ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Προβληματισμός για τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία – Πού θα καταλήξουν;

Κακοκαιρία Daniel: Προβληματισμός για τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία – Πού θα καταλήξουν;
EUROKINISSI.

Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» ζώων, μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel.

Δεκαπέντε νεκρούς, αγνοούμενους και εικόνες βιβλικής καταστροφής έχει αφήσει πίσω της – μέχρι στιγμής – η σφοδρή κακοκαιρία Daniel.

Παράλληλα, επικρατεί έντονος προβληματισμός για την απώλεια χιλιάδων ζώων από τις φονικές πλημμύρες, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε πλημμυρισμένους στάβλους και κείτονται στις λάσπες, με τους ειδικούς να «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου» για εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία περισυλλογής των νεκρών ζώων και πως μεταφέρονται σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας, όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλίβανους.

Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά – ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα χρησιμοποιηθούν κι άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, οι κτηνοτρόφοι των Τρικάλων δεν έχουν δει ούτε φορτηγά ψυγεία, ούτε κλιβάνους, σύμφωνα με το trikalanews.gr. Ο Δήμος Τρικκαίων κάνει λόγο για ταφή ζώων σε χώρους που θα υποδείξουν οι Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.

Ακόμη, οι Νοσοκομειακοί Ιατροί και Υγειονομικοί ζητούν από τους φορείς να προχωρήσουν αμέσως σε μέτρα για την αντιμετώπιση υγειονομικών προβλημάτων. «Ζητάμε να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών επιδημιολογικών προβλημάτων (απολυμάνσεις, ψεκασμοί, κ.ά.).

Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές που εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο. Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία», τονίσθηκε σε επίσημη ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις