ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Εφιαλτική η επόμενη μέρα για αγρότες και κτηνοτρόφους - «Σταμάτησε η παραγωγή μας»

Θεσσαλία: Εφιαλτική η επόμενη μέρα για αγρότες και κτηνοτρόφους - «Σταμάτησε η παραγωγή μας»
eurokinissi

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν έχουμε ζωοτροφές, δεν έχουμε εξοπλισμό» - Απελπισμένοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία

Συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, δύο εβδομάδες μετά από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Στη Λάρισα, αν και η στάθμη του Πηνειού ποταμού έχει μειωθεί και το νερό δεν ρέει με ορμή, υπάρχουν ακόμη περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των νεκρών ζώων που παραμένουν άταφα και των λιμναζόντων νερών που δεν έχουν απορροφηθεί.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον Daniel, αφού εκτός της παραγωγής, των υποδομών και των χωραφιών που έχουν καταστραφεί, θα χρειαστούν και πολλά χρόνια για να επανακάμψουν.

«Πέρα από τα υπόλοιπα, έχουμε και πάρα πολλά κουνούπια», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας.

«Παλεύουμε με τη λάσπη, με μια εικόνα στα προϊόντα μας χάλια».

Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο, παραγωγές όπως το βαμβάκι, τα αμύγδαλα έχουν καταστραφεί, αφού το νερό δεν έχει φύγει ακόμα από τα χωράφια.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στην καλλιέργεια», επισημαίνει, τονίζοντας ωστόσο ότι και όταν ξεκινήσουν οι καλλιέργειες, η ποιότητα και η ποσότητα των προϊόντων θα είναι «μικρότερη».

Παρόμοια και ζοφερή η εικόνα και στους κτηνοτρόφους, αφού σύμφωνα με τον Ζήση Παρλίτση, πρόεδρο κτηνοτρόφων Τυρνάβου, «έχει γίνει η απόλυτη καταστροφή».

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν έχουμε ζωοτροφές, δεν έχουμε εξοπλισμό, σταμάτησε η παραγωγή μας. Δεν ξέρω τι θα γίνει, κανένας δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα».

Κίνδυνος για επιδημική «έκρηξη» - Τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι

Για υγειονομική «βόμβα» προειδοποιούν οι επιστήμονες στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία καθώς καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ενώ χθες αναφέρθηκαν τα κρούσματα σαλμονέλας.

Μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, είπε πως είναι η απειλή είναι μεγάλη αλλά τόνισε πως είναι καλό ότι γίνεται καταγραφή και ενημέρωση του κοινού καθημερινά.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε εάν θα έχουμε μία επιδημική έκρηξη. Το πρώτο πρόβλημα είναι οι γαστρεντερίτιδες, οι οποίες είναι από ιογενείς λοιμώξεις, η σαλμονέλα και οι ηπατίτιδες. Είναι σημαντικό επίσης, που γίνεται σταδιακά η αποκομιδή όλων των νεκρών ζώων ώστε να μειωθεί η σήψη και οι μεταδοτικές ασθένειες. Δυστυχώς, τα κουνούπια έχουν αυξηθεί λόγω των στάσιμων νερών και υπάρχει ο κίνδυνος περεταίρω έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Επιπλέον, έχουμε τον κίνδυνο σπάνιας λεπτοσπείρωσης στην περιοχή, το οποίο είναι από τα τρωκτικά, και είναι και αυτό ένα επικίνδυνο νόσημα αλλά είναι σπάνιο. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 20 περιστατικά ετησίως και μπορεί να είναι από απλή συμπτωματολογία όπως πυρετός αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια της ζωής».

Η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel θα πρέπει να ντύνονται καλά όταν πάνε στα μολυσμένα νερά, να φοράνε γαλότσες ενώ εάν εκδηλώσουν πυρετό, δερματικά εξανθήματα κ,α καλό είναι να πάνε αμέσως στον γιατρό.

Τέλος, η κ. Ψαλτοπούλου είπε πως το πρόβλημα που υπάρχει στον έλεγχο των τροφίμων για το κατά πόσο είναι ασφαλή, δεν συσχετίζεται μόνο με την κακοκαιρία ενώ επισήμανε το πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε.

«Το πρώτο είναι το πολύ καλό πλύσιμο και τα δεύτερο το από πού αγοράζουμε τι. Η υδροδότηση είναι το πιο σημαντικό από όλα, όπως και η αποκομιδή των ζώων».

Χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευση είναι συνεχείς, δεν είναι ωστόσο ακόμη γνωστό πότε θα υπάρξει πλήρης επανόρθωση και πότε το νερό που θα τρέχει από τις βρύσες θα είναι κατάλληλο για χρήση, όπως αναφέρει το MEGA.

Πολίτες και επιχειρήσεις, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες, χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό, ακόμη και για το πλύσιμο των πιάτων, αφού το τρεχούμενο νερό είναι ακατάλληλο προς οποιαδήποτε χρήση.

Μεγάλος κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών προκύπτει και από τα λιμνάζοντα νερά αλλά και από ζώα που έχουν πνιγεί και παραμένουν άταφα, με τους κατοίκους να πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Σχεδόν 10.000 κλήσεις έχει δεχθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.924 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.281 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Σχετικές ειδήσεις