ΕΛΛΑΔΑ

Φραγκούλης: Τα οφέλη της ενεργητικής μετακίνησης υπερτερούν των κινδύνων;

Φραγκούλης: Τα οφέλη της ενεργητικής μετακίνησης υπερτερούν των κινδύνων;

Για το κατά πόσο ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον, το πορτοφόλι αλλά και την υγεία μίλησε ο γενικός οικογενειακός γιατρός και αναπληρωτής αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ευάγγελος Φραγκούλης στο Data Project και το Newsbomb.gr.

Τελικά, η εισπνοή των αναθυμιάσεων της κυκλοφορίας μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη της άσκησης για την υγεία;

«Οι μειώσεις κινδύνου που σχετίζονται με την ενεργητική μετακίνηση είναι πιθανό να απορρέουν από την αύξηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας και ενδεχομένως της βελτίωσης της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, για τις οποίες οι συσχετίσεις με χαμηλότερη θνησιμότητα και επίπτωσης καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου είναι καλά τεκμηριωμένες», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Φραγκούλης δεν διστάζει να τονίσει, μιλώντας στο Data Project, πως τα αποτελέσματα αυτά ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα. «Η ποδηλασία αποτελεί μια εξαιρετική μορφή αερόβιας άσκησης, πολύ πιο αποτελεσματική από τις ασκήσεις δύναμης και αντιστάσεων, όσον αφορά την απώλεια βάρους. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, βοηθά στον έλεγχο των επίπεδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, με οφέλη να υπάρχουν ακόμη και αν υιοθετηθεί σε μέση ηλικία. Αυτοί που μετακινούνται με ποδήλατα αισθάνονται σημαντικά λιγότερο άγχος από τους ανθρώπους που επιλέγουν άλλα μέσα μεταφοράς. Επομένως, η ενθάρρυνση των μετακινήσεων με ποδήλατο δυνατόν να αποτελεί μια βιώσιμη προσέγγιση για την βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και σε σχέση με τη φυσική δραστηριότητα».

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας της μετακίνησης με το ποδήλατο ή με το πατίνι και κατά πόσο αυτό αποτρέπει πολλούς από τους μετακινούμενους να επιλέξουν αυτούς τους τρόπους, ο ίδιος δήλωσε πως σίγουρα ο φόβος αυτός δεν είναι αβάσιμος, ενώ συνέχισε λέγοντας πως χωρίς το προστατευτικό χαλύβδινο περίβλημα ενός αυτοκινήτου, οι ποδηλάτες είναι ευάλωτοι σε ατυχήματα.

«Φαίνεται πως η μετακίνηση με ποδήλατο σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για τραυματισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους μετακίνησης. Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετακίνηση με ποδήλατο είναι δημοφιλέστερη σε πόλεις με ασφαλείς, διαχωρισμένους από την υπόλοιπη κυκλοφορία ποδηλατόδρομους και καλά σχεδιασμένους κόμβους. Εκεί που οι πολίτες διαισθάνονται κίνδυνο να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, πιθανώς διατρέχουν κίνδυνο. Είναι κρίσιμο να δοθούν χώροι και ασφάλεια στους ποδηλάτες», ανέφερε ο κ. Φραγκούλης.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως ο κίνδυνος τραυματισμού που σχετίζεται με τις μετακινήσεις με το ποδήλατο- πραγματικός ή και εκλαμβανόμενος από τους πολίτες- πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την πολιτεία και να γίνουν προσπάθειες για προσφορά υποδομών που θα κάνουν την μετακίνηση ασφαλέστερη και θα συμβάλουν στην αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή με επακόλουθα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον.

Μάλιστα, ο γενικός οικογενειακός γιατρός και αναπληρωτής αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε νέα μελέτη, η οποία δείχνει πως το περπάτημα σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης και η εισπνοή των αναθυμιάσεων της κυκλοφορίας μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη της άσκησης για την υγεία, τονίζοντας πως καθώς οι ποδηλάτες κινούνται σε μικρή απόσταση από έναν στόλο αυτοκινήτων και φορτηγών που εκπέμπουν καυσαέρια, αναμένεται να εκτεθούν σε υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, όζοντος και διοξειδίου του αζώτου από τους πεζούς. «Ερευνητικά δεδομένα από το Λονδίνο δείχνουν πως αυτοί που μετακινούνται με ποδήλατο εισπνέουν περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα σωματιδίων άνθρακα σε σχέση με τους πεζούς που κάνουν ένα παρόμοιο ταξίδι. Η έκθεση θα μπορούσε να μειωθεί αποφεύγοντας τα σημεία έντονης κυκλοφορίας ακολουθώντας εναλλακτικές διαδρομές όπου είναι δυνατόν και με τη χρήση προστατευτικής αναπνευστικής μάσκας».

«Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως στο 99% των μεγαλουπόλεων, εξαιρουμένων αυτών με τη μεγαλύτερη ρύπανση, τα οφέλη για την υγεία της ποδηλασίας υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών επιπτώσεων από τους τραυματισμούς και την αναπνοή μικροσκοπικών σωματιδίων (που εκπέμπονται από εξατμίσεις και άλλες πηγές) που καταλήγουν βαθιά στους πνεύμονες και αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες του αναπνευστικού, ακόμη και για καρκίνο του πνεύμονα. Είναι τόσο μεγάλο το όφελος για την υγεία από την αυξημένη φυσική δραστηριότητα, που τα οφέλη από την ενεργητική μετακίνηση υπερτερούν των όποιων κινδύνων κατά πολύ. Παλιότερη μελέτη έδειξε πως οι τραυματισμοί μπορούν να αφαιρέσουν 5-9 ημέρες ζωής από τον μέσο ενήλικα ποδηλάτη και η ατμοσφαιρική ρύπανση από 1- 40 ημέρες. Αντίθετα τα οφέλη της ποδηλασίας μπορούν να προσθέσουν 3- 14 μήνες στη ζωή ενός ποδηλάτη», επεσήμανε ο κ. Φραγκούλης.