ΕΛΛΑΔΑ

Χρήστος Σταϊκούρας από τη Θεσσαλονίκη: «Θα υπάρχει μετρό το 2024»

Χρήστος Σταϊκούρας από τη Θεσσαλονίκη: «Θα υπάρχει μετρό το 2024»
INTIME.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε τη δέσμευση του περασμένου Ιουλίου από το βήμα της Βουλής, αναφορικά με το Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Με «φόντο» την 87η ΔΕΘ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και σε σημερινή του συνέντευξη (16/09) τόνισε ότι «το μετρό στην πόλη θα είναι έτοιμο μέσα στο 2024, όπως έχω αναφέρει και στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιουλίου στη Βουλή», μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 107,7.

«Το Flyover είναι ένα έργο που μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών της Θεσσαλονίκης για κάποιες ώρες, τις ώρες αιχμής, για λίγα χρόνια –τέσσερα έτη προβλέπεται– αλλά τις επόμενες δεκαετίες αυτή η καθημερινότητα, μαζί με το Μετρό θα βελτιωθεί σημαντικά», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών για το συγκεκριμένο έργο, μέχρι να δοθεί σε λειτουργία το Μετρό, καθώς υπάρχουν ρήτρες.

Το σχέδιο για δύο Μητροπολιτικούς φορείς σε Αττική και Θεσσαλονίκη

«Να είμαστε ειλικρινείς. Όταν κάνεις ένα μεγάλο δημόσιο έργο, βραχυπρόθεσμα επιβαρύνεται η καθημερινότητα του πολίτη. Θα κλείσουμε μία και μία λωρίδα στον περιφερειακό δρόμο. Αυτό το γνωρίζατε και το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή. Όμως, αυτό που δέχομαι ως στοιχείο, είναι ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, συντονισμένα και συνεκτικά ώστε να περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες.

Έχουμε δρομολογήσει κάποιες λύσεις, ωστόσο, δεν υποστηρίζω ότι αυτές είναι και τέλος. Γιατί σε ένα πρόβλημα που υφίσταται ήδη, θα χρειασθεί να το ξαναδούμε το Νοέμβριο, να το δούμε τον Δεκέμβριο», προσέθεσε ο κ. Υπουργός.

Η πρόταση και η εισήγησή μου και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε, πρέπει και στην Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκη, να κάνουμε δύο Μητροπολιτικούς φορείς για το συγκοινωνιακό έργο και την κυκλοφοριακή εξυπηρέτηση του πολίτη. Κοίταξα λίγο τα αρχεία στο Υπουργείο που πήγα και οι συγκοινωνιολόγοι το εισηγούνταν αυτό στη Θεσσαλονίκη από το 2008. Λόγω του γεγονότος ότι αυτό έχει πάει σε ένα στάδιο μεγαλύτερης ωριμότητας στην Αθήνα, έχει ετοιμασθεί το προσχέδιο, το ίδιο ζήτησα να γίνει αμέσως και για τη Θεσσαλονίκη».

«Το Μετρό θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί σε λειτουργία μέσα στο 2024»

«Το Μετρό κάτω λειτουργεί κανονικά. Τεστ κάνει, δοκιμαστικά. Πρέπει να φτιάξουμε τους σταθμούς. Πολλοί σταθμοί έχουν ολοκληρωθεί και η Αγία Σοφία. Άρα είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του έργου, χρειάζεται να τελειώσουμε κάποιο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Μετρό και να γίνουν τα τεστ. Συνεπώς, το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί σε λειτουργία μέσα στο 2024».

Για το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «θα πρέπει να δούμε τι υποδομές χρειάζονται απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ πιθανό τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, οι υφιστάμενες δομές να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα. Χρειάζονται πιο ανθεκτικές, νέες και υφιστάμενες δομές, που να ενσωματώνουν την κλιματική αλλαγή».

Σχετικές ειδήσεις