ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΘΡΙΛΕΡ

ΕΛΛΑΔΑ

Θέρμανση: Πολυκατοικίες σε νευρική κρίση - Το δίλημμα που «καίει»

Θέρμανση: Πολυκατοικίες σε νευρική κρίση - Το δίλημμα που «καίει»
Eurokinisi

Αν και ήδη κάποιες πολυκατοικίες έχουν μετατρέψει τη θέρμανσή τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, οι περισσότεροι ενοικιαστές και ιδιοκτήτες είναι ανήσυχοι καθώς έχουν μπερδευτεί αναζητώντας την οικονομικότερη λύση που θα τους ζεστάνει τον χειμώνα

Η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές διότι δεν γνωρίζουν αν συμφέρει τελικά το νοικοκυριό ή την πολυκατοικία να θερμανθεί ξανά με πετρέλαιο. Το «μπάχαλο» των τιμών συνεχίζεται, με το φυσικό αέριο να κινείται χαμηλότερα από το πετρέλαιο θέρμανσης μόλις λίγες μέρες πριν, κάτι που δεν κράτησε για πολύ, καθώς στη συνέχεια έγινε ξανά ακριβότερο.

Για το θέμα που «καίει» τις τσέπες των καταναλωτών μίλησε στο Newsbomb.gr o μηχανολόγος - μηχανικός ΕΜΠ και διευθυντής της Europetrol, Στέλιος Κυριάκογλου.

«Παρότι υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον στην αρχή, κυρίως από τη δημοσιοποίηση που είχε πάρει το θέμα, ένα μήνα μετά σταμάτησε. Είναι πολύ βιαστικό μια πολυκατοικία με 15 - 20 διαμερίσματα να κάνει την μετατροπή στο πετρέλαιο χωρίς να ξέρει που θα φτάσει η τιμή. Θα ήταν μια επιπόλαιη κίνηση γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πόσα χρήματα θα κερδίσουν. Και δεν μιλάμε απαραίτητα ότι κερδίζουν μεγάλα ποσά στο κόστος της θέρμανσης, καθώς αυτά μπορεί και να είναι από 100 ευρώ για το κάθε διαμέρισμα, αν μιλάμε για μεγάλη πολυκατοικία», είπε.

Ο κ. Κυριάκογλου επεσήμανε πως «αν μια πολυκατοικία είχε βάλει φυσικό αέριο με τη νομοθεσία του 2004 και το γυρίσει σε πετρέλαιο, αν για κάποιο λόγο θέλει να επιστρέψει στο φυσικό αέριο θα πρέπει να καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου του 2012. Τις οποίες για να τις καλύψει το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα. Δεν είναι τόσο απλό».

Στο σύνολό τους οι πολυκατοικίες ή οι μονοκατοικίες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κεντρική θέρμανση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο δίχως μεγάλο κόστος, σύμφωνα με τον υδραυλικό Δημήτρη Κασιδώνη. Ωστόσο, οι μετατροπές των καυστήρων έχουν παγώσει. Ο λόγος; Η σύγχυση των ενοικιαστών και ιδιοκτητών για το ποια είναι η καταλληλότερη και οικονομικότερη λύση.

«Έχω πελάτες που θέλουν να γυρίσουν στο πετρέλαιο, αλλά αυτή τη στιγμή είναι παγωμένη η κατάσταση. Μόνο ένα 20% του πελατολογίου μου στην περιοχή της Παλλήνης έχει προβεί σε αυτή την αλλαγή, στους οποίους ο καυστήρας παρέμεινε ίδιος αλλά χρειάστηκε άλλαγμα στους θερμοστάτες. Το κόστος ήταν περίπου 150 με 200 ευρώ».

Ένας σημαντικός παράγοντας για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης είναι τα χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr οι νέου τύπου ατομικοί λέβητες πετρελαίου κοστίζουν όπως από 2.000 ως 2.500 ευρώ ενώ οι παλαιού τύπου οι τιμές ξεκινούν από 1.000 ευρώ. Ενώ το κοστολόγιο μιας μετατροπής μπορεί να κυμανθεί από 500 ευρώ και να φτάσει τα 5.000 ευρώ. Δεύτερος παράγοντας είναι ο χώρος, εάν δηλαδή ο ένοικος ενός διαμερίσματος έχει χώρο να τοποθετήσει τον λέβητα στον μπαλκόνι του. Να αναφέρουμε ότι, στις πολυκατοικίες που είχαν ως κεντρική θέρμανση το πετρέλαιο και πλέον οι ένοικοι εγκατέστησαν ατομικούς λέβητες αερίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν, καθώς και να θέλει κάποιος να βάλει λέβητα πετρελαίου, πρέπει να έχει χώρο στο μπαλκόνι του. Αν έχει χώρο και τα χρήματα, τότε μπορεί να το κάνει καθώς η εσωτερική εγκατάσταση είναι η ίδια με του φυσικού αερίου και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή.

Σχετικές ειδήσεις