ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Κατολισθήσεις στο Αίγιο, χαλάζι στα Καλάβρυτα - Αγωνία στη Θεσσαλία

Κακοκαιρία Elias: Κατολισθήσεις στο Αίγιο, χαλάζι στα Καλάβρυτα - Αγωνία στη Θεσσαλία

Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά τη χώρα με ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις - Κατολισθήσεις σε Καλάβρυτα και Αίγιο

Η κακοκαιρία Elias «χτυπάει» από το πρωί της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου τη χώρα μας η οποία ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει από τις καταστροφές που προκάλεσε η Daniel στο πέρασμά της.

Τα περισσότερα φαινόμενα απόψε Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου χτυπούν τη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τη Στερεά. Από την κακοκαιρία επηρεάζεται απόψε και η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Κατολίσθηση στο Αίγιο από τη βροχόπτωση

Το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκε κατολίσθηση λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης στην Εθνική Οδό με αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να μένουν ακινητοποιημένοι αρκετοί στα οχήματά τους.

Συγκεκριμένα, η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε κατολίσθηση στο 162ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πάτρας - Αθήνας, στο ύψος του Αιγίου με αποτέλεσμα να κλείσει η παλαιά, αλλά και τμήμα της νέας Ε.Ο.

Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό η κυκλοφορία έχει διακοπεί από τα διόδια Ελαιώνα έως τον κόμβο Καλαβρύτων στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα.

Καλάβρυτα: Κατολίσθηση στο 162ο χλμ. της παλαιάς Ε.Ο Κορίνθου-Πατρών

Κατολίσθηση σημειώθηκε στο 162ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου Πατρών. Επί τόπου κατευθύνεται εργολάβος προκειμένου να καθαριστεί άμεσα το οδόστρωμα.

Χαλαζόπτωση σε Αχαϊα και Καλάβρυτα

Χαλάζι στην Κλειτορία Καλαβρύτων προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα καθώς και καλλιέργειες. Αύριο θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των ζημιών.

Το χαλάζι που έπεφτε είχε σχεδόν μέγεθος καρυδιού με αποτέλεσμα τις ζημίες.

Η κακοκαιρία Elias έφτασε και στην Αχαΐα όπου το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση αλλά και ισχυρή βροχόπτωση στα Μαζέικα.

Σε βίντεο που αναδημοσίευεσε η σελίδα στο Facebook Weather News Greece φαίνεται η σφοδρότητα του φαινομένου:

Αγωνία για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, σφοδρή βροχόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στη Θεσσαλία, ενώ στην πλημμυρόπληκτη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, επικρατεί αγωνία, καθώς μια ενδεχόμενη επανάληψη της κακοκαιρίας Daniel θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τους ταλαιπωρημένους κατοίκους.

Ο Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Από το απόγευμα της 24ης Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται στη Θεσσαλία. Σήμερα το πρωί (25/09) ο κ. Υπουργός μετέβη σε περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες (Μικρό Ευύδριο, Δέλτα Καρδίτσας, Προάστιο Καρδίτσας, Μουζάκι, Φαρκαδώνα, Κεραμίδι, Βλοχός και Παλαμά).

Ο κ. Κικίλιας συνομίλησε με πυροσβέστες και άνδρες της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι σε επιφυλακή, αλλά και όσους επιχειρούν στις συγκεκριμένες περιοχές μαζί με εργαζόμενους και μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι εργασίες για τον καθαρισμό από φερτά υλικά σε ρέματα, ποταμούς και γέφυρες, τη διάνοιξη κοιτών, καθώς και την αποκατάσταση αναχωμάτων συνεχίζονται, παρά τις δυσκολίες.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας με κατοίκους των χωριών που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία Daniel, τόνισε ότι η κακοκαιρία που εκκινεί σήμερα, είναι μία δεύτερη δοκιμασία για όλους, μία “μάχη” που θα τη δώσουμε όλοι μαζί».

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις - 770 άτομα σε επιφυλακή

Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και με διαταγή του ΓΕΕΘΑ είναι σε ετοιμότητα και για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Δευτέρα (25-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Αύριο Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Σχετικές ειδήσεις