ΕΛΛΑΔΑ

Πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για άτομα στο φάσμα του αυτισμού: 200 υποψήφιοι περιμένουν νέο εργοδότη

Πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για άτομα στο φάσμα του αυτισμού: 200 υποψήφιοι περιμένουν νέο εργοδότη
unsplash

Η πλατφόρμα JobsLink είναι δωρεά της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» προς τον Ελληνικό Σύλλογο για το Σύνδρομο Asperger και λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο

Η πρωτοποριακή πλατφόρμα εύρεσης και διατήρησης εργασίας για άτομα με αυτισμό JobsLink, του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας και συνεχίζει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση υποψήφιων εργοδοτών για την αξιοποίηση των ταλέντων ατόμων με αυτισμό.

Μέσα σε αυτό διάστημα, η πλατφόρμα έχει κινητοποιήσει 200 υποψήφιους εργαζόμενους που περιμένουν να βρουν απασχόληση, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να ενσωματωθούν στην κοινότητα και να κατακτήσουν την αυτονομία τους.

Σχεδιασμένη για να υποστηρίζει εργαζόμενους και εργοδότες σε κάθε βήμα, η εξειδικευμένη πλατφόρμα εύρεσης εργασίας JobsLink βοηθά τους ανθρώπους με αυτισμό να βρουν και να διατηρήσουν μια θέση εργασίας που θα αξιοποιεί τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.

Το φάσμα των δεξιοτήτων των ατόμων με αυτισμό περιλαμβάνει -αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές- μεγάλα επίπεδα συγκέντρωσης, ευσυνειδησία και ακρίβεια, προσοχή στη λεπτομέρεια και υψηλές τεχνικές ικανότητες –ιδιαίτερα, και όχι μόνον, στην πληροφορική και στις υψηλές τεχνολογίες.

«Πρόκειται για συμπολίτες μας που διαθέτουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης --και ορισμένοι εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητες σε συγκεκριμένους τομείς. Πολλοί έχουν υψηλή μόρφωση και πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου. Είναι αφοσιωμένοι στο αντικείμενό τους, με προσοχή στη λεπτομέρεια και επιμονή στην ολοκλήρωση του έργου», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου, κα Μαρία Ηλιοπούλου.

Πλαισιωμένοι από εκπαιδευμένους μέντορες-διαμεσολαβητές, εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν, μέσω του προγράμματος JobsLink, να βρουν υποστήριξη σε όλα τα στάδια της εργασιακής διαδρομής: από την κατάρτιση του βιογραφικού μέχρι την προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον και τη διαχείριση των υποχρεώσεων και των κοινωνικών συνθηκών στον χώρο της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι με αυτισμό, με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μέντορα, μπορούν να προσαρμοστούν ομαλά στο εργασιακό περιβάλλον και να ανταποκριθούν με επάρκεια -και συχνά σε πολύ υψηλό επίπεδο- στις εργασιακές απαιτήσεις. Παράλληλα, οι εργοδότες γίνονται κοινωνοί των ιδιαιτεροτήτων και των ταλέντων του εργαζόμενου. Ο μέντορας γίνεται έτσι ο αναγκαίος κρίκος που συνήθως λείπει από την αλυσίδα για τη σταθερή εργασιακή συμπερίληψη στην πράξη.

Ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger καλεί όλους τους εργοδότες να μπουν στη διαδραστική πλατφόρμα JobsLink και να δώσουν την ευκαιρία στα άτομα με αυτισμό να αναπτύξουν το δυναμικό τους, με τρόπο ιδιαίτερα επωφελή για την επιχείρησή τους.

Οι άνθρωποι της πλατφόρμας είναι πάντα διαθέσιμοι για συνεργασία, εκπαίδευση και υποστήριξη, προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία πρόσληψης που θα συνεισφέρει σε ένα εργασιακό περιβάλλον ανοικτό και συμπεριληπτικό.

Ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 2007 από ομάδα επιστημόνων, γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό με σκοπό να συμβάλει στην αναγνώριση της διαφορετικότητας της ομάδας πολιτών με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και σύνδρομο Asperger.