ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Ολονύκτια μάχη με αναζωπυρώσεις σε Ηλεία και Καστοριά

Φωτιές: Ολονύκτια μάχη με αναζωπυρώσεις σε Ηλεία και Καστοριά
Eurokinissi / Φωτογραφία αρχείου

Φωτιές: Η εικόνα είναι καλύτερη και δεν απειλούνται σπίτια στην Ηλεία - Eμπρησμό καταγγέλλουν κάτοικοι

Ολονύχτια μάχη με φλόγες θα δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις απόψε στην Ηλεία και συγκεκριμένα στα τρία διαφορετικά μέτωπα φωτιάς σε Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Στις 14:00 εκδόθηκε μέσω του 112 μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα προς Αρχαία Ολυμπία.

Λίγο μετά τις 23.00 η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη, με βελτιωμένη εικόνα και κάποιες αναζωπυρώσεις χωρίς να απειλούνται κατοικίες. Στα συμβάντα αυτά της Π.Ε. Ηλείας επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα. Νωρίτερα, επιχείρησαν 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό

Όπως μεταδίδει το ilialive οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή υπόπτου για απόπειρα εμπρησμού στο χωριό Μουριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

«Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό. Στο ίδιο σημείο πριν μέρες είχαμε πάλι έναρξη πυρκαγιάς. Εκφράζω ανησυχίες», δήλωσε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος στο Star και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν συνδέονται και με τις πυρκαγιές στις Καρούτες και τη Βαρβάσαινα».

«Είναι βαλτή γιατί είναι από τον δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του κάτοικος της περιοχής, ενώ ένας άλλος τόνισε: «Εννοείται ότι είμαστε στόχος. Μεγάλο πρόβλημα».

Παράλληλα, η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες χθες σε δύσβατη δασική περιοχή στο Τρίλοφο Καστοριάς είναι σε εξέλιξη. Επιχειρούν 16 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας επιχειρούσε και 1 ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή για έξι περιφέρειες

Σύμφωνα με το χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.