ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία, η επόμενη μέρα – Απόγνωση και αβεβαιότητα «συνθέτουν» την επιστροφή στην καθημερινότητα

Θεσσαλία, η επόμενη μέρα – Απόγνωση και αβεβαιότητα «συνθέτουν» την επιστροφή στην καθημερινότητα
INTIME.

Φόβος και αβεβαιότητα «κυριαρχούν» στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel. Οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με ολοκληρωτικές καταστροφές σε περιουσίες και επιχειρήσεις, ενώ, παραμένουν οι φόβοι για τη Δημόσια Υγεία, λόγω των στάσιμων νερών και των νεκρών ζώων.

Διπλή εικόνα παρατηρείται στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, μετά το σφοδρό «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel, αφού παρ’ ότι σε ορισμένες τα νερά υποχωρούν μέρα με την ημέρα, σε άλλες (όπως στη Γιάννουλη της Λάρισας αλλά και χωριά της Καρδίτσας) παραμένουν για 9ο εικοσιτετράωρο μέσα στα σπίτια, καθιστώντας αδύνατη την όποια προσπάθεια των κατοίκων να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Καλλιεργητές και επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση – Περιουσίες βυθίσθηκαν στα λασπόνερα

Πολλοί επιχειρηματίες και καλλιεργητές στη Θεσσαλία κάνουν λόγο για «ολοκληρωτική καταστροφή» και αναφέρουν ότι «το κόστος της ζημιάς είναι τεράστιο». «Μπαίνω μέσα και κλαίω, δε μπορώ άλλο, με πιάνει ο πόνος. Φτιάξαμε την επιχείρηση με ιδρώτα, εγώ και ο αδελφός μου», αναφέρει δακρυσμένος ο Απόστολος Νούσιας, ιδιοκτήτης τυροκομείου στη Λεύκη της Λάρισας, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής, μιλώντας στον ALPHA.

Η ζημιά σε ζωικό και αγροτικό κεφάλαιο

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ήδη δηλωθεί 92.387 νεκρά ζώα στην περιοχή της Θεσσαλίας. Από αυτά, έχει γίνει περισυλλογή των 49.300, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να αναφέρει ότι υπάρχει δυνατότητα για καύση 10.000 νεκρών ζώων την ημέρα.

Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε, το «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» προχωρά στην καταγραφή και τον έλεγχο 350 διαφορετικών σημείων στη Θεσσαλία για τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί. Αναμένεται πόρισμα για το πότε και πώς θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά. Στη Θεσσαλία ήταν μόλις 28.000 στρέμματα με καλλιέργειες οπωροκηπευτικών από τα 371.000 στρέμματα συνολικά που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Καρδίτσα: Η κατάσταση στον Βλοχό παραμένει τραγική, κάτοικοι κοιμούνται στο νεκροταφείο

Τον εφιάλτη εξακολουθούν να ζουν πολλοί κάτοικοι του χωριού, το οποίο «χτυπήθηκε» από την κακοκαιρία Daniel αλλά και την… αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών και τοπικών Αρχών. Οι κάτοικοι έμειναν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, καθώς όλα τους τα υπάρχοντα «πνίγηκαν» μαζί με τα σπίτια τους, ενώ παράλληλα, πολλοί έχουν μείνει χωρίς δουλειά και εισόδημα.

Μάλιστα, δέκα άνθρωποι του Βλοχού έχουν βρει προσωρινή «στέγη» στο νεκροταφείο του χωριού και σύμφωνα με μαρτυρίες, κοιμούνται σε ράντζα, δίπλα στο οστεοφυλάκιο, σε απόσταση μερικών μέτρων από τους τάφους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

«Μάχη» με τη λάσπη και τον χρόνο για τους κατοίκους των Τρικάλων και της Καρδίτσας

«Μάχη» με τον χρόνο και τη λάσπη δίδουν καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και μπόρεσαν να εισέλθουν στα σπίτια τους, προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες επιστροφής στην καθημερινότητα.

Μία καθημερινότητα με πολλές δυσκολίες, καθώς έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή στο θεσσαλικό κάμπο, η οποία ανέρχεται στο 100%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Θλιβερές εικόνες εντοπίζονται και στον Παλαμά, όπου οι πολίτες «απλώνουν» την περιουσία τους, για να στεγνώσει.

Σχετικές ειδήσεις