ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: «Δοκιμάζονται» Φθιώτιδα, Εύβοια και Αχαΐα - Τι είπαν οι δήμαρχοι στο Newsbomb.gr

Κακοκαιρία Elias: «Δοκιμάζονται» Φθιώτιδα, Εύβοια και Αχαΐα - Τι είπαν οι δήμαρχοι στο Newsbomb.gr
Eurokinissi / Φωτογραφία αρχείου

Σήμερα είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα της κακοκαιρίας Elias, με τη Φωκίδα, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα να δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Τι είπαν στο Newsbomb.gr ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Αγίας Άννης, ο Δήμαρχος Λαμιέων και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων

Έντονα καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» τη Στερεά Ελλάδα, με την κακοκαιρία Elias να κορυφώνεται σήμερα και να προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα τα ξημερώματα της Τρίτης. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στη Φθιώτιδα ενόψει της κακοκαιρίας Elias, η οποία ήδη «χτύπησε» περιοχές της χώρας ενώ την ίδια ώρα στα Καλάβρυτα οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από τη μεγάλη καταστροφή που άφησε πίσω της η θεομηνία.

Δήμαρχος Μαντουδίου – Αγίας Άννης στο Newsbomb.gr: «Θα απαγορευτεί η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους»

Στη Βόρεια Εύβοια τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο νησί. Στις Ροβιές και τη Λίμνη οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία σε πολλά σημεία έχει διακοπεί. Χαρακτηριστικό είναι το τμήμα του δρόμου από το Προκόπι προς το Μαντούδι, το οποίο έχει κλείσει καθώς έχει μετατραπεί σε... χείμαρρο.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ανέφερε ότι το οδόστρωμα σε κάποιες περιοχές έχει «κοπεί» από τις έντονες καταιγίδες, ενώ το παρήγορο είναι ότι για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ούτε εγκλωβισμοί πολιτών.

«Έχουμε κατακλυσμό, μέσα σε τρεις ώρες έριξε 150 χιλιοστά βροχής στη λίμνη Ροβιές. Η βροχή συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό, δεν έχει σταματημό. Όλοι οι δρόμοι είναι Χείμαρροι, κατεβάζουν από τα βουνά φερτά υλικά. Αυτή τη στιγμή θα απαγορευτεί η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους», ανέφερε o κ. Τσαπουρνιώτης στο Newsbomb.gr.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς τα ακραία φαινόμενα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικότερα σε περιοχές όπως η Εύβοια, όπου η κατάσταση είναι οριακή λόγω και των καταστροφικών πυρκαγιών των προηγούμενων ετών.

Μάλιστα, λίγη ώρα μετά τις 10:00 στο Μαντούδι ήχησε ξανά το 112 καθώς η κατάσταση είναι οριακή στην περιοχή λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Δήμαρχος Λαμιέων στο Newsbomb.gr: «Είμαστε σε επιφυλακή, παρακολουθούμε τη στάθμη του Σπερχειού»

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στη Φθιώτιδα ενόψει της κακοκαιρίας Elias, η οποία ήδη «χτύπησε» περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στο Newsobmb.gr, ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε ότι παρακολουθούν τη στάθμη του Σπερχειού αν και προς το παρών δεν σημειώνονται ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη.

«Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή, παρακολουθούμε τη στάθμη του Σπερχειού για να δούμε σε ποιο σημείο είναι. Η δημοτικές Αρχές είναι σε επιφυλακή από το βράδυ. Δεν έχουμε προβλήματα στο οδικό δίκτυο ούτε αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια», ανέφερε ο κ. Καραΐσκος στο Newsbomb.gr.

Δήμαρχος Καραβρύτων: Σοβαρές ζημιές από το χαλάζι, καταστροφές σε καλλιέργειες, αυτοκίνητα και ηλιακούς θερμοσίφωνες

Η κακοκαιρία elias, έβαλε στο «στόχαστρο» και τα Καλάβρυτα αφού νωρίτερα σήμερα φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια δημιουργώντας προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας. Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Δήμαρχος Καραβύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

«Είχαμε μία κατολίσθηση σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια αλλά πήγαν τα μηχανήματα του δήμου και άνοιξαν τον δρόμο άμεσα», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε περιοχές των Καλαβρύτων την Κυριακή μετά την πρωτοφανή σε ένταση και μέγεθος χαλαζόπτωση που έφερε η κακοκαιρία Elias. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος η σφοδρή χαλαζόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα να υποστούν καταστροφές καλλιέργειες, αυτοκίνητα, κεραμοσκεπές, ηλιακοί θερμοσίφωνες και θερμοκήπια.

Ωστόσο η περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και ο δήμος Καλαβρύτων ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias.

«Είχαμε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο προχθές, με μεγάλη χαλαζόπτωση. Το χαλάζι έφτασε να έχει το μέγεθος της πέτρας, δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι αντίστοιχο. Η έντονη χαλαζόπτωση δημιούργησε πολλές ζημιές, έσπασε σκεπές σπιτιών, ηλιακούς θερμοσίφωνες, σε παρμπρίζ αυτοκινήτων ενώ μεγάλες ήταν οι καταστροφές στις καλλιέργειες. Έχουμε παραγωγό με μήλα, ο οποίος έχασε 80 τόνους μήλα», συμπλήρωσε.

«Χθες το βράδυ είχαμε μία βροχόπτωση, χωρίς να έχουμε πλημμύρες και ζημιές, σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη, δεν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα», πρόσθεσε.

Meteo: Οι 15 περιοχές που θα πέσει πολύ νερό σήμερα

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης 27/09 κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης 27/09, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Την Πέμπτη 28/09, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τοπικά ισχυρά φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά ανατολικά και νότια. Σποραδικές χαλαζοπτώσεις. Πολύ ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Δυτικές Κυκλάδες και στη Δυτική Κρήτη και τοπικά θα είναι ισχυρά. Επιπροσθέτως, κατά τόπους θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε τμήματα των Δωδεκάνησα, των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν. Περισσότερα θα είναι το φαινόμενα στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 24 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 28-30, στην Ήπειρο από 16 έως 26-27 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 16 έως 25-26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 25-27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 26-28 βαθμούς, ενώ τοπικά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 25-26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς.

Σχετικές ειδήσεις