ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του οβελία: Μυστικά ψησίματος που θα απογειώσουν το γεύμα μας

Η ώρα του οβελία: Μυστικά ψησίματος που θα απογειώσουν το γεύμα μας

Ο οβελίας κυριαρχεί στο παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι - Πώς θα τον ετοιμάσουμε φέτος για να γίνει πιο νόστιμος από ποτέ

Η Κυριακή του Πάσχα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ψήσιμο του οβελία, που κατέχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο σε κάθε πασχαλινό τραπέζι. Είτε προτιμήσουμε τη σούβλα, είτε όχι, το ψήσιμο του αρνιού είναι μία παράδοση, που τηρείται στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Ομολογουμένως, η Κυριακή του Πάσχα είναι κάτι σαν ένα «στοίχημα» για κάθε ψήστη, μιας και η γεύση του αρνιού και το τέλειο ψήσιμο, είναι δύο στοιχεία-«κλειδιά» που μπορούν να απογειώσουν το πασχαλινό μας τραπέζι, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να γλείφουν και τα δάχτυλά τους. Φυσικά, οι μεζέδες και τα ορεκτικά, θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο γιορτινό μας τραπέζι, για να μας ανοίξουν ακόμη περισσότερο την όρεξη για τον «πρωταγωνιστή» της ημέρας, που δεν είναι άλλος από τον οβελία.

Μπορεί η προετοιμασία του αρνιού να είναι άκρως σημαντική, καθώς η μαρινάδα, το πλύσιμο του κρέατος και το σωστό αλάτισμα είναι το «άλφα και το ωμέγα» για το πιο νόστιμο αποτέλεσμα, ωστόσο, στην κορυφή της «ώρας» του οβελία… βρίσκεται το σωστό ψήσιμο. Για εσάς, λοιπόν, που αναρωτιέστε πώς θα το πετύχετε, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που αξίζουν την προσοχή σας.

Τα «μυστικά» του ψησίματος του οβελία

Το πασχαλινό τραπέζι είναι «φορτωμένο» με πολλές λιχουδιές και εκλεκτά εδέσματα, ωστόσο, στο κέντρο του τραπεζιού, κάθε χρόνο τέτοια μέρα βρίσκεται ο παραδοσιακός οβελίας μας, τον οποίο τσιμπολογούν -μικροί και μεγάλοι- από νωρίς το πρωί. Για να γίνει, βέβαια, το αρνί μας… λουκούμι, καλό είναι να προσέξουμε τα εξής σημεία:

  • Δένουμε σωστά και καλά το αρνί στη σούβλα, καθώς αυτή είναι η πιο σημαντική κίνηση για την επιτυχία του ψησίματος του οβελία.
  • Το αρνί πρέπει να ψηθεί από μέσα προς τα έξω, οπότε δεν αρκεί να το δούμε να παίρνει χρώμα εξωτερικά.
  • Για όσους προτιμούν το δέρμα τραγανό, είναι βασικό να χαμηλώσουν το αρνί στα κάρβουνα και να ψήσουν για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Δεν πρέπει να τοποθετούμε τα κάρβουνα για το ψήσιμο του αρνιού κάτω από το αρνί, αλλά να φτιάξουμε δύο μεγάλες στοίβες στις δύο πλευρές, δεξιά και αριστερά του αρνιού
  • Δεν χρησιμοποιούμε λάδι για να αλείψουμε εξωτερικά το αρνί μας, αφού έτσι και αλλιώς είναι αρκετά λιπαρό από μόνο του.
  • Δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε καλά τη σούβλα πριν το ψήσιμο.
  • Κάνουμε καλό αλατοπιπέρωμα μέσα και έξω.
  • Δεν βάζουμε λεμόνι γιατί σφίγγει το κρέας.
  • Αν ψήσουμε στο έδαφος, δεν ξεχνάμε τους ειδικούς πασσάλους, καθώς και να καθαρίσουμε τα ξερόχορτα.
  • Ψήνουμε γύρω στις 4 ώρες, ανάλογα με το πάχος του αρνιού και πάντα ελέγχοντας τη δύναμη της φωτιάς.
  • Δεν κόβουμε και δεν τρυπάμε το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί χάνει ζουμιά.

Το Πάσχα είναι εδώ και εμείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για το άψογο ψήσιμο του οβελία. Αυτές τις ημέρες «φοράμε» το πιο γιορτινό μας χαμόγελο, καλούμε τους δικούς μας ανθρώπους στο σπίτι, ενημερωνόμαστε για όλα τα μυστικά για το σωστό σούβλισμα του αρνιού και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε την πιο όμορφη, μυρωδάτη και γευστική γιορτή που έχουμε ζήσει εδώ και καιρό, να «τιμήσουμε» αυτήν την παράδοση, που μας έλειψε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022