ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Οι εμπρηστές με τις φωτοβολίδες και η επιφυλακή για την κεντρική Εύβοια

Πυρκαγιές: Οι εμπρηστές με τις φωτοβολίδες και η επιφυλακή για την κεντρική Εύβοια

Κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο θυμούνται πολλές ακόμα εστίες φωτιάς στην Κάρυστο, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έγιναν γνωστές γιατί κατασβέστηκαν γρήγορα πριν πάρουν έκταση.

Η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Φυγιά Καρύστου στην Εύβοια δεν ήταν η πρώτη που εκδηλώθηκε φέτος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγές από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο θυμούνται πολλές ακόμα εστίες φωτιάς στην Κάρυστο, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έγιναν γνωστές γιατί κατασβέστηκαν γρήγορα πριν πάρουν έκταση. Μεγαλύτερη έκταση είχε πάρει η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εκεί στις 22 Ιουλίου, όταν εστία εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην πόλη της Καρύστου.

Η φωτιά που καίει ακόμα στην περιοχή -αν και οριοθετημένη- ξέσπασε σήμερα Δευτέρα τα ξημερώματα και αποδίδεται –κατά την πιθανότερη εκδοχή- σε εμπρησμό (είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση), με τις Αρχές να διενεργούν έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν υπαιτίων.

Η Πυροσβεστική δεν ανησυχεί τόσο για τη νότια Εύβοια όσο για την κεντρική, καθώς εκεί υπάρχουν δάση με πεύκα και πυκνή βλάστηση.

Οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για την προστασία των δασών από εμπρηστές. Πριν από μόλις τρεις ημέρες στην Κερατέα αυτόπτες μάρτυρες είδαν φωτοβολίδες μέσα στη νύχτα από τις οποίες ξέσπασε νέα φωτιά, ενώ οι ανακριτικοί υπάλληλοι εντόπισαν υπολείμματα φωτοβολίδας στο σημείο που υποδείχθηκε από τους μάρτυρες.

Πηγές από την Πυροσβεστική σημειώνουν ότι και πριν από περίπου 20 ημέρες είχε συλληφθεί στα Λεγραινά Σουνίου άντρας, ο οποίος επίσης προκάλεσε φωτιά με φωτοβολίδα. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν στο newsbomb ότι αρχικά σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του συλληφθέντα για εμπρησμό από αμέλεια, ωστόσο, ο Εισαγγελέας άλλαξε στη συνέχεια την κατηγορία και τη μετέτρεψε σε εμπρησμό από πρόθεση.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ότι μπορεί μία σύλληψη που φαντάζει θεωρητικά «ήσσονος σημασίας», τελικά να μην είναι και τόσο «ήσσονος σημασίας».

Την ίδια ώρα, για τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για τη δασοπροστασία.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει αναπτύξει 1.760 ένστολους και των τριών όπλων και 880 περίπολα σε δάση και βουνά σε όλη τη χώρα. Στα νησιά του Αιγαίου γίνονται 273 περίπολοι, στη Μακεδονία 192, στην Θράκη 114, στην Θεσσαλία 112, στην Ήπειρο 96, στην Στερεά Ελλάδα 73 και στην Πελοπόννησο 20.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν προγραμματιστεί 965 περιπολίες, εκ των οποίων οι 347 είναι σε σημεία στο νομό Αττικής. Ο σχεδιασμός αυτός, από Στρατό και Αστυνομία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που έρχεται.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχει στις περιπολίες πλαισιώνεται υποστηρικτικά από τεχνικούς, πιλότους και πολλά άλλα μέλη του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα γλέντια του Σαββατοκύριακου – Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.