ΕΛΛΑΔΑ

Τραπεζούντα: Έφτασε στην Παναγία Σουμελά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Τραπεζούντα: Έφτασε στην Παναγία Σουμελά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Έφτασε στο ιστορικό Μοναστήρι της Τραπεζούντας, τη Παναγία τη Σουμελά ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να τελέσει τη θεία λειτουργία 

Στις 10:00 το πρωί έφτασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να τελέσει τη θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμέλα, στο ιστορικό Μοναστήρι του Εύξεινου Πόντου, σύμβολο πίστεως και μαρτυρίου για τους Χριστιανούς.

Η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), βρίσκεται στην Παναγία της Σουμελά και δήλωσε λίγο πριν φτάσει στο μοναστήρι:

«Βρίσκομαι 5 – 10χλμ έξω από την Τραπεζούντα, στο κομβόι που μεταφέρει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για να εισέλθει στο Όρος Μελά. Στην ”αετοφωλιά” της Τραπεζούντας και σε υψόμετρο 1300 μέτρων θα ξεκινήσει η τέλεση της πανηγυρικής Θείας λειτουργίας. Μίας λειτουργίας που δέχθηκε τα πυρά πολιτικών στελεχών της Τουρκίας, οι οποίοι συνδυάζουν την σημερινή ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την ημερομηνία αλώσεως της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέονται», είπε χαρακτηριστικά η κα. Αντωνιάδου.

Όπως μεταφέρει η πρόεδρος, στην Τραπεζούντα όλα εξελίσσονται ομαλά, παρά τις παροτρύνσεις πολιτικών στελεχών από την Τουρκία να δημιουργήθουν αντι-συγκεντρώσεις.

Τη Δευτέρα, παραμονή της γιορτής της Θεοτόκου, τον Εσπερινό τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο καθολικό ναό της Σάντα Μαρία, καθώς δεν υπάρχει ορθόδοξος ναός στην πόλη.

Στο κήρυγμά του μετά τη λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Τραπεζούντας και μνημόνευσε τον καθολικό ιερέα της πόλης Αντρέα Σαντόρο που δολοφονήθηκε το 2006.

Τέλος ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο και τις τουρκικές αρχές για την παραχώρηση της άδειας για τη λειτουργίας, η οποία βέβαια εστάλη αργά, μόλις την Παρασκευή.