ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Η προσπάθεια ανασύνταξης και ο υγειονομικός κίνδυνος

Θεσσαλία: Η προσπάθεια ανασύνταξης και ο υγειονομικός κίνδυνος
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Θεσσαλία: Η καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών έχει περάσει σε πρώτο πλάνο μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel, την ώρα που τα λιμνάζοντα ύδατα σε συνδυασμό με τα νεκρά ζώα εξακολουθούν να αποτελούν υγειονομική «βόμβα» για τους κατοίκους.

Στην συνέχιση της προσπάθειας για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, έχουν στραφεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων του νομού.

Από τις πρώτες νέες εξελίξεις, είναι η και η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαφορετική όμως είναι η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο όπου υπάρχει μεγάλη καταστροφή της υποδομής του δικτύου, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης να έχουν ανασταλεί.

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα της δημόσιας υγείας όπου ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, λόγω των στάσιμων νερών εδώ και ημέρες. Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί στο νομό, με τα νεκρά ζώα που είναι εκτεθειμένα παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την συγκέντρωση και απομάκρυνσή τους.

Ακόμη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και δεν θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας «εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επίσης σύμφωνα με την Περιφέρεια, συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, η οποία αποστέλλεται σύμφωνα με τις ανάγκες σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Τέλος, και σήμερα Σάββατο τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) θα βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Λαρισαίων.

Τρίκαλα: Μάχη με τη λάσπη και το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών

Μάχη με το χρόνο και τη λάσπη δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και μπόρεσαν να μπουν στα σπίτια τους, προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες επιστροφής στην καθημερινότητα.

Μια καθημερινότητα με πολλές δυσκολίες καθώς έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή στο θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στο 100%, μια εξέλιξη που μηδενίζει το φετινό εισόδημα των πληγέντων, αλλά παράλληλα ασκεί πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Μεγάλες επίσης είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί και επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών. Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, ενώ η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό να έρθουν φορτηγά με βοήθεια από άλλες περιοχές της χώρας.

Σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια σίτισης ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες δεν χάθηκαν στις πλημμύρες, καθώς καταστράφηκαν αποθηκευμένες ζωοτροφές.

Πυροσβεστική: Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.576 διασώσεις ατόμων στη Θεσσαλία και 3.132 αντλήσεις υδάτων

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.865 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.132 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Η ζημιά σε ζωικό και αγροτικό κεφάλαιο

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ήδη δηλωθεί 92.387 νεκρά ζώα στην περιοχή της Θεσσαλίας. Από αυτά, έχει γίνει περισυλλογή των 49.300, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να αναφέρει στο Mega ότι υπάρχει δυνατότητα για καύση 10.000 νεκρών ζώων την ημέρα. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε, το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά στην καταγραφή και τον έλεγχο 350 διαφορετικών σημείων στη Θεσσαλία για τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί. Αναμένεται πόρισμα για το πότε και πώς θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στη Θεσσαλία ήταν μόλις 28.000 στρέμματα με καλλιέργειες οπωροκηπευτικών από τα 371.000 στρέμματα συνολικά που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, εξήγησε πως μέσα από τον ΕΛΓΑ αναμένεται μέχρι το δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου να έχουν δοθεί σε όλους τους πληγέντες. Υποστήριξε, μάλιστα, πως από χθες ήδη έχουν διανεμηθεί 40 εκατ. ευρώ για την πρώτη αρωγή.

Σχετικές ειδήσεις