ΕΛΛΑΔΑ

«Daniel»: Σε νεκροταφείο ζώων έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος

plymmira
Ειδικά συνεργεία συλλέγουν τα νεκρά ζώα
Photo: Εurokinissi

Μάχη με τον χρόνο και τις λάσπες και τον κίνδυνο μολύνσεων, δίνουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλία

Για υγειονομική βόμβα κάνουν λόγο επίμονες προειδοποιήσεις από τους ειδικούς για στη Θεσσαλία από τις δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα που σαπίζουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, έχουν δηλωθεί νεκρά σχεδόν 113.000 νεκρά ζώα. Πρόκειται για 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία επίσης έχουν ταφεί ή καεί 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά.

Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι ξεφορτώνονται νεκρά ζώα πετώντας τα σε χωματερές ή σε πρόχειρους τάφους ακόμη και κοντά σε ποτάμια ή υδραγωγεία, πράγμα που πολλαπλασιάζει τους υγιειονομικούς κινδύνους αντί να τους μειώνει.

Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τον θεσσαλικό κάμπο μαρτυρούν το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής από τα νερά των χειμάρρων.



Χιλιάδες ζώα κείτονται νεκρά και είναι στοιβαγμένα, ενώ άλλα τόσα προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανά, καθώς το νερό σε πολλά σημεία δεν έχει υποχωρήσει.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.

Στη Γιάννουλη, το προάστιο της Λάρισας που έχει βυθιστεί οι δρόμοι που πλημμύρισαν έχουν γεμίσει… ζωντανά ψάρια, το ίδιο και στον Άγιο Θωμά, ενώ σε περιοχές όπου τα νερά έχουν υποχωρήσει οι κάτοικοι μαζεύουν νεκρά ψάρια που έχουν σκαλώσει στα φρεάτια.