ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πολιτική κόντρα για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων με βαριές εκφράσεις

Νέα πολιτική κόντρα για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων με βαριές εκφράσεις

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα με φόντο τα πανεπιστήμια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για την κούρσα διαδοχής μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και το ΠΑΣΟΚ προχωρά μπροστά μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα πανεπιστήμια, ο βουλευτής ΝΔ Άγγελος Συρίγος δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο άρθρο 28 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες θα ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων αυτών.

«Με αυτό τον τρόπο, σε διακρατικό επίπεδο θα ορίζονται αυστηροί όροι λειτουργίας ενός τέτοιου πανεπιστημίου», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο σύστημα πανεπιστημίων θα αποτελεί πάντα τη ραχοκοκκαλιά του συστήματος, καθώς και ότι ετησίως 10.000 με 15.000 άτομα επιλέγουν να φοιτήσουν στο εξωτερικό, επειδή μπορεί να μην πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ή να μην πέρασαν στη σχολή που επιθυμούσαν ή εκτιμούν πως οι όροι που τους προσφέρει η εκπαίδευση στη χώρα μας δεν τους ικανοποιούν.

«Το σύστημα εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν αλλάζει», τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, ενώ ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών θα υπογράψει συμφωνία με την ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπρο με σκοπό να δημιουργηθούν σχολές εκεί.

«Θα χρησιμοποιηθούν εγκαταστάσεις της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας και θα μπορέσει και η ελληνική κοινότητα να έχει εισοδήματα, το Πανεπιστήμιο Πατρών να προσλάβει νέους ανθρώπους και να ανοίξει τα φτερά του στην αγορά. Αποκτάμε μία εξωστρέφεια», σχολίασε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως με το «καλημέρα σας» μίλησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Αντί να μιλήσουμε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, βλέπουμε πως θέλει να εφαρμόσει μία ατζέντα που βλέπει την Παιδεία όχι υπό το πρίσμα του ακαδημαϊκού έργου, αλλά πως θα υπάρχουν κέρδη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξυπηρετεί αυτή τη λογική», είπε ο Γιώργος Καραμέρος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως οι διακρατικές συμφωνίας μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ κρατικών πανεπιστημίων.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε αναθεώρηση του άρθρου 16, για το οποίο δεν διαφωνεί να αναθεωρηθεί εάν χρειαστεί μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει, αλλά με τι προσόντα θα πάνε τα παιδιά στα ιδιωτικά ή δημόσια πανεπιστήμια; Αυτό είναι είναι μία θέση που κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντική και έχει σχέση με το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την αναθεώρηση», είπε.

«Θεωρώ το κλίμα θα είναι ενωτικό στον ΣΥΡΙΖΑ»

Εξαιρετική χαρακτήρισε την εμφάνιση του Σωκράτη Φάμελου ως πρόεδρο της ΚΟ ο Γιώργος Καραμέρος, ενώ για την κούρσα διαδοχής μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε πως θα υπάρξει πλουραλισμός ανάμεσα στους υποψηφίους.

«Θα υπάρχει ενδιαφέρον να υπάρχει περισσότερος χρόνος, από την άλλη υπάρχει η αδήριτη ανάγκη της πραγματικότητας σε ότι αφορά τη ΔΕΘ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να μην πλατειάσει αυτή η διαδικασία», είπε και εκτίμησε πως το κλίμα θα είναι ενωτικό στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Περίμενα την αποχώρηση Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ»

Για την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας πως περίμενε αυτή την εξέλιξη, καθώς έβλεπε πως ήταν αποστασιοποιημένος από τη γραμμή του κόμματος.

«Όλη η πορεία έδειχνε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν ήταν ούτε συναισθηματικά ούτε πολιτικά στη γραμμή που είχε αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ», σχολίασε και στη συνέχεια ανέφερε πως το κόμμα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά:

«Στο ΠΑΣΟΚ έχουν έρθει πολλοί περισσότεροι, έχουν μπει νέα στελέχη και έχουν εκλεγεί νέοι βουλευτές. Αύριο η δυναμική που έχουμε θα μας προχωρήσει μπροστά», δήλωσε.