμε εμείς διαχωρισμό των πελατών. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, διότι και νομικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Στείλαμε προτάσεις για εσωτερικούς χώρους, για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με αποστειρωτές αέρα, με χρήση των self-test, με αντισηπτικά, με ένα πρωτόκολλο που ήμασταν διατεθειμένοι να το τηρήσουμε ευλαβικά και με προσοχή. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν και μπαίνουμε εμείς σε ένα καθεστώς απαγορεύσεων», υπογράμμισε.

«Η εστίαση είναι ένας κλάδος στον οποίο ο κόσμος θα έρθει για να περάσει καλά, να ευχαριστηθεί κάποια πράγματα. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε πάνω από τον πελάτη και να κάνουμε τον γιατρό και τον αστυνομικό, την ώρα που ο πολίτης θέλει να διασκεδάσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δαβερώνης και προσθέτει πως «καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα που δεν λύνονται, με επακόλουθο να έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες, σε δυο μήνες τα λουκέτα στην εστίαση θα έρχονται το ένα μετά το άλλο».

«Θέλουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος, αλλά εμείς θα έχουμε συνέπειες»

«Θα έπρεπε να έχουμε καθίσει σε ένα τραπέζι, να βρούμε λύσεις πάνω σε αυτά τα θέματα», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, αναφέροντας παράλληλα πως «εμείς θέλουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος. Έχουμε βάλει πλάτη σε αυτό και το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν έπρεπε να πέσει στην εστίαση το μπαλάκι της πίεσης για εμβολιασμό».

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να απαγορεύσουμε στον κόσμο να μπει στα μαγαζιά, νομικά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε εργαζόμενο να εμβολιαστεί αν δεν θέλει. Επειδή η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα αυτά, πέταξε σε εμάς το μπαλάκι. Τα αποτελέσματα για την εστίαση, θα είναι οδυνηρά σε λίγο καιρό από τώρα…», υπογράμμισε.

Πώς θα λειτουργούν εστίαση και χώροι ψυχαγωγίας

Με προνόμια για τους εμβολιασμένους ξεκινά η σημερινή μέρα στο κομμάτι της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Από το πρωί της Παρασκευής (16/7) έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα που θα διαρκέσουν σε πρώτη φάση μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, επαναλειτουργούν, ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και έως 85% της χωρητικότητάς τους. Το ίδιο θα ισχύει και στα εστιατόρια, στους κινηματογράφους και τα θέατρα, με τις απαραίτητες αποστάσεις και μόνο με καθήμενους.

Στους κλειστούς χώρους θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι, ενώ θα επιτρέπεται και η είσοδος στους ανηλίκους οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τους εμβολιασμούς, αρκεί να έχουν κάνει self test και να έχει δηλωθεί από τους γονείς. Οι ανήλικοι με δικαίωμα εμβολιασμού, υπάγονται στους γενικούς κανόνες.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Ο έλεγχος για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή των rapid/μοριακών τεστ για είσοδο σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, θα γίνεται με την εφαρμογή «Covid Free GR», την οποία παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Διευκρίνισε, δε, ότι για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Η εφαρμογή έχει τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο για κάτοχο του πιστοποιητικού που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο για κάτοχο του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο για κάτοχο που έχει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Όσον αφορά την ισχύ των πιστοποιητικών διευκρινίστηκε ότι:

  • Για αυτό του εμβολιασμού ξεκινά να ισχύει 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Για αυτό της νόσησης ότι ισχύει έως και 6 μήνες μετά
  • Για τα rapid test ισχύουν 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • Για τα PCR test ισχύουν 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Τα πρόστιμα στην εστίαση

  • Στην πρώτη παράβαση για επιχειρήσεις εστίασης κάτω από 200 τμ το πρόστιμο ορίζεται σε 2.000 ευρώ και προβλέπεται αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες
  • Στην πρώτη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες
  • Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.
  • Η επιβολή κυρώσεων θα μπορεί να επιβάλλεται και με αποδεικτικό υλικό μετά την παράβαση.

Τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις

Από σήμερα οι εργοδότες θα χρησιμοποιούν τα δύο σήματα που θα πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις τους, με τα οποία θα ενημερώνονται οι πελάτες για το αν ο υπαίθριος χώρος της επιχείρησης είναι μόνο για εμβολιασμένους πολίτες ή και ο εισερχόμενος στον χώρο (εάν δεν είναι εμβολιασμένος) θα πρέπει να έχει κάνει τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Ακολουθούν τα δύο σήματα:

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει και ένα τρίτο σήμα το οποίο θα ενημερώνει τους πελάτες εάν το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο ή όχι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.