ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Οι φαντάροι «άνοιξαν» τις κάλπες στην Κρήτη

Εκλογές 2023: Οι φαντάροι «άνοιξαν» τις κάλπες στην Κρήτη
Facebook/cretalivenews

Στις εκλογές 2023 προβλέπεται για πρώτη φορά για άτομα με αναπηρία ειδικός χώρος υποδοχής στο ισόγειο κάθε εκλογικού καταστήματος.

Κανονικά άνοιξαν οι κάλπες στην Κρήτη και η διαδικασία διεξάγεται ομαλά, με πρώτους ψηφοφόρους στο 1ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου να είναι φαντάροι!

Ειδικός χώρος στα εκλογικά τμήματα για άτομα με αναπηρίες

Πολίτες με αντικειμενικές δυσκολίες που δεν τους επιτρέπουν την παρατατεμένη αναμονή έξω από τα εκλογικά κέντρα, όπως έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ., αλλά και για όσους καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

Φυσικά, για να πραχθεί αυτό οφείλουν οι ανωτέρω να να απευθυνούν σε αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.

Να σημειωθεί, δε, πως για άτομα με αναπηρία προβλέπεται - για πρώτη φορά - ειδικός χώρος υποδοχής στο ισόγειο κάθε εκλογικού καταστήματος.

Μάλιστα, αν κρίνεται αναγκαίο ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον τυχόν συνοδό του αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Ενώ, όταν ο εκλογέας ψηφίζει ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο και τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.

9,8 εκατ. υπολογίζονται οι ψηφοφόροι πανελλαδικά

Από ότι φαίνεται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι περίπου 9,8 εκατ. ψηφοφόροι, εκ των οποίων για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σχεδόν 400.000 νέοι εκλογείς.

Οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, χθες Σάββατο, 20 Μαΐου 2023 στα εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023.

Σχετικές ειδήσεις